AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN
A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.
---------------------------------
-----------------------------
HÍRLEVÉL
Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
---------------------------------
HŰSÉG PROGRAM
Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont. 2db Pont = 2 Ft
(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)
Arginin
Az emberi testben lévő fehérjéket aminosavak építik fel. Az aminosavak egy részét a szervezet elő tudja állítani, más részét viszont nem. Ezek az ún. esszenciális aminosavak. A szervezet lebontja a táplálékban található fehérjéket aminosavakká, amelyek a bélrendszerből felszívódva és a sejtekbe jutva olyan fehérjékké épülnek újjá, amilyenekre a testnek szüksége van. Az aminosavaknak két fő csoportjuk van: nem létfontosságú és a létfontosságú (esszenciális) aminosavak. A nem létfontosságú aminosavak az alanin, az arginin, az aszpargin, az aszparginsav, a cisztein, a glutaminsav, a glutamin, a glicin, a prolin, a szerin, a taurin és a tirozin. A létfontosságú (esszenciális) aminosavak közé tartozik az izoleucin, a leucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin.
Arginin
Az L-Arginine egy szemi-esszenciális aminosav, ami a DNS szintézisben és a karbamid (a fehérjeanyagcsere végterméke) metabolizmusában játszik nagy szerepet.
Az L-arginin úgynevezett szemi-esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a felnőtt szervezet képes szintetizálni, azonban bizonyos körülmények közt pótlása esszenciálissá válik. Így gyermekkorban és bizonyos genetikai problémák esetén vagy fokozott fizikai és/vagy lelki megterhelés mellett, mint például a különféle traumák, fertőzések, égés és az intenzív edzés.
Az arginin egy rendkívül sokrétű aminosav alapvető anyagok prekurzora, építőköve.
Az arginin a hipofízisben termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban, halban, szárnyasokban és a tejtermékekben fordul elő. A mogyoróban és a mogyoróvajban szintén megtalálható. De megtalálható a zselatinban és a garnélában is. Az embernek általában nincs szüksége arginin bevitelre, mivel szervezetük eleget termel.
Az arginint azok a sportolók használják, akik szeretnék növelni a növekedéshormon-, inzulin-és kreatinfoszfát-termelésüket, ami a sovány izomtömeg növekedésének és a zsírégetésnek kedvez, továbbá az immunfunkciót és a koncentrációt is erősíti.
Használata:
Kutatások alapján az arginin a következő tünetekre lehet egészségvédő hatással:
Amellett, hogy segíti a fehérjeszintézist és erősíti az immun-és idegrendszert, az arginin növeli a test saját növekedési hormon (GH) termelését - ami a sportolók számára leginkább fontos.
Az arginin azon kevés fogyasztható tápanyagok egyike, melyek hatásosan növelhetik a GH, az inzulin és az izomban lévő kreatin szintjét. Ezek a tulajdonságok teszik népszerűvé azon sportolók között, akik sovány izomtömeget szeretnének növelni úgy, hogy közben a zsírégetést is stimulálják. A természetes GH termelés gyakran lelassul a korral, és összefüggésben lehet a testünkben létrejövő izomvesztéssel és zsírfelhalmozódással. Az arginin által az agyalapi mirigyben GH termelődik, ami lehetővé teszi, hogy a fehérje szintézis "fiatalos" maradjon, továbbá az izom-építő anyagcserét is növeli. Másik potenciális előnye a gyorsuló regeneráció és javuló memória.
Az arginin jelenléte által kiváltott inzulinkiválasztás segít a kulcsfontosságú tápanyagok - mint pl. a glükóz és különféle aminosavak - hatékonyabb sejtekbe történő szállításában, ahol aztán üzemanyagként a jobb energiaellátottság és az izomépítés érdekében felhasználásra kerülnek. Bár a jelek szerint az arginin növeli a GH-és inzulinszintet, az még nem tisztázott, hogy mennyire hosszantartó a hatása az izmok méretére és a zsírvesztésre nézve. Sok kutatás látszólag kielégítő eredményt hozott, azonban sok tudós még további bizonyítékokra vár. Mindemellett a legtöbb kutató bizonyos benne, hogy az arginin segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy támogatja a kollagén termelődést és megszabadítja a testet az izmok bomlásakor keletkező méreganyagoktól - olyan anyagoktól, melyek mennyisége intenzív edzések végzésekor megnő, így tehát mindent összevetve az előnyös hatások garantáltak.
A kreatin foszfát prekurzoraként (ami egy fontos energiaforrás), az arginin megnövelheti a teljesítményt anaerob edzések végzésekor (amilyen pl. a testépítés is), továbbá növelheti az izmok és az erőkifejtés hatékonyságát. A kutatások kimutatták, hogy az arginin szedésével határozottan nő az izomsejtekben lévő kreatin szintje.
Az arginin eredetileg egyfajta vérhígító, és testünk nitrogén-oxid termelésében is szerepet játszik, mely lehetővé teszi, hogy ereink tágak maradjanak. A nitrogén-oxid és az arginin az erek kitágítása révén együttesen javítják a vérkeringést – akadálytalanabbá téve azt, ezzel a vérnyomást is csökkenthetik -, jobb koncentrációs képességet, egészséges szívet, és szexuális teljesítménynövekedést eredményezhetnek. Az arginin-NO páros a barlangos testet is ellazítja, így javíthatja az erekciót. További előny lehet néhány ember számára, hogy a spermaszám is nőhet, ami gyakran a nagyobb mennyiségű arginin hatására történik meg.
Ráadásképpen a csecsemőmirigy stimulálásával - ahol a betegségek ellen küzdő T-sejtek termelődnek - azt gyanítjuk, hogy az arginin az immunrendszerre is hatással lehet, és növeli a test ellenállóképességét néhány betegséggel szemben.
Bár a test természetes úton is képes arginint előállítani, fizikai vagy lelki eredetű stressz esetén - ami sokunk számára nem szokatlan - lelassul a termelődése. Igazság szerint még az intenzív edzés is számottevő lassulást okozhat. Ezek az argininhiányos időszakok nyilvánvalóan komplikációkhoz vezethetnek, a pótlása pedig érezhető eredményeket okoz. Az arginint "feltételesen esszenciálisnak" tartják, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között szükséges pótolni.
A mennyiségek jelentősen eltérőek lehetnek, napi 3 és 20 gramm között változnak, egyéntől és kitűzött céltól függően. Ne feledjük, hogy a gyártók általában jóval kisebb mennyiséget ajánlanak, mint amennyit a kutatások a leghatásosabbnak dokumentáltak.
A jelek szerint az arginin éhgyomorra szedve, a hét öt napján szedve a leghatásosabb. Néhány kutató azt javasolja, hogy 2-3 hétig szedjük, utána pedig szüneteltessük szedését 1-2 hétig.
Ornitrinnel együtt szedve nagyobb mértékű GH-szint növekedést érhetünk el.
Glicinnel együtt szedve kimutatták, hogy az izmok kreatinszintjét növeli.
Omega-3 zsírsavakkal és ribonukleinsavval együtt szedve erősítheti az immunrendszert.
Yohimbinnel együtt (a yohimbe növény aktív hatóanyaga), az arginin csökkentheti az erekciós zavarokat. Egy, az European Urology-ban megjelent új tanulmány szerint ez valóban így van, még akkor is, ha ez a kombináció még "várólistás" (Egy egyszeri adminisztráció szükséges még az alkalmazás előtt).
A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói felfedezték, hogy az argininkészítmények csökkenthetik a vérlemezkék összecsapzódási hajlamát, s így az éren belüli vérrögképződést; ezzel megelőzhetik a szívinfarktust és a szélütést.
Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban! A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.
Forrás: Shop.builder, Wikipedia, Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements