Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Prosztataproblémák 2011-11-01

Prosztataproblémák

 

A prosztata megnagyobbodása általában az 50 év feletti férfiakban gyakori jelenség, melynek oka nem teljesen tisztázott, de kialakulásában az életkorral járó hormonális változások bizonyosan szerepet játszanak. Előfordulása 50 éves kor felett rohamosan nő, 80 éveseknél már a 80%-ot is elérheti. Idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, a rosszindulatúság idejében felismerhető és sikeresen kezelhető. A prosztata-gyulladásnak akut és krónikus fajtája létezik. Mindkét esetben az ellátás orvosi sürgősséget igényel a szövődmények elkerülése végett.

Tünetek:

-Gyakori, sürgető vizelési inger, különösen éjszaka

-Nehéz vagy akadozó vizeletürítés, a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni

-A vizelet gyenge sugárban vagy cseppenként jön

-A vizelés során égő érzés; láz, hidegrázás; herezacskó mögötti fájdalom

 

Kialakulása, okai

A prosztata, magyarul dülmirigy a férfi kismedencében elhelyezkedő gesztenye alakú szerv, melyen keresztül fut a húgycső felső szakasza. Működését a férfi nemi hormonok, valamint az ún. vegetatív idegrendszer szabályozza. A prosztatának van egy korral összefüggő természetes növekedése, ami nem feltétlenül jár vizelési panaszokkal. A megnagyobbodás során általában a mirigyes szövet göbös elfajulása a jellemző. A prosztata húgycsőhöz való viszonyából erednek a panaszok nagy része.

A prosztata-megnagyobbodásban (prosztata benignus hyperplasiája) a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, így a vizelet útja fokozatosan elzáródik, a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő kell, hogy e szűkületet leküzdje. A megerőltetett izomzat megvastagszik, a hólyag falában hegesedés és zsákképződés jön létre, a hólyag működőképessége csökken. Ez az egymásra épülő folyamat a hólyagban egyre nagyobb pangást okoz, amely a felső húgyutakra kiterjedve eléri a vesét, annak másodlagos károsodását, a vesefunkció romlását, a hólyagban kőképződést előidézve.

A prosztata-gyulladás akut és krónikus bakteriális formáját általában Gram-negatív baktériumok okozzák, a nem bakteriális formákért főként a Chlamydia trachomatis, Mycoplasma, Ureaplasma urealyticum és a Trichomonas vaginalis nevű kórokozók felelősek. Igen gyakran azonban nem mutatható ki kórokozó.


Tünetei, felismerése

A tünetek a fent leírt önrontó folyamatból eredően komplex panaszok. Mivel a hólyag nem teljesen ürül ki, így a relatív újratelítődés miatt, egyre gyakoribbá válik a vizelési inger. Vizeléskor a vizeletsugár nehezen indul, a sugár vastagsága, a vizelés ideje csökken, szakaszossá válik. Az egyre állandóbbá váló vizelési inger miatt a betegek helyhez kötötté válnak, egyre kevésbé akarnak kimozdulni. A pangó hólyagban az erőlködés hatására vénatágulatok jönnek létre, amelyek megrepedve vérvizelést eredményezhetnek. A hidegrázással és lázzal kísért vizeléskor fellépő égető érzés, csípés már felülfertőződést, prosztata-gyulladást, a húgyutak egyéb szakaszainak fertőzéseit jelezhetik.

Az akut prosztata-gyulladás általában hidegrázással, lázzal, sürgető gyakori vizelési ingerrel, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalommal, a fent leírt vizeletelzáródás tüneteivel, vizeléskor égő érzéssel, éjszakai vizeléssel, vérvizeléssel, izom- és izületi fájdalommal jár.

A krónikus gyulladás képe nem ennyire egyértelmű. Ilyenkor a visszatérő húgyúti fertőzés tünetei, a gyakori csípő, égető vizelés a jellemző. A nyugalmi időszakokban a beteg tünetmentes lehet, de a derék- és gáttáji diszkomfort érzés, a sürgető gyakori vizelés megmarad. A fertőzés tovább is terjedhet, érintheti a herezacskó képleteit. Ilyenkor a betegnél helyi bőrpírt, duzzanatot és érzékenységet találunk. A krónikus gyulladás nem bakteriális fajtája e tünetekkel megegyezik, kivéve a továbbterjedés által okozott tüneteket.  A férfiaknak prosztata-problémáikkal urológushoz kell fordulniuk.


Kezelése

Ha a húgyúti szűkület már jelentős vizeleteltérésekkel, illetve fertőzésekkel jár, akkor a kezelés célja a vesefunkciók stabilizálása és a fertőzés kézbentartása. Ilyenkor a súlyos szűkület leküzdésére a húgycső-katéter jelenthet megfelelő megoldást.

A prosztata-megnagyobbodás gyógyszeres kezelése, még nem teljesen megoldott. Kisebb nagyobbodás esetén, mely még nem okoz komoly vizelési problémákat, a különböző növényekből (tökmagolaj, amerikai törpepálma) kivont, általában telítetlen zsírsavakat és egyéb antioxidáns anyagokat tartalmazó vény nélkül kapható készítményekkel jó eredményeket lehet elérni. A komolyabb vizelési problémáknál már a prosztata-simaizom sejtjeire közvetlenül ható, azok összehúzódását gátló és a prosztata tömegét csökkentő gyógyszerek jönnek szóba.


Az akut prosztata-gyulladás kezelésében az ágynyugalom, a bő folyadékbevitel, a fájdalomcsillapítás, a székletlágyítás és az antibiotikumos kúra játszik szerepet. Utóbbi akár 30 napig is eltarthat, és a kitenyészett baktérium rezisztenciájától függően módosulhat. Krónikus bakteriális gyulladásnál ugyancsak a hosszú antibiotikumos kúra jelenthet megoldást. A nem bakteriális fajtájánál azonban ez hatástalan. Ha mégis sikerül valamilyen fent leírt kórokozót találni, akkor bizonyos antibiotikumokkal jól kezelhetők. Jótékony hatása lehet továbbá a forró ülőfürdőknek.

Megelőzése

A megelőzést természetesen már fiatalkorban el lehet kezdeni. Ebben fontos szerepet játszik a rendszeres testmozgás és a sport. Az étrendbeli tudatosság is kiemelt jelentőséggel bír. Az étel lehetőség szerint legyen zsírszegény, illetve az elfogyasztott zsiradék minél több telítetlen zsírsavat tartalmazó ételből (halak, olajos magvak, margarinok) álljon. Kerülni kell a túlzottan fűszeres, csípős ételeket, továbbá mérsékelni kell az alkohol, főként a tömény italok fogyasztását. Mivel a prosztata-megnagyobbodás előfordulása 50 év felett ugrásszerűen megnő, az évenkénti rendszeres szűréssel, el lehet kerülni a folyamat előrehaladását, illetve idejében ki lehet szűrni és kezelni a rosszindulatú elváltozásokat. Természetesen a fent leírt panaszok előfordulásakor rögtön fel kell keresni urológusunkat.

A prosztata-gyulladás bakteriális formáinak megelőzésében nehéz biztosat mondani. A nem bakteriális eredetű gyulladásnál az étrendbeli változtatások, a fűszeres ételek kerülése és az alkoholfogyasztás főként a tömény szeszek kerülése szintén javuláshoz vezetnek.


Mit tehet még?

-Ne használjon orrcseppeket vagy más recept nélkül kapható nátha ellenes készítményeket, mert csak súlyosíbíthatják a tüneteket

.A vizelési problémák miatt kerülje a koffein- és alkoholtartalmú italokat, különösen a sört. Este lehetőleg ne igyon sok folyadékot

Ajánlott táplálékkiegészítők


Cink Adagolás: Naponta 30 mg
  Ajánlat: Ha egy hónapnál hosszabb ideig szed cinkkiegészítőt, olyat fogyasszon, amelyik 2 mg rezet is tartalmaz
E-vitamin Adagolás: naponta 250 mg
  Ajánlat: Ha véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjen tanácsot orvosától
Fürészpálma Adagolás: Naponta kétszer 160 mg, étkezés közben
  Ajánlat: A jó készítmény 85-95 % zsírsavat és szterolt tartalmaz
Béta-sziszterol Adagolás: naponta háromszor 20 mg
  Ajánlat: fűrészpálma és csalángyökér szintén tartalmazza
Halolajak Adagolás: Naponta 2 kávéskanálnyi, hogy biztosítsa a 2 g omega-3 zsírsavat
  Figyelmeztetés: Ha véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjen tanácsot orvosától. Vegetáriánusok 1 evőkanál lenmagolajjal helyetesíthetik
Csalángyökér Adagolás: Naponta kétszer 250 mg kivonat
  Ajánlat: Az engedélyezett készítmény legalább 1% növényi szilicium-dioxidot tartalmaz
Aminosavak Adagolás: naponta 500 mg glicin, alanin és glutamin
  Ajánlat: egy hónap után egészítse ki egy vegyes aminosav-komplexszel



A táplálékkiegészítők hatása:

A fenti javasolt kiegészítők csak mérsékelt prosztatamegnagyobbodás esetén hatékonyak, és legalább egy hónap alatt fejtik ki hatásukat. Szedésük hosszabb távon és az orvos által felírt gyógyszerekkel együtt sem jelent kockázatot. Félévente keresse fel orvosát, hogy a kezelés hatékonyságát megállapítsa. A táplálékkiegészítők a prosztatagyulladás enyhébb eseteinél is jótékonyak, ám ebben az esetben a hangsúly, csakúgy mint a daganatos elváltozásnál, a hagyományos orvosi kezelésen kell legyen.

A prosztata egészségének megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb ásványi anyag a cink, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a mirigy méretét, és ezzel enyhíti a megnagyobbodás okozta panaszokat. Mivel a cink gátolja a réz felvételét, fontos, hogy ez utóbbi kiegészítőt is szedje a cinkkel együtt. A vitaminok közül az E-vitamin többletbevitele szintén jótékonyan hathat a prosztatára: antioxidánsként leköti azokat a szabad gyököket, amelyek a DNS károsításával daganatos elváltozásokat okozhatnak.

Némely gyógynövénykivonat ugyancsak enyhítheti a prosztatamegnagyobbodás tüneteit, és lassíthatja a dülmirigy növekedését. A legalaposabban tanulmányozott és legnépszerűbb ilyen étrendkiegészítő a fűrészpálma-kivonat, mely részben azáltal, hogy megváltoztatja a hormonszintet, igen hatékony lehet, az idült prosztatagyulladásnál is bevált, mert megállítja a gyulladást és a mirigy további növekedését. Ha a fürészpálma-kivonat önmagában nem segít, szedjen mellette csalángyökér-készítményt, amely fokozza a fűrészpálma-kivonat tüneteket enyhítő hatását, és lassíthatja a prosztatamegnagyobbodás folyamatát. A fürészpálma és a csalángyökér egyik hatóanyaga a béta-sziszterol, amelyhez tiszta formában étrendkiegészítőként juthat hozzá.

A halolajakban vagy a lenmagolajban lévő esszenciális zsírsavak gátolják a prosztatamegnagyobbodást és - gyulladást. Ezenkivül reggelente éhgyomorra együtt bevett glicin, alanin és glutamin nevű aminosavak enyhítik a tüneteket, jóllehet a prosztatanövekedését nem állítják meg.

A fürészpálma-kivonat tökmaggal együtt (amelyben sok cink és aminosav van) hatékonyan segíheti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának sikeres kezelését. Az Urology nevű amerikai orvosi szakfolyóirat egyik tanulmánya szerint a fűrészpálma termésének kivonata jelentősen enyhítheti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit. Két hónap után a vizsgált férfiak 21%, négy hónap után 30%, fél év után 46 %-ánál jelentős javulást tapasztaltak állapotukban.

Figyelmeztetés: Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálélkiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát!


Forrás: Dr. Bors István Orvosi jegyzet: prosztata-megnagyobbodás és prosztata-gyulladás [origo] egészség; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz