Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Magasvérnyomás 2011-10-31

Magasvérnyomás (hipertónia-betegség)

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia-betegség) világszerte népbetegség. Szövődményei, a szívinfarktus, agyvérzés, érszűkület súlyos terheket rónak az egyénre és környezetére is.  Miután a betegség gyakran tünetmentesen indul, számos esetben csak a szövődmények kialakulásakor, illetve súlyos életveszélyes állapotok fellépésekor kerül sor a diagnózis felállítására. Az életmód megváltoztatása és a természetes táplálékkiegészítők segíthetik a magas vérnyomás elleni gyógyszerek hatását.  

 

Kialakulása, okai

A magas vérnyomás a vérnyomás megemelkedése, amellyel a szervezet alkalmazkodik a különböző hatásokhoz, így az időjáráshoz, a fizikai terheléshez, a forró fürdőhöz, a napozáshoz, a lázhoz stb. Normális esetben, e hatások elmúltával a vérnyomás visszatér az eredeti értékére. Kóros esetben, a szabályozó folyamatok károsodásakor a megemelkedett vérnyomás rövid időn belül nem csökken a normál tartományon belüli értékre és kialakul a magasvérnyomás-betegség. Magasvérnyomás-betegségről (hipertóniáról) tehát akkor beszélünk, amikor a vérnyomás értéke tartósan meghaladja a normál tartomány felső határát. A magas és a normális vérnyomás között nem húzható éles határ. Az orvosi gyakorlatban alkalmazott határértékeket önkényesen határozták meg, annak figyelembevételével, hogy a tudományos vizsgálatok során mely értékek mellett mekkora gyakorisággal alakultak ki a szövődmények, illetve következett be a halál. Napjainkban a 139/89 Hgmm (higanymilliméter) értéket tartják a normális vérnyomás felső határának.

A vérnyomás két értéke közül az első vagy más néven a felső érték a szisztolés nyomás értéke, amely megmutatja, hogy az összehúzódó szívből kipréselt vér mekkora nyomást gyakorol az erekre. A második vagy más néven alsó érték a diasztolés érték, amely azt a nyomást mutatja, amikor a szív elernyed, és a "préselés" megszűnik. Hazánkban, mint a többi civilizált országban a daganatos betegségek után a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb halált, ezen belül a magasvérnyomás-betegség az esetek kétharmadában játszik szerepet. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye és a mért vérnyomásértékek között szoros összefüggés igazolható. A kockázat már 115/75 Hgmm vérnyomás esetén nő, minden 20/10 Hgmm vérnyomás-emelkedés esetén megduplázódik.

Kialakulását tekintve a magas vérnyomásban szenvedők két csoportba oszthatók. Az elsőbe a betegek kb. 95%-a tartozik. Esetükben a betegség kezdete nem meghatározható, kezdetben gyakran tünet- és panaszmentesek. Betegségük számos tényező, ún. rizikófaktorok kölcsönhatása révén alakul ki. Ezek közül a legfontosabbak a genetikai-örökletes tényezők, a túlsúly (különösen az ún. “alma-típusú" elhízás), a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a stressz, a fokozott sóbevitel. Magyarországon a normál étkezési szokások a szükséges sóbevitel 2,5-3 szorosát tartalmazzák. Az életkor és a nem ugyancsak lényeges tényező. Felmérések szerint a hipertónia kialakulása kb. 10 évvel később kezdődik a nőkben, mint a férfiakban. 50 éves kor alatt a férfiak között, 50 éves kor felett a nők között gyakoribb a hipertónia előfordulása. Ez a gyakoriságbeli változás egyrészt a két nem közötti hormonális különbségekkel (a férfi nemi hormon, a tesztoszteron és a női nemi hormon, az ösztrogén eltérő vérszintje), másrészt a nőkben a menopauzában bekövetkező hormonális változásokkal (ösztrogénszint lecsökken) magyarázható. Az ösztrogén erős értágító hatásával késlelteti a hipertónia kialakulását. A lecsökkent ösztrogénszint folytán, a menopauza után egyetlen évtized alatt megduplázódik a nők körében a szív- és érrendszeri halálozás előfordulása: míg a 45-54 éves nők között 23%, addig a 65-74 éves nők között 52% a hipertónia előfordulási gyakorisága. Ez a csoport az ún. elsődleges, vagy esszenciális hipertónia. Az érintetteket hipertóniabetegeknek nevezzük. Az emelkedett vérnyomásértékeket a kis artériák izomfalának tartós összehúzódása, majd megvastagodása okozza. Fenti erek a normál vérnyomás-ingadozás szabályozásában is alapvető szerepet játszanak.

A magasvérnyomás-betegség előfordulása és súlyossága többszörös rizikó esetén szorzatosan, úgymond exponenciálisan emelkedik, nem pedig összegződik. A kockázati tényezők általában több év alatt éreztetik káros hatásukat, de pontosan nehéz megítélni, hiszen pl. diétahiba, túlsúly már gyermekkortól jelen van. A dohányzásnak akut vérnyomásemelő hatása is van, jóllehet betegséget néhány év után vált ki. A hipertónia életmódbetegség. Ahogy a fiatalok egyre jobban élnek, köztük is egyre gyakoribbá válik a betegség. Ezt fokozza az, hogy egyre fiatalabb korban kezdik pl. a dohányzást, a fogamzásgátló tabletta szedését, vagy éppenséggel a drogfogyasztást.

A másik csoportba azok a betegek tartoznak, akik magas vérnyomásértékeit egy ismert alapbetegség, pl. anyagcsere-betegség, egyes belső elválasztású mirigyek betegségei, egyes szívbetegségek, vesebetegségek okozzák. Ebben az esetben másodlagos, azaz szekunder hipertóniáról beszélünk. Fontos, hogy minden hipertóniás beteg esetében ilyen alapbetegség irányába vizsgálatok történjenek. 

Mi okozza?

Az esetek 90%-ában a magas vérnyomás okát nem lehet kideríteni; ezt nevezik esszenciális hipertóniának. Azt mégis tudjuk, hogy kialakulására hajlamosít a dohányzás, az elhízás, a nem (a férfiak kétszer olyan hajlamosabbak a magasvérnyomásra, mint a nők), a magas nátriumtartalmú (konyhasó) étrend és az öröklött hajlam.

 

Tünetei, kezelése

A hipertóniabetegség tünetei meglehetősen szegényesek. A korai szakaszban a betegek többségében tünetmentesen alakul ki, és szűrővizsgálat során derül ki a betegség. A leggyakrabban panaszolt tünetek a tarkótáji fejfájás, a koncentráció csökkenése, mellkasi bizonytalan nyomó fájdalom, ingerlékenység, alvászavar. Előfordul, hogy első tünetként heves mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, fejfájás, a kisebb erekben igen magas vérnyomásértékek (hipertóniás krízis) lépnek fel. Ez életveszélyes állapot, azonnali kórházi kezelés szükséges.

Igen gyakran szövődmény megjelenése, agyvérzés, és bénulás, szívinfarktus, illetve hirtelen szívhalál, érszűkület, látásromlás, az első tünet.

A betegség felismerése általában egyszerű vérnyomásméréssel történik. Amennyiben legalább két független mérés során, nyugalomban 5 perc pihenés után mindkét felkaron mérve a vérnyomásértékek meghaladják a 140/90 Hgmm-t hipertóniabetegségről beszélünk. Az a korábbi nézet, miszerint a normál vérnyomásértékek az élekor előrehaladtával emelkednek, túlhaladott.

Amennyiben vérnyomásméréssel felállítottuk a hipertóniabetegség diagnózisát, számos további vizsgálatot is célszerű elvégezni a későbbi optimális kezelés beállításához. Ilyenkor - a teljesség igénye nélkül - 24-órás vérnyomásmérésre, laborvizsgálatra, EKG és szív-ultrahangra lehet számítani.

A 24-órás vérnyomásméréssel megállapítható, hogy a nap mely részében magasabbak a vérnyomásértékek, sérült-e a vérnyomás napi ritmusa, milyen napszakban, és milyen tevékenységek során észlelünk kiugró értékeket.

A laborvizsgálatok tájékoztatást nyújthatnak esetleges anyagcsere-betegségekről, továbbá a vese ereinek érintettségéről is. Gyanú esetén pajzsmirigy-funkciós vizsgálat is szükségessé válhat.

EKG, szív-ultrahang, esetleg terheléses EKG-vizsgálat az esetleges szívnagyobbodásról, funkciózavarról, koszorúér-károsodásról tájékoztat.

A betegség kezelése a kivizsgálást követően az észlelt vérnyomásértékek függvénye. Határérték hipertónia esetén, amikor is a vérnyomás nem haladja meg a 150/90 Hgmm-t (ún. magas normális érték) kezdetben sómegvonással, az asztali sótartó megszüntetésével, a testsúly csökkentése érdekében rendszeres fizikai aktivitás előírásával, a dohányzás- és alkoholfogyasztás mérséklésével, lehetőség szerint kiiktatásával kezelhetők még a panaszok.

Magasabb vérnyomásértékek eseten a fenti kezelés folytatása mellett gyógyszeres kezelés is szükségessé válik. Jelenleg számos korszerű gyógyszeres lehetőség áll rendelkezésre a vérnyomásértékek optimális beállítására. A cél, hogy a vérnyomásértékek a 140/85 Hgmm-t (cukorbetegeknél a 130/80 Hgmm-t) ne haladják meg.

Fontos tudni, hogy a hipertóniabetegség jól kezelhető, de folyamatos odafigyelést igénylő betegség. Magától nem gyógyul meg, élethosszig tartó ellenőrzés, rendszeres EKG-, labor- és szemészeti kontroll szükséges. A beteg állapotától függően valószínű, hogy a gyógyszeres kezelést is módosítani kell idővel. Fenti gondozással elérhető, hogy a hipertóniabetegség következtében kialakuló súlyos, életveszélyes betegségek (agyvérzés, szívinfarktus, szívelégtelenség, veseelégtelenség, érszűkület stb.) ritkábban forduljanak elő.



Megelőzése

Mivel a betegség főként kezdetben tünetszegény, a megelőzés rendkívül fontos. Alapvető, hogy minden panaszmentes férfi 30-35 év fölött, és minden panaszmentes nő a menopauza környékén rendszeresen ellenőriztesse vérnyomását. A túlsúlyosak, dohányosok negyedévenként kontrolláltassak vérnyomásértéküket. Ha a fenti enyhe panaszok fellépnek, a vérnyomás mielőbbi ellenőrzése válik szükségessé nyugalomban, és a panaszok fennállása alatt egyaránt. Célszerű volna, ha minden háztartásban hozzáférhető lenne. Fontos tudni, hogy egy-egy fájdalmatlan vérnyomásméréssel a szívinfarktus, agyvérzés kockázata csökkenthető. Kiemelt fontosságú egészségnevelési feladat a rizikótényezők mérséklése, már normál vérnyomásértékek esetén is. Érintett szülő gyermekénél javasolt a fogyókúra, a sószegény étkezés, rendszeres mozgással mérséklet testsúly fenntartása. Kiemelt jelentősége van a rendszeres vérnyomásmérésnek, hiszen ily módon biztosított a korai felismerés lehetősége.

-Csökkentse a testsúlyát. Már néhány felesleges kiló is nővelheti a vérnyomást

-Rendszeresen sétáljon vagy végezzen más testgyakorlatot

-Egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú tejterméket; fogyasszon kevés zsíradékot és sót. Az újabb kutatások szerint az ilyen étrend enyhe hipertónia esetén önmagában hatékony a betegségre.

A táplálékkiegészítők hatása:

Az enyhébb fokú hipertónia esetén változtasson életmódján, és szedjen kálciumot, magnéziumot. Rendszeressen ellenőriztesse vérnyomását; gyógyszeres kezelésre a legtöbbször szükség van.

Több tanulmány is kimutatta, hogy kálciumbevitel csökkenti a vérnyomást, részt vesz az izom-összehúzódásban is, ezért jó hatású a szívre és az erekre. A magnézium elernyeszti az ereket szabályozó izmokat, szabadabb utat engedve a véráramnak. Emellett segí fenntartani a kálium és nátrium egyensúlyát a vérben, jótékony hatást fejtve ki a vérnyomásra. a kálium szintén hatékonyan csökkentheti a vérnyomást. Káliumtartalmú táplálékkiegészítőkre azonban szinte soha nincs szükség, a legtöbb embernek elegendő, ha több zöldséget és gyümülcsöt fogyaszt.

A C-vitamin és a galagonya tágítja az ereket, és ez utóbbi a pulzusszámot is csökkenti. A fokhagyma szintén vérnyomáscsökkentő. Az előbbieket egészítse ki esszenciális zsírsavakkal halolajak (vagy lenmagolaj) formájában, amelyek jütékony hatásúak a vérkeringésre. A nyugtató hatású citromfűtea, amely általános keringésjavító, hasznos lehet az ideges eredetű magasvérnyomás kezelésében. Alternatív megoldás lehet a Q-10 Koenzim alkalmazása is; a magas vérnyomásban szenvedők harmadánál feltételezhető, hogy ebből az anyagból nincs elegendő a szervezetükben.

Ajánlott táplálékkiegészítők:


Kálcium/Magnézium

Adagolás: naponta 1000 mg kálcium és 500 mg magnézium
Ajánlat: ne szedjen magnéziumot, ha vesebetegségben szenved
C vitamin   
Adagolás: naponta kétszer 500 mg
Ajánlat: hasmenés esetén csökkentse az adagot
Halolajak
Adagolás: Naponta 2 kávéskanálnyi, hogy biztosítsa a 2 g ómega-3 zsírsavat
Figyelmeztetés: Ha véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjen tanácsot orvosától.
Ajánlat: Vegetáriánusok 1 evőkanál lenmagolajjal helyetesíthetik
Galagonya
Adagolás: Naponta háromszor 100-150 mg kivonat
Ajánlat: az engedélyezett készítmény legalább 1,8 % vitexint tartalmaz
Fokhagyma
Adagolás: Naponta a friss fokhagymával megegyező 4 g szárított koncentrátum
Ajánlat: Az ételeiben is használjon fokhagymát
Q-10 Koenzim
Adagolás: Naponta kétszer 50 mg
Ajánlat: Étkezéskor vegye be, hogy jobban felszívódjon

Figyelmeztetés: Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát!

Forrás: Dr. Tóth László, Orvosi jegyzet: magasvérnyomás-betegség (hipertónia-betegség) (egeszseg.origo), Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements

Kapcsolódó termékek

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz