Algák
Az algák vagy más néven moszatok egyszerű felépítésű, elsősorban vízben élő növények. Az algák több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint sok más táplálék, ezért az utóbbi években, a tengeri hínárhoz hasonlóan, egyre gyakrabban használják őket természetes táplálék-kiegészítőként.
Az algák között is kiemelkedő a smaragdzöld, illetve a kékeszöld alga. Mindkettő tökéletes összetételű tápanyag. Szárazanyag-tartalmuknak 40-60%-a kis molekulájú, így igen könnyen emészthető. Teljes értékű fehérjék, ezért vegetáriánusok aminosavak pótlására hatékonyan beilleszthetik őket étrendjükbe.
Az algák ásványianyag- és nyomelemtartalma kiemelkedő a Föld élővilágában. Ez az oka, hogy “ipari” méretekben nyerik belőlük többek között a jódot, a brómot és a mangánt. Az algáknak különösen a jód- és a káliumtartalma igen magas, ezért a vízhajtókat szedőknek előnyös a fogyasztásuk. Természetes jódtartalmuk miatt bizonyos esetekben normalizálhatják a csökkent pajzsmirigyműködést. Szerves komplex formában található bennük a vas is, így vashiány pótlására az alga az egyik legalkalmasabb természetes forrás.
Mindkét algaféleség sokféle és nagy mennyiségű vitaminban gazdag. Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá C-vitamint és E-vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak és a linolénsavnak. Nagy mennyiségben találhatók benne nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatású.
Mindez az algákra irányította az orvos és biokémikus kutatók figyelmét. Számos vizsgálatot kezdtek az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Angliában az algák hatásainak további tisztázására.
Ezek a vizsgálatok kiemelkedően kedvező eredményt mutattak a vírusfertőzések legyőzésében. Bizonyított az algák jótékony hatása többféle herpeszvírus, influenza-A vírus esetén, és kísérletek folynak a HIV1 (AIDS-vírus) elleni hatás igazolására. Indiában a közelmúltban több betegen vizsgálták az alga hatását a száj nyálkahártya rosszindulatú megbetegedésének megelőzésében, illetve kezelésében. Ebben a kutatási programban is bebizonyosodott az algát alkotó anyagok kedvező hatása. Egyértelmű, hogy erősítik az immunrendszert, illetve megkötik a szabadgyököket. Emiatt az orvosok egyre gyakrabban alkalmazzák az algákat különféle daganatos betegségek kiegészítő kezelésében is. Aki behatóan foglalkozik az egészséges táplálkozással, nem hagyhatja figyelmen kívül a mikroalgákat.
Táplálkozással foglalkozó kutatók szerint valószínűleg a legpotensebb élelmiszerről van szó, amit ismerünk. A kékeszöld édesvízi algák mára az egyik legfontosabb táplálék-kiegészítőkké nőtték ki magukat.Folyamatos fogyasztásukkal elkerüljük és megelőzzük a hiányállapotokat és az ezekből eredő megbetegedéseket. Segít a már sérült sejtek regenerálásában!A mikroalgákat gyakran alkalmazták a világ különböző tájain vérszegénység kezelésére.
A kékalgának például vérképző és immunrendszer erősítő hatása van, és fogyasztása hozzájárulhat a szigorú vegetáriánusok fehérjeszükségletének fedezéséhez.A zöldalga B12-vitamin forrásként szolgálhat, amelyhez szigorú vegetáriánus étrendet követő emberek másként csak vitamin-készítményekkel juthatnának hozzá.
Az algakivonatok sejtszinten fejtik ki hatásukat, a következő összetevőknek köszönhetően: többszörösen telítetlen zsírsavak (pl.: OMEGA-3, OMEGA-6, CLA), klorofilszármazékok, poliszacharidok, szulfatált galaktánok, fukoidánok, glukánok, alginsav, ligninek, fenol vegyületek, enzimek, növényi szterinek, vitaminok, karotenoidok, makro és mikroelemek.Az immunrendszert erősítheti, savtalanít, méregteleníthet, regenerál, hiányzó vitális anyagokat pótolja, energetizál, megelőzi és kezeli a hiánybetegségeket, jó segítség lehet fogyókúránál.
Figyelmeztetés:
Azok a betegek, akiknek a pajzsmirigy túlműködése miatt a jódbevitelüket csökkenteniük kell, algatablettát nagy adagban ne fogyasszanak, csak orvosi ellenőrzés mellett.
Forrás: Vitaminklub, Algapatika