Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Kamilla (Orvosi székfű) 2011-10-26

Kamilla, orvosi székfű

Matricaria recutita

A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket. Jellegzetes fehér szirmú sárga fészkű virág. 20-40 cm magas, egyéves növény. Termesztik is.

A kamilla a legismertebb gyógynövényünk. Vadon terem, szinte mindenhol megtalálható. Egyszerű kis fehér sziromlevelei, sárga fészkes virágzatával üde látványt nyújt. Illata jellegzetes. Felhasználása sokrétű.

Gyomorproblémák

Igyunk reggel éhgyomorra 1 csésze meleg kamillateát lassan elkortyolgatva. Ezután feküdjünk vissza és néhány percig a jobb azután a bal oldalunkra forduljunk és végül a hátunkon is feküdjünk néhány percet. Így a tea az egész gyomrot körbe öblítve jótékony hatással bírhat a problémás területre.

Kötőhártya gyulladás

Külső kezelésére alkalmas. Egy vattapárnácskát mártsunk bele meleg teába és fekvő helyzetben helyezzük a beteg szemünkre. Erre tegyünk egy kis nejlon fóliát és erre még tegyünk egy kis törülközőt. Amíg nem hűl ki a teás vatta, addig hagyjuk a szemen. Ezt meg lehet ismételni naponta 3 alkalommal.

Zsíros, pattanásos arcbőr

Külső kezelésére is jóhatással lehet. Este fürdés után töröljük át a bőrt meleg teába mártott vattával és hagyjuk rajta megszáradni. Szépen leszárítja a pattanásokat. E mellé belsőleg is lehet fogyasztani belőle naponta egy csészével 2-3 hétig, hogy az emésztést elősegítse. Később újra lehet az ivókúrát folytatni, de szünetekkel. A gyomor nyálkahártyát kiszárítja, ha hosszú ideig folyamatosan fogyasztjuk.

Nőgyógyászati problémák

A kamilla jótékony hatással bírhat nőgyógyászati problémákra is. Vegyünk ülőfürdőt, ha ilyen betegségünk támad. Egy kád fürdővízbe töltsük a kész, forró, leszűrt teát és legalább 20 percet töltsünk a vízben. Külsőleg a bőrt is megnyugtatja és szépíti.

Stressz ellen

A kamillának enyhe nyugtató hatása is van. Ha úgy gondoljuk, hogy nehéz napunk lesz, kezdjük a reggelt egy csésze teával, kevés mézzel ízesítve. 

Hatóanyagai:

A növény fészekvirágzatát használják egészségvédő célokra. A drog (Chamomillae flos) 0,2- 0,7% (akár 1,4%-ig is elmehet) sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

Hatásai:

A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, egészségvédő hatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhítheti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet a drog immunrendszeri működést serkentő hatása is.
A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák kiegészítő terápiaként. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel jótékony hatással bírhat a fogíny, a száj és a torok gyulladásai esetén. Hörghurutban inhalálószerként alkalmazható. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés segíthet. Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhítheti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas.
A szüzekanyja, anyafű népies neve arra utal, hogy a nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában jótékony hatással bírhat az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is. A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja. A kamillaolaj csökkentheti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással lehet a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe nyugtató hatása van. A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják. A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkentheti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

A kamillateát a kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. A fogzó baba állkapcsát kamillaolajjal dörzsöljük be ott, ahol szükséges. 
Figyelmeztetés:


Az arra érzékenyeknél még a kamilla is allergiás tüneteket válthat ki. A szeszkviterpén-tartalom miatt előfordul, hogy a kamilla virágzatából készült szerek használata allergiás bőrreakciót vált ki. Ilyenkor nem szabad tovább alkalmazni a növényt. Különösen vonatkozik ez szemgyulladások kezelésére. Ha kisgyermekek inhalálnak, fokozottan figyeljünk az égési sérülések elkerülésére. 
A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az alkalmazható növényi eredetű készítményekkel kapcsolatban! A gyógynövények felhasználásának bizonyos esetekben és állapotok mellett kis dózisban is lehetnek káros egészségügyi hatásai, ezért az itt leírtak alkalmazása csak saját felelősségre történhet. A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 
Forrás: Természetgyógyászat.info; HáziPatika



Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz