Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Guarana 2011-11-02

Guarana

(Paullinia cupana)

A guarana alapvetően a koffein növényi formája. A meglepő igazság a guaranával kapcsolatban az, hogy míg számottevően segít időszakosan fokozni az energiaszintet (ami intenzív edzés előtt vagy reggel, ébredés után lehet jó kis „pörgető” hatást jelent), zsírokat lebontó és mobilizáló, energiává történő felhasználásukat elősegítő hatása egyfajta természetes zsírégetővé teszi. A guaranát tipikusan más stimuláló növényekkel együtt kombinálják, hogy így fokozzák zsírégető tulajdonságait.

 

Egyéb elnevezések

 

guaranin, Paullinia cupana, (koffein)

A guarana (Paullinia cupana) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe, a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj.

Dél-Amerikában honos gyógynövény, ahol az őslakók indiánok évszázadok óta fogyasztják. Hatása hasonló a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszan, akár 6-8 órán át tartó frissességet okoz, és nincs semmilyen ismert káros mellékhatása.Javíthatja a testi és szellemi teljesítőképességet, így sportolóknak, illetve szellemi foglalkozásúaknak egyaránt ajánlható. Fájdalomcsillapító hatása is ismert.

Felhasználása:

Az élénkítő hatású italok készítésén kívül a guaranáliánt aszténia, vagyis általános testi gyengeség, fáradtság ellen, fogyókúrákban és enyhe hasmenés kiegészítő kezelésében.

Hatása:

Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegíthetik a gyomornedv kiválasztását és gátolhatják a vérlemezkék összecsapódását. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.

A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. 

A koffein, a guarana aktív kémiai hatóanyaga fokozza a teljesítményt, növeli a kifejthető erőt és a hasznosítható energia mennyiségét. Stimuláló hatása növeli az összpontosítást, a koncentrációt, és az energiaszintet.

Mivel a koffein csökkenti az étvágyat és segítheti a zsírok energiaként való felhasználását, gyakorlatilag állandó alkotóeleme a súlycsökkentő termékeknek.

Hogyan segíti elő a zsírvesztést:

  • Megnövelheti a zsírok energiaforrásként történő hasznosítását, lehetővé téve ezzel a „zsírvesztést”
  • Képes növelni az energiaszintet és az állóképességet
  • Azonnali energialökést adhat és a mentális tisztaságot is növelheti
  • Stimulálhatja a központi idegrendszert ill. a szív-és érrendszert, ami segít legyőzni vagy csökkenteni a fáradtságot

 

Felhasználási lehetőségek

Kutatások alapján a guarana a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

  • Arthritisz
  • Hasmenés
  • Migrénes és egyéb fejfájás
  • Fáradtság/gyengeség
  • Elhízás
  • Szenilitás
  • Depresszió (enyhe)
  • Alacsony libidó



Felhasználási javaslatok

Mennyiség

A javasolt felhasználandó mennyiséget általában 500 és 1,000 mg között határozzák meg, napi 3 alkalommal.

A guaranát 22% koffeinre szokás standardizálni – egyszerűen szólva, 200mg koffeinnel egyenértékű mennyiséghez 900mg guaranára van szükségünk.

Fontos megjegyzés

Mivel mindenkinek más a „stimulánsokra” adott reakciója, tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy a leghatásosabb mennyiséget meghatározzuk. 500mg-al érdemes kezdeni, ami egy csésze erős kávénak felel meg, aztán meg lehet határozni, hogy szükségünk van-e többre a megkívánt „stimuláló” hatás eléréséhez.

Teát is készíthetünk belőle 1-2 gramm őrölt magot adva 1 csésze vízhez, melyet 10 percig forraljunk. Minden csésze tea 50mg guaranát tartalmaz, és naponta 3 alkalommal fogyasztható.

A legjobb időpont a guarana vagy más koffeintartalmú kiegészítő szedésére legalább 30 perccel edzés előtt van, de bármikor szedhetjük a nap folyamán, ha fáradtságot érzünk. Mint a többi koffeintartalmú termék esetében, a guaranát sem tanácsos lefekvés előtt fogyasztani, mivel irritációt, szorongást vagy akár insomniát is okozhat.

A guarana szinergistái

A bizonyítékok alapján a guarana étvágycsökkentő és stimuláló hatását a ma-huang (az efedrin növényi formája) és a fehér fűzfakéreg (az aszpirin növényi formája) szinergikusan erősíti. Ez az erős kombináció széles körben használatos zsírégetéshez, de a közhiedelemmel ellentétben nem igazi termogén kombináció, hanem inkább stimuláns (különösen a mellékveséket illetően) és az étvágyat csökkenti, mintsem az anyagcserét növelné.

Egy új keletű kutatás során a guaranát máte teával keverték, ami szignifikánsan növelte a súlycsökkentő hatást, és késleltette a gyomor ürülését (ami étkezések után hosszantartó teltségérzetet eredményezett).

Állatkísérletek során CLA-val kombinálva hihetetlen, 50%-os mértékben csökkentette a zsírsejtek mennyiségét.

Figyelmeztetés

A guarana (vagy bármelyik koffeintartalmú kiegészítő) túladagolása vagy a helytelen használata reszketést, irritációt, álmatlanságot okozhat és más tápanyagok felszívódását akadályozhatja (mint a kalcium és a vas).

Mivel a guarana gyenge vízhajtó (kiszárítja a testet), nagyon fontos, hogy a vízbevitelt is növeljük használata idején.

Terhesség vagy szoptatás ideje alatt, ill. ha nem toleráljuk jól a stimulánsokat, vagy szívproblémáink vannak, vagy esetleg gyomorfekélyünk, a guarana nem ajánlott.

A guarana koffeint tartalmaz, tehát ha más koffeinforrásokat is használunk, mint a kávé vagy a tea, legyünk óvatosak.

Ha receptre kapható gyógyszereket használunk, vagy tervezzük használatukat, a várható kölcsönhatások tekintetében konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban!  A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 



Forrás: Wikipedia; Shop.Builder



Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz