Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Megfázás 2011-10-31

Megfázás, meghűlés

 

Kialakulása, okai

A betegséget leggyakrabban vírusok okozzák. A fertőző betegségekkel szembeni védelemben a legfontosabb szerepe az immunrendszernek van, azonban a betegség kialakulásának megelőzésében szerepet játszanak bizonyos természetes védő mechanizmusok, mind például a bőr, illetve a légutak nyálkahártyája. A hideg hatására megsérült nyálkahártyán keresztül a vírusok a nyálkahártya mélyebb rétegeibe jutnak be, és ott elszaporodva okozzák a jellegzetes tünetek kialakulását. Leggyakoribb kórokozók az influenza-, a parainfluenza-, az adeno- és a rhinovírusok. A vírusokon kívül bizonyos baktériumok, pl. bizonyos Streptococcusok is okozhatnak megfázáshoz hasonló tünetegyüttest, ez azonban lényegesen ritkább. Ha nem megfelelően kezeljük a heveny légúti tünetekkel járó kórképet, akkor bakteriális felülfertőződés következtében arc- és homloküreg-, mandula-, középfül- és tüdőgyulladás is kialakulhat.

Tünetei, felismerése

A betegségre főként a hirtelen kezdet jellemző: általában már a betegség kezdetén hidegrázással kísért magas láz lép fel. A bevezető tünetek közé tartozik a gyengeségérzés, a fejfájás, a végtag- és izomfájdalmak. Jellemző tünet, a torokban égő, kaparó érzés, a nyelési nehezítettség, a torokfájás mely a fülbe sugárzik. A torokfájással azonos időben általában kialakul a nyaki nyirokcsomók duzzanata is. Az állkapocs alatt, a nyakon kétoldalt, esetenként a nyakszirttájon is tapinthatók a különböző nagyságú fájdalmas nyirokcsomók. Kisgyermekeknél gyakran a lokális nyirokcsomó-duzzanat mellett generalizált nyirokcsomó-duzzanatot is észlelhetünk, mely hasi fájdalmat okozhat, nem ritkán vakbélgyulladás gyanúját is keltheti. A betegség kezdeti fázisára jellemző a száraz köhögés (amikor a beteg nem köhög föl semmilyen váladékot), illetve a bő vizes orrfolyás. A garatfalon lecsorgó váladék hasfájást, hasmenést, hányást is okozhat. 

Ha az orrmelléküregek (arcüreg, homloküreg) a váladék és a nyálkahártya-duzzanat miatt nem szellőznek megfelelően, akkor bakteriális felülfertőződés alakul ki. Ekkor az orrváladék sárgás-zöldes színű, tapadós jellegű lesz. Szintén a pangó váladék és a szellőzés hiánya miatt alakul ki a fülkürt-hurut, illetve a következményes középfülgyulladás. Az egyszerű megfázás tünetei 2-3 nap alatt enyhülnek, és általában 7-8 nap alatt bekövetkezik a gyógyulás. Ha a lázas állapot 3-4 napnál tovább tart, vagy átmeneti láztalan időszakot követően ismételten magas láz jelentkezik mindenképpen indokolt a háziorvos felkeresése. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha a láz mellett elhúzódó, produktív köhögést, vagy erős fülfájást észlelünk.

Az orvos általában a panaszok alapján felállítja a diagnózist, azonban szükség lehet vérképre és a vérsüllyedés vizsgálatára is. Ma már rutinszerűen ellenőrzik az úgynevezett C reaktív proteint (CRP) is, amely jellemzően bakteriális fertőzésekben termelődik a szervezetben, és alkalmas a fertőzés igazolására. A laboratóriumi vizsgálatok mellett fül-orr-gégészeti vizsgálat, tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkasi röntgenfelvétel elvégzésére is szükség lehet.

Kezelése

A vírusos eredetű megfázás speciális kezelést nem igényel, fő cél a tünetek enyhítése. Láz esetén igen fontos a lázcsillapítás. Erre alkalmasak a patikában kapható lázcsillapító gyógyszerek, illetve a hűtőfürdő és a vizes borogatás is. A torokfájás elleni készítmények általában pasztillák és cukorkák formájában kaphatók, a tüneteket átmenetileg enyhítik csak.

Kiemelt jelentőségű a megfelelő folyadékbevitel is! Ne felejtsük el, hogy a lázas beteg folyadékigénye a napi folyadékmennyiségnél 20 százalékkal magasabb. Folyadékpótlásra bármilyen ital használható, a magas vitamintartalmú gyümölcslevek, a levesfélék, a hársfatea, mézes tea egyaránt jó. A köhögés csillapítására nyákoldó készítményeket, szirupokat, gyógyteákat használhatunk. Ezek az orrváladék elfolyósítását is segítik, így az könnyebben ürül. A különböző orrcseppek a nyálkahártya-duzzanatot csökkentik, így az orrdugulás érzése csökken. Az érintett könnyebben tudja kifújni az orrát és mind a fülkürt, mind az orrmelléküregek jobban szellőznek. Ezáltal csökken a felülfertőződés kockázata is.

Kisgyermekeknél, akik még nem tudják kellőképpen kifújni orrukat, használhatunk orrszívót. Ne féljünk használni e készüléket, ugyanis semmilyen sérülést, károsodást nem tudunk okozni vele a gyerekeknek. Sokkal rosszabb, ha kialakul egy középfülgyulladás, és fel kell szúrni a gyermek fülét!

A gyógyulás szempontjából fontos a nyugalom, lehetőség szerint az ágynyugalom, valamint az egyenletes hőmérséklet. Ennek ellenére a beteg szobájában naponta többször szellőztessünk, illetve az évszaknak megfelelő öltözékben javasolt a napi fél óra séta.

Annak eldöntése, hogy fennáll-e a bakteriális fertőzés, és szükséges-e antibiotikumos kezelés, mindig orvos feladata.

Megelőzése

A betegség fő szezonja az őszi-téli, kora tavaszi időszak. Ilyenkor az időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának. Ebben az időszakban lehetőleg fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket, kerüljük a zárt, zsúfolt tereket. Fontos, hogy a hűvös idő ellenére is rendszeresen mozogjunk a szabad levegőn. Napi néhány perces séta, sportosabbaknak a futás, nem csak a közérzetnek tesz jót, hanem véd a megfázástól is.


-A fertőzés megelőzésére mosson gyakran kezet

-A szoba levegőjét télen párologtatóval tartsa nedvesen

-A baráti kapcsolatok segítenek megelőzni a megfázást. Egy amerikai vizsgálat, amelybe 276 férfit és nőt vontak be, azt a meglepő eredményt hozta, hogy a kiterjedt baráti kapcsolatokkal rendelkezők ritkábban hűlnek meg, még akkor is, ha a kutatók a vírusokat közvetlenül az orrukba helyezik

-Kétszer nagyobb annak a valószinűsége, hogy a dohányosok megfáznak, mint a nem dohányosok, olvasható az angol Common Cold Unit (Medical Research Council, Salisbury) jelentésében.

 

Ajánlott táplálékkiegészítők

C-vitamin   
Adagolás: Naponta háromszor 1000 mg a tünetek alatt, ha szükséges szedje a C-vitamint akár hosszabb ideig, de három nap után csökkentse az adagot napi háromszor 500 mg-ra
Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot

Kasvirág
Adagolás: Naponta ötször 200 mg kivonat
Ajánlat: Megelőzésképpen szedjen napi 200 mg-ot, és háromhetente váltogassa napi 400 mg csűdfűvel

Cink
Adagolás: Naponta háromszor 1 tabletta vagy a használati utasítás szerint
Ajánlat: Öt napnál hosszabb ideig ne szedje

Fokhagyma
Adagolás: naponta négyszer 400-600 mg étkezés közben
Ajánlat: minden tabletta tartalmazzon 4000 mg allicin hatóanyagot


Figyelmeztetés: Bármiféle szívbetegség esetén konzultáljon szakorvosával és csak orvosa beleegyezésével szedjen táplálékkiegészítőt.


Forrás: Dr. Erlaky Hajna, Orvosi jegyzet: meghűlés, megfázás [origo] egészség; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz