Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Triptofán 2011-10-28

Triptofán

A triptofán a nyolc esszenciális aminosav egyike. Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg, elsősorban a következőkben: csokoládé, zab, szárított datolya, tej, joghurt, túró, vörös hús, tojás, hal, baromfi, szezámmag, csicseriborsó, napraforgómag, tökmag, földimogyoró.

A növények és mikroorganizmusok antranilsavból vagy sikimisavból állítják elő; köztes termékként 2-amino-mukonsav keletkezik. A szervezet többek között B3-vitamint (nikotinsavat) és szerotonint (abból pedig melatonint) állít elő belőle. Mivel a természetes alváshoz szükséges neurotranszmitterek előanyaga, újabban táplálékkiegészítőként is fogyasztják alvászavarok ellen

Szükség van rá niacin (B3 vitamin) termelődéséhez. Számos élő szervezet számára – így nekünk, embereknek is – a triptofán esszenciális.Az aminosavak, így a triptofán is, a fehérjék építőelemei. Emellett a triptofán számos anyag termelődéséhez elengedhetetlen a testünkben, ilyen pl. a szerotonin is. Mivel a szerotonin – ami egy melatonin prekurzor – kulcsszerepet játszik a hangulat és az alvási szokások kialakításában, a triptofánt nem ritkán antidepresszánsként, természetes altatóként, és súlycsökkentőként alkalmazzák. Mindemelett a fruktóz malabszorpció és a laktóz intolerancia a triptofán elégtelen felszívódását vonhatják maguk után, ami a vér alacsony triptofánszintjét és akár depressziót is okozhat.

Forrásai

A triptofán a legtöbb fehérjetartalmú élelmiszerbe megtalálható. Különösen nagy a mennyisége a csokoládéban, a zabban, a banánban, a duriánban, a mangóban, a datolyában, a tejben, joghurtban, a túróban, a vörös húsokban, tojásban, halfélékben, a baromfifélékben, szezámmagban, a napraforgómagban, tökmagban, spirulinában, és a mogyoróban.

Felhasználása étrendkiegészítőként

Egy ideje a triptofán kapható étrendkiegészítőként, annak ellenére, hogy táplálékokból a szükséges mennyiség fedezhető. Sokan hatékony és biztonságos altatónak találták, nagy valószínűséggel azon tulajdonságának köszönhetően, hogy képes az agy szerotonin-és melatoninszintjét növelheti. Klinikai kutatások vegyes eredményekkel zárultak a triptofán alvást elősegítő hatásait vizsgálva. Átlagemberek esetében, valamint számos, az alacsony szerotoninszinttel vagy szerotonin aktivitással összefüggésbe hozható tünetegyüttes esetében (menstruáció előtti hangulatzavar, szezonális affektív zavar) a triptofán antidepresszánsnak hatással bírhat. Mindazonáltal az ilyen irányú klinikai kísérletek megbízhatósága megkérdőjelezhető.

Anyagcseretermékek, metabolitok

Az 5-hidroxitriptofán (5-HTP) a triptofán egyik metabolitja. Epilepszia, és depresszió kezelésére szokták javasolni, bár a klinikai kísérletek ezzel kapcsolatban hiányosak, vagy eredménytelenek voltak eddig. Mivel az 5-HTP a májban szerotoninná alakul, jelentős a kockázata a szívbillentyű megbetegedéseknek – ez a szerotonin szívre gyakorolt hatása miatt van. Épp ezért, Európában az 5-HTP-t mindig cardidopa kíséretében írják fel – ez akadályozza meg az 5-HTP átalakulását szerotoninná még az agy elérése előtt. Az 5-HTP akadálytalanul jut át a vér-agy gáton, és gyorsan dekarboxilálódik szerotoninná, így hatékony lehet a depresszió kezelésére. Mindazonáltal a szerotoninnak relatíve rövid felezési ideje van, hiszen hamar átalakul monoamin-oxidázzá, így hatékonysága némileg korlátozott.

 

Triptofán és fogyókúra

A legújabb kutatások szerint az extrém módon túlsúlyos emberek krónikusan alacsony triptofánszinttel rendelkeznek. Az intenzív diéta ugyancsak csökkenti a triptofánszintet. Ez szerotoninhiányt okoz, ami közrejátszhat az olyan étkezési rendellenességek kialakulásában, mint pl. az anorexia nervosa.

A kutatási eredmények azt is kimutatták, hogy a megnövelt triptofánszint csökkentheti az étvágyat, különösen a cukros és keményítőt tartalmazó ételek iránt. A szénhidrátfogyasztás növeli a szerotoninszintet, ami végső soron hangulatjavulást okoz. Így a pluszban elfogyasztott triptofán javítja a hangulatot, és segíthet kontroll alatt tartani az ilyen „hangulatjavító” ételek fogyasztását.

Összeségében nézve, a triptofán hozzájárulhat a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot, a jó kognitív funkciók fenntartásához. Jótékonyan hathat a mentális és fizikai jó közérzet fenntartására és a kielégítő alvásra. 

Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban!  A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 

Forrás: Shop.builder; Wikipedia

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz