Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Arginin 2011-10-28

Arginin

Az emberi testben lévő fehérjéket aminosavak építik fel. Az aminosavak egy részét a szervezet elő tudja állítani, más részét viszont nem. Ezek az ún. esszenciális aminosavak. A szervezet lebontja a táplálékban található fehérjéket aminosavakká, amelyek a bélrendszerből felszívódva és a sejtekbe jutva olyan fehérjékké épülnek újjá, amilyenekre a testnek szüksége van. Az aminosavaknak két fő csoportjuk van: nem létfontosságú és a létfontosságú (esszenciális) aminosavak. A nem létfontosságú aminosavak az alanin, az arginin, az aszpargin, az aszparginsav, a cisztein, a glutaminsav, a glutamin, a glicin, a prolin, a szerin, a taurin és a tirozin. A létfontosságú (esszenciális) aminosavak közé tartozik az izoleucin, a leucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin.

Arginin

Az L-Arginine egy szemi-esszenciális aminosav, ami a DNS szintézisben és a karbamid (a fehérjeanyagcsere végterméke) metabolizmusában játszik nagy szerepet.

Az L-arginin úgynevezett szemi-esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a felnőtt szervezet képes szintetizálni, azonban bizonyos körülmények közt pótlása esszenciálissá válik. Így gyermekkorban és bizonyos genetikai problémák esetén vagy fokozott fizikai és/vagy lelki megterhelés mellett, mint például a különféle traumák, fertőzések, égés és az intenzív edzés.
Az arginin egy rendkívül sokrétű aminosav alapvető anyagok prekurzora, építőköve.


Az arginin a hipofízisben termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban, halban, szárnyasokban és a tejtermékekben fordul elő. A mogyoróban és a mogyoróvajban szintén megtalálható. De megtalálható a zselatinban és a garnélában is. Az embernek általában nincs szüksége arginin bevitelre, mivel szervezetük eleget termel.

Az arginint azok a sportolók használják, akik szeretnék növelni a növekedéshormon-, inzulin-és kreatinfoszfát-termelésüket, ami a sovány izomtömeg növekedésének és a zsírégetésnek kedvez, továbbá az immunfunkciót és a koncentrációt is erősíti.

Hogy növeli az arginin az izomtömeg növekedést és a regenerációt:

  • A növekedési hormon és inzulinkiválasztás támogatása által növeli a sovány izomtömeget és a zsírégetést is
  • Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le

Hogyan növeli az energiát és az állóképességet:

  • A nitrogén-oxid prekurzoraként - mely tágítja az ereket - növelheti a szívbe szállított oxigén mennyiségét.

Használata:

Kutatások alapján az arginin a következő tünetekre lehet egészségvédő hatással:

  • Szív-és érrendszeri megbetegedések
  • Koncentrációs problémák
  • Terméketlenség
  • Sebek/sérülések
  • Hipertenzió (magas vérnyomás)
  • Erekciós zavarok
  • Intersticiális húgyhólyaggyulladás
  • Korábbi anabolikus szteroid hatások

További tudnivalók

Amellett, hogy segíti a fehérjeszintézist és erősíti az immun-és idegrendszert, az arginin növeli a test saját növekedési hormon (GH) termelését - ami a sportolók számára leginkább fontos.

GH és inzulintermelés

Az arginin azon kevés fogyasztható tápanyagok egyike, melyek hatásosan növelhetik a GH, az inzulin és az izomban lévő kreatin szintjét. Ezek a tulajdonságok teszik népszerűvé azon sportolók között, akik sovány izomtömeget szeretnének növelni úgy, hogy közben a zsírégetést is stimulálják. A természetes GH termelés gyakran lelassul a korral, és összefüggésben lehet a testünkben létrejövő izomvesztéssel és zsírfelhalmozódással. Az arginin által az agyalapi mirigyben GH termelődik, ami lehetővé teszi, hogy a fehérje szintézis "fiatalos" maradjon, továbbá az izom-építő anyagcserét is növeli. Másik potenciális előnye a gyorsuló regeneráció és javuló memória.

Az arginin jelenléte által kiváltott inzulinkiválasztás segít a kulcsfontosságú tápanyagok - mint pl. a glükóz és különféle aminosavak - hatékonyabb sejtekbe történő szállításában, ahol aztán üzemanyagként a jobb energiaellátottság és az izomépítés érdekében felhasználásra kerülnek. Bár a jelek szerint az arginin növeli a GH-és inzulinszintet, az még nem tisztázott, hogy mennyire hosszantartó a hatása az izmok méretére és a zsírvesztésre nézve. Sok kutatás látszólag kielégítő eredményt hozott, azonban sok tudós még további bizonyítékokra vár. Mindemellett a legtöbb kutató bizonyos benne, hogy az arginin segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy támogatja a kollagén termelődést és megszabadítja a testet az izmok bomlásakor keletkező méreganyagoktól - olyan anyagoktól, melyek mennyisége intenzív edzések végzésekor megnő, így tehát mindent összevetve az előnyös hatások garantáltak.

Szinergizmus a kreatinnal

A kreatin foszfát prekurzoraként (ami egy fontos energiaforrás), az arginin megnövelheti a teljesítményt anaerob edzések végzésekor (amilyen pl. a testépítés is), továbbá növelheti az izmok és az erőkifejtés hatékonyságát. A kutatások kimutatták, hogy az arginin szedésével határozottan nő az izomsejtekben lévő kreatin szintje.

Nitrogén-oxid termelés

Az arginin eredetileg egyfajta vérhígító, és testünk nitrogén-oxid termelésében is szerepet játszik, mely lehetővé teszi, hogy ereink tágak maradjanak. A nitrogén-oxid és az arginin az erek kitágítása révén együttesen javítják a vérkeringést – akadálytalanabbá téve azt, ezzel a vérnyomást is csökkenthetik -, jobb koncentrációs képességet, egészséges szívet, és szexuális teljesítménynövekedést eredményezhetnek. Az arginin-NO páros a barlangos testet is ellazítja, így javíthatja az erekciót. További előny lehet néhány ember számára, hogy a spermaszám is nőhet, ami gyakran a nagyobb mennyiségű arginin hatására történik meg.

Immunrendszer erősítő hatás

Ráadásképpen a csecsemőmirigy stimulálásával - ahol a betegségek ellen küzdő T-sejtek termelődnek - azt gyanítjuk, hogy az arginin az immunrendszerre is hatással lehet, és növeli a test ellenállóképességét néhány betegséggel szemben.

Következtetés

Bár a test természetes úton is képes arginint előállítani, fizikai vagy lelki eredetű stressz esetén - ami sokunk számára nem szokatlan - lelassul a termelődése. Igazság szerint még az intenzív edzés is számottevő lassulást okozhat. Ezek az argininhiányos időszakok nyilvánvalóan komplikációkhoz vezethetnek, a pótlása pedig érezhető eredményeket okoz. Az arginint "feltételesen esszenciálisnak" tartják, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között szükséges pótolni.

Felhasználási javaslat

Mennyiség

A mennyiségek jelentősen eltérőek lehetnek, napi 3 és 20 gramm között változnak, egyéntől és kitűzött céltól függően. Ne feledjük, hogy a gyártók általában jóval kisebb mennyiséget ajánlanak, mint amennyit a kutatások a leghatásosabbnak dokumentáltak.

  • A növekedéshormon-termelés érdekében edzés előtt egy órával és lefekvés előtt 3 gramm arginin javasolt.
  • Sebek gyógyulása érdekében a kutatások 15-18 grammot javasolnak naponta.
  • Napi 6-13g javasolt a szív egészsége érdekében.
  • Napi 3x2g javasolt magas vérnyomás ellen.
  • Napi 4g pár hónapon keresztül szedve növelheti a spermaszámot.
  • 6 és 18g szedése szexuális együttlét előtt 45 perccel növelheti a teljesítőképességet.

 

A jelek szerint az arginin éhgyomorra szedve, a hét öt napján szedve a leghatásosabb. Néhány kutató azt javasolja, hogy 2-3 hétig szedjük, utána pedig szüneteltessük szedését 1-2 hétig.

Az arginin szinergistái

Ornitrinnel együtt szedve nagyobb mértékű GH-szint növekedést érhetünk el.

Glicinnel együtt szedve kimutatták, hogy az izmok kreatinszintjét növeli.

Omega-3 zsírsavakkal és ribonukleinsavval együtt szedve erősítheti az immunrendszert.

Yohimbinnel együtt (a yohimbe növény aktív hatóanyaga), az arginin csökkentheti az erekciós zavarokat. Egy, az European Urology-ban megjelent új tanulmány szerint ez valóban így van, még akkor is, ha ez a kombináció még "várólistás" (Egy egyszeri adminisztráció szükséges még az alkalmazás előtt).

Figyelmeztetés:

  • Terhes és szoptató anyák ne szedjenek l-arginint
  • Semmiképpen se fogyasszon arginint az, aki szkizofréniában szenved
  • Ellenjavallt az arginin herpesz esetében is.
  • Cukorbetegek számára nem javallott, mert befolyásolja a vércukor szintet.
  • máj- és vesebetegségben szenvedők előbb konzultáljanak szakorvosukkal aminosavkészítmények szedéséről. 

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói felfedezték, hogy az argininkészítmények csökkenthetik a vérlemezkék összecsapzódási hajlamát, s így az éren belüli vérrögképződést; ezzel megelőzhetik a szívinfarktust és a szélütést.


Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban!  A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 

 

Forrás: Shop.builder, Wikipedia, Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz