Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Csontritkulás 2011-11-01

Csontritkulás

A csontritkulás - orvosi szóval oszteoporózis - a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, melynek során romlik a csont szerkezete. A betegség fokozott törékenységgel jár: az egyszerű elesések során bekövetkező törésekre először a csukló, majd a csigolyák, még idősebb korban a felkar és a csípő törése jellemző. A kezdetben tünetmentes, néma kórként is emlegetett betegséget hazánkban is elsősorban az érintettek magas száma teszi fontossá: a csontritkulás Magyarországon 900 000 embert érint, az Európai Uniós adatok szerint pedig minden harmadik menopauzán átesett nő és minden ötödik ötven év feletti férfi szenved ebben a betegségben. 

A betegség kialakulása, okai

Az emberi csont nem egy tömör, változatlan formában kialakult egység, hanem a szervezettel összhangban lévő, folyamatosan változó, felépülő és lebomló szakaszokból álló rendszer: a testet alkotó több száz csont között jelentős különbségek vannak. A csontok három nagyobb csoportra oszthatóak: lapos, hosszú és rövid csöves csontok. A csontok szerkezetének alapanyaga az önmagában nem stabil kollagén fehérje; a fehérjerostokra szervetlen ásványi anyagok (hidroxiapatit és kalcium-foszfát) rakódnak le, ezek együttesen adják a csont szilárdságát.

A harmincas életkor közepéig a csont szerkezetének felépítése az erősebb, majd a lebontás kerül túlsúlyba, vagyis megindul a csontvesztés. Az ízületi problémákkal, járásnehézséggel küzdő idősek fokozott inaktivitása, mozgásszegény életmódja tovább nőveli a lebomlás nagyságát, melyet az aktivitás amúgy jelentős mértékben lassíthatna. A csont szerkezetének lebomlását az ösztrogén nevű női hormon szintjének csökkenése ugyancsak befolyásolja. Így a klimax beálltával a nők a negyvenedik-hatvanadik életévük között akár normál csonttömegük egyharmadát is elveszíthetik. A folyamat hatvanéves kor után közel egyforma mértékű a két nemben. A női nem és a korai menopauza mellett a csontszerkezet ritkulását további hajlamosító tényezők, például a vékony, alacsony testtípus, a családi halmozódás, a kálciumhiányos táplálkozás, a túlzott alkohol, kávé és az egyéb koffeintartalmú termékek fogyasztása, a dohányzás és a tartós gyógyszerszedés (általában a szteroidkészítmények esetében) is gyorsítják. Az időskori és menopauza utáni csontritkuláson kívül ritkábban ugyan, de fiatalkorban is előfordulhat az úgynevezett osteopenia, amely a csontok kálcium- és a D-vitamin anyagcseréjének zavarával függ össze.


A kálcium a csontok felépítésében a csontok szilárdságáért felelős legfontosabb ásványi anyag, mely a táplálékunkkal kerül be szervezetünkbe. A bélbe került kálcium felszívódásában és csontokba való beépülésében, valamint a felesleges kálcium kiürítésében a fő szerepet a hormonok mellett a tápanyaggal bevitt D-vitamin játssza. A D-vitamint a szervezetbe többnyire inaktív formában visszük be, aktivizálása és átalakítása pedig a bőrben történik UV-sugárzás, vagyis a napfény hatására. Az aktív D-vitamin serkenti a bélben lévő kálcium felszívódását, csökkenti a kálcium vesén át történő ürítését, így emeli a vér kálciumszintjét. A D-vitamin aktiválja továbbá a csontban lévő csontfelépítő sejteket, hogy a csont struktúrájába beépítsék  a kálciumot, fokozva ezzel a csont szilárdságát.

 

Tünetei

A betegség leggyakrabban a gerincet, főként annak alsó háti és deréktáji szakaszait érinti. A felsőtest súlyát viselő, porózussá vált csigolyatestek a legkisebb traumára, például a hirtelen haspréssel járó köhögés, tüsszentés, vagy akár egy kisebb súly megemelésének hatására is összeroppanhatnak (ún. kompressziós törés). Ezt a folyamatot a beteg éles háti vagy deréktáji fájdalomként éli meg. Többszöri ismétlődéskor fokozódik a háti görbület, és az időskorra jellemző testmagasság-csökkenéssel járó görnyedtség lesz látható. A háti szakaszon jelentkező súlyos esetekben, a mellkasban lévő légzőszervek miatt a képet nehézlégzéssel, fulladással járó panaszok is uralhatják, melyek könnyen összetéveszthetők más, belrendszeri betegségek hasonló panaszaival. Az alsó végtagot és a székelési, vizeletürítési rendszert beidegző idegpályák közelsége miatt alsóvégtagi érzés és mozgászavarok, továbbá székelési és vizeletürítési panaszok is jelentkezhetnek.

A betegség által másik jellemzően érintett csont a combcsont, melynek a combnyak körüli törései a leggyakoribbak. A csontritkulás okozta töréseknek ez a legsúlyosabb formája, mely a legtöbb esetben szorul műtéti ellátásra és kórházi kezelésre, majd hosszas rehabilitációra. A combnyaktörés már a tomportájt érő ütés hatására is bekövetkezhet, jellemzőbb azonban, hogy esés okozza. Ilyenkor a végtag általában megrövidül, a láb kifelé fordul, a beteg pedig járásképtelenné válik.

A csontritkulás okozta eséseknél, töréseknél többnyire a csuklóízület is érintett. Esés közben az érintett a kezére próbál támaszkodni, a gyenge csont azonban nem bírja el a test súlyát és eltörik. Ilyenkor a csukló nagymértékben megduzzad, mozgása jelentősen beszűkül és fájdalmassá válik. A letámasztáskor szerezhető másik - jóllehet ritkább - törés a felkarcsont nyakánál következhet be: ez a felkar megduzzadásával és megrövidülésével jár, aminek következtében a beteg nem tudja megemelni a karját.

Mielőtt a betegségre jellemző törések bekövetkeznének, a csontritkulásban szenvedő személy általában véletlen röntgenlelet vagy a csontspecifikus áteresztőképességet mérő szűrővizsgálatot követően szembesül érintettségével. A csontritkulás szűrése során a beteget egy speciális asztalra fektetik, amely felett egy mérőfej mozog: a szűrésnél általában az ágyéki csigolyákat és a két csípőizületet, abban is a combcsont fejét vizsgálják. Mivel a mérés alapja a gép által kibocsátott sugár elnyelése, így a mérés csak kisfokú sugárterheléssel jár; mivel a mérést bizonyos anyagok zavarhatják, ezért a vizsgálat alsóneműben történik. A mérés eredményét számítógéppel értékelik, melyet a képpel együtt leletezve később minden beteg megkap. A szűrést érdemes évente megismételni, a fokozott kockázatnak kitett betegek esetében pedig kiemelten fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok (fokozott kockázatot jelenthet a korai menopauza, az időskor, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség, valamint a tartós szteroidkúra).

Kezelése, megelőzése

Amennyiben a betegség bizonyítást nyert, úgy a reumatológus vagy ortopéd szakorvos laborvizsgálatokkal tovább folytatja a kivizsgálást, majd ambulánsan beállítja a gyógyszeres kezelést. A gyógyszerek többféle csoportba tartoznak: léteznek hormonpótló készítmények a menopauza utáni állapotokra, szintetikusan előállított hormonok a csontanyagcsere befolyásolására (pl. kalcitonin), D-vitamin-készítmények, valamint az úgynevezett biszfoszfonátok, amelyek a csontot lebontó sejteket gátolják. A különféle fluoridkészítményekkel fokozható a csontépítő sejtek aktivitása, a sejtfal szintjén ható készítmények (ún. receptormodulátorok) pedig a hiányzó ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki.

A gerinccsigolya összeroppanásos töréseit a kezdeti stádiumban többnyire a kórházakban kezelik: a beteg általában fájdalomcsillapító infúziókat és gerincfűzőt kap, ami mellett megkezdődhet a páciens fokozatos mobilizációja, mozgásterápiája és gyógytornáztatása. A súlyosabb idegrendszeri tünetekkel járó töréseknél ritka esetben gerincsebészeti beavatkozás is szóba jöhet.

A csípőtáji törések ellátását sürgősségi műtétek keretében végzik el, mert a combfej vérellátása töréskor nagymérétkben romlik, ami a combfej elhalásához vezethet. A műtét során fémimplantátumokkal rögzítik az érintett terület anatómiai helyzetét. A beteg korai mobilizációja nagyon fontos, mert az időseknél nagy az ágyhozkötöttségből adódó szövődmények kialakulásának veszélye (pl. tüdőgyulladás, embólia, trombózis).

A felső végtag töréseit általában gipsszel rögzítik, de a törés típusától függően akár műtéti úton is gyógyíthatóak.

A csontritkulás megelőzése A megelőzésben, valamint a betegség súlyosbodásának elkerülésében kiemelt fontosságú a megfelelő diéta, melynek lényege a kálciumban gazdag ételek, például a tejtermékek, halak, leveles zöldségek, szójatermékek fogyasztása. Az érintettek számára a csontrendszer egyensúlyáért felelős D-vitamin megfelelő mennyiségű fogyasztása is elengedhetetlen; amennyiben a napi étkezések nem fedezik az egyéni szükségletet, úgy azt az orvos által előírt módon táplálékkiegészítőkkel kell pótolni. A csontritkulásban szenvedők, valamint a veszélyeztetettek kerüljék az alkohol- és a koffeintartalmú termékek fogyasztását, valamint a dohányzást.

Az életmódbeli szemléletváltás része, hogy a fokozott kockázatú személy - ha kell akár gyógytornász segítségével - olyan mozgássorozatokat tanuljon meg, melyek kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá teszik mindennapjait. Meg kell tanulni felmérni saját teljesítményünket, amitől mozgásunk biztonságossá válik, így megelőzhetjük a további baleseteket. A D-vitamint saját szervezetünk is képes előállítani, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű napfény, így érdemes minél több időt a szabad levegőn töltenünk.  

Összefoglalva az eddigieket, el kell különíteni egymástól a fent leírt kockázati csoportokba tartozó személyek körét, illetve a csontritkulás megelőzésének három fokozatát. Az elsődleges prevenció a gyermek születésétől kezdődik, és a szükséges mennyiségá D-vitamin és kálcium bevitelét, valamint a fokozatos mozgásra nevelést foglalja magában. A másodlagos megelőzés során a fokozott kockázatok megjelenésével párhuzamosan tudatosan járunk a szűrésre, a harmadlagos prevenció pedig azt jelenti, hogy megpróbáljuk a már meglévő csontritkulást gyógyítani, illetve minél inkább elkerülni a további várható szövődményeket.


Mit tehet még megelőzésképpen?

-Rendszeressen mozogjon és tornázzon (séta, súlyzózás), ennek során a lábak vagy más testrészek terhelődnek; a csont mellett pedig az izomzat is erősödik.

-Hagyja abba a dohányzást. Ez nem csak a csontoknak, hanem általános egészsének is hasznos.

-Korlátozza az alkoholfogyasztását, ne igyon napi 1-2 pohárnyinál többet.

-Egyen kálciumban gazdag ételeket, például zsírszegény tejtermékeket

-Egyen sok vitamingazdag gyümölcsöt és zöldséget, valamint ásványi anyagot, és sok izoflavon-tartalmú szójaterméket, ezek mindegyik ösztrögén hatású.

-Már napi 15 perc napsütés elegendő a szervezet D-vitaminszükségletének bevitelére, ami alapvető fontosságú a csontok erősítésében. A gyenge téli fény gátolhatja ezt a folyamatot csakúgy, mint a 6-osnál erősebb faktorú napozókrémek használata

-A táplálékkiegészítők használatánál figyelembe kell venni, hogy a több nem mindig jobb. Ha például kétszeres adag kálciumot szed, az akadályozhatja a magnézium, a mangán és a cink csonttápláló hatásának érvényesülését. A túl sok cink legyengítheti az immunrendszert.

 

Ajánlott táplálékkiegészítők:


Kálcium Adagolás: Naponta kétszer 500 mg
  Ajánlat: Étkezés közben
D-vitamin Adagolás: naponta kétszer 10 mg
  Ajánlat: különösen télen fontos, amikor kevés a napfény
Magnézium Adagolás: Naponta kétszer 250 mg
  Ajánlat: Étkezés közben
Bór Adagolás: naponta 3 mg
  Ajánlat: Csökkentheti a kálciumveszteséget, növelheti az ösztrögén hatását.
C-vitamin Adagolás: Naponta kétszer 500 mg
  Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot
Cink Adagolás: Naponta 15 mg
  Ajánlat: Ha egy hónapnál hosszabb ideig szed cinkkiegészítőt, olyat fogyasszon, amelyik 2 mg rezet is tartalmaz
Mangán Adagolás: naponta kétszer 10 mg
  Ajánlat: Segíti a csontképződést



A táplálékkiegészítők hatása:

A táblázatban felsorolt táplálékkiegészítők - legalább 6 hónapig alkalmazva - segíthetnek a csontok megerősítésében. E készítmények biztonságosan szedhetők a csontritkulás elleni gyógyszeres terápia vagy ösztrögénkezelés mellett is. A csonterősítő készítmények kényelmesebb és gazdaságosabb megoldást kínálnak. Vigyázzon azonban, ha véralvadásgátlót szed, a csonterősítők többsége ugyanis K-vitamint tartalmaz, ami ez utóbbiak hatását csökkenti.

A kálcium elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, a D-vitamin biztosítja a kálcium felszívódását, a magnézium és a bór pedig abban segít, hogy a D-vitamin aktív formában alakuljon át. Az újabb kutatások szerint az antioxidáns C-vitamin is hozzájárul a csontállomány fenntartásához, és elősegíti a csontokat és kötőszöveteket erősítő kollagén termelését. Az ásványi anyagok felszívódását és a csontok egészségének megőrzését szolgálja a cink, a réz és a mangán is. Tovább javítják a védelmet az olyan nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok, mint a szilícium, a B6 vitamin és a folsav.

Figyelmeztetés: Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon szakorvosával!

 

Forrás: Dr. Bors István Orvosi jegyzet: csontritkulás [origo] egészség; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz