Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Lecitin 2011-11-02

Lecitin

Nevét a tojássárgája görög neve után (görögül: Iecithos) kapta. A sejthártya és a fehérjék egyik alkotóeleme, valamint hozzájárul a vérben a zsírok szállításához. 

A lecitin két fő alkotórésze a kolin és az inozitol. Ezek lipotróp anyagok, vagyis megakadályozzák a májban nagy mennyiségű zsír lerakódását. A kolin a B-komplex tagja, emulgeálja a koleszterint, azaz fizikailag felbontja, és megakadályozza, hogy az érfalakra lerakódjon. Könnyíti az idegimpulzusok haladását, időskori emlékezetkihagyásra 1-5 gramm szedése hatásos. Segítheti a májat a méregtelenítésben, nyugtató hatású. Az inozitol szintén a B-komplex tagja, fontos szerepe van az agysejtek táplálásában. Csökkentheti a koleszterinszintet, gátolhatja a haj kihullását, megelőzheti az ekcémát, nyugtató hatású. A sok koffein fokozza az inozitol szükségletet.

A lecitin olyan természetes anyag, amelynek rendkívüli előnyeit egyelőre kevesen ismerik. Fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok szerkezetében és gyakran kapcsolódik vitaminokhoz. (A biológiai membránok a sejtek - az izom- és idegsejtek - és az agyburok falai.) Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő. Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik. A kolint és az inozitolt egyaránt "zsírégető", zsírbontó anyagként tartják számon. Ezek az anyagok megakadályozhatják a zsírmáj kialakulását.

A lecitin csökkentheti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így azok kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősítheti a szívizomzatot. Mivel étrendünk áltálában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden embernek nélkülözhetetlen lenne a lecitin. Másik igen fontos hatása, hogy nagymértékben csökkenti vagy megszünteti az ízületi fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy az ízületi bántalmakban szenvedők gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének.

Nagy segítség a lecitin az időjárási frontokra érzékeny embereknek. Olyan sportolók sem nélkülözhetik, akiknek a teljesítményét ízületi fájdalmak korlátozzák. A lecitin egészséges színt ad a hajnak és csökkentheti a hajhullást. Segítségével megelőzhető az ekcéma kialakulása. Javíthatja az emlékezőképességet és enyhe nyugtató hatású. Mézzel bevéve jó agytevékenység-serkentő. Idős, étvágytalan, kedvetlen embereknek kiváló roboráló és tonizáló szer. Jó székletlazító és puffadásgátló hatása is van.

Létezik háromszoros erősségű (triple-potency) lecitin is, amely nem szójaolajat, hanem szójaolaj-koncentrátumot tartalmaz. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy aki például korábban naponta 3 x 1 kapszula lecitint szedett panaszai enyhítésére, annak a háromszoros erősségű lecitinből elegendő csupán mindennap egyetlen egy kapszulát bevennie. A hatás koncentráltabb, de ugyanúgy folyamatos, mint a hagyományos lecitin esetében.

Leginkább szója alapú termékekkel tudjuk magunkhoz venni a lecitint, így a vegetáriusok is könnyedén hozzájuthatnak anélkül, hogy húst, vagy tojást kellene fogyasztaniuk. A lecitin megtalálható különféle táplálékainkban is, pl. szója, búzacsíra, kukoricacsíra, teljes kiőrlésű búza, kemény héjú gyümölcsök, földimogyoró, dió, növényi magvak, napraforgó, repce, kukorica, lenmag, babfélék, lencse, borsó, élesztő, tojássárgája, máj.

A lecitin fő alkotóelemei:
Létezik két B-vitamin származék, melyek a lecitin fő alkotóelemei: a kolin (B11 vitamin) és az inozit (B8 vitamin). Számos egyéb előnyös tulajdonságaik mellett az idegrendszerre, az agy működésére, és a memóriára gyakorolt hatásuk ismert. Fő forrásuk a szója lecitin, a tojássárgája és a marhamáj.

Kolin
A kolin, vagy más néven B11 vitamin a szójalecitinben található meg legbioaktívabb formában, szervezetünk leginkább a kolinnak ezt a formáját tudja hasznosítani.

Szükségességét ma már nem vitatják, hiszen kutatások támasztják alá, hogy a kolin nélkülözhetetlen az agysejtek növekedéséhez és akadálytalan működéséhez. Hiánya többek közt memória zavarokat okoz (feledékenység, koncentrálási nehézségek, fejfájás, ingerültség, stb).

Létfontosságú tápanyag a terhesség és szoptatás alatt, ugyanis a csecsemőknek a gyors agyi fejlődésük megfelelő szinten tartásához a napi anyatej adagjukban annyi kolint vesznek magukhoz, amennyit egy átlagos felnőtt használ fel.

Szervezetünk napi szinten 3-4 gramm kolint állít elő, azonban erős mentális és lelki teher alatt a napi szükséglet dupláját is elhasználhatjuk.

A kolinnak fontos szerepe van az agy anyagcseréjében.

Inozit
Agyunk másik fontos táplálékához a B8 vitaminhoz (inozit) elsősorban a hús, a tej, a gabona, a gyümölcsök, a dió- és főzelékfélék fogyasztásával juthatunk hozzá. Az inozit jótékony hatással van az agyműködésre, az idegrendszerre.

Szervezetünkben a bejuttatott szénhidrátból pl. a máj, a vese állítja elő, majd a vér útján jut el a sejtekig. A gerincvelőben, az agyban és az agyfolyadékban nagy mennyiségű tartalékok képződnek inozitból, azonban erősebb leterheltség esetén ezek a készleteink felhasználódnak.

Fontos tudni, hogy az alacsony tápanyagtartalmú vagy félkész ételek fogyasztásával az inozit termelése lecsökken, a koffein pedig kifejezetten pusztítja az inozitot.


Hatásai

  • Nagy segítség a lecitin az időjárási frontokra érzékeny embereknek.
  • Olyan sportolók sem nélkülözhetik, akiknek a teljesítményét izületi fájdalmak korlátozzák.
  • A lecitin egészséges szint ad a hajnak és csökkenti a hajhullást.
  • Segítségével megelőzhető az ekcéma kialakulása.
  • Javítja az emlékezőképességet és enyhe nyugtató hatású.
  • Mézzel bevéve jó agytevékenység serkentő.
  • Idős, étvágytalan, kedvetlen embereknek kiváló roboráló és tonizáló szer.
  • Jó székletlazító és puffadásgátló hatása is van.

Figyelmeztetés:

Különösen erős ízületi fájdalmak esetén (például időváltozáskor) a szokásos mennyiségnek a többszöröse is fogyasztható. Semmiféle káros hatása nem ismert, túladagolni nem lehet. Tartós szedése lassíthatja vagy megakadályozhatja az epehólyagban keletkező koleszterin kövek növekedését, kialakulását.

Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban!  A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 

Forrás: Shop.builder; Lecitin

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz