Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Görögszéna 2011-11-06

Görögszéna

(Trigonella foenum-graecum)



Közismert név: Görögszéna, Methi (H)

Szanszkrit név: Methika

Latin név: Trigonella foenum-graecum – Semen (Fabaceae)

A görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.) más néven: görög lepkeszeg, fenő grék (fenugreek) a legrégibb korok óta (Ebers papiruszok, i. e. 2000–3000) ismert gyógynövények egyike. A görögök thliz vagy boukeraz, a rómaiak siligua, silicula vagy silicia néven ismerték. A törökök çemen otunak hívják; náluk salátafűszer, pörkölt-őrölt magját néha a török kávéhoz keverik. Az ókori Egyiptomban a füstöléshez és balzsamozáshoz használt fűszerek egyike volt.

A görögszéna egy nagyon melegítő hatású mag, amely csodálatos hatással van a kapha és a váta dósa működésére. A görögszénát a székrekedés, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízottság kiegészítő terápiájára alkalmazzák. A növény illata igen átható, a magja pedig nagyon tápláló.

  • A görögszéna vadon termő, alacsony méretű, lombos cserje, amely Észak-India területein honos, de manapság már az egész világon termesztik, mint egynyári növényt.
  • A növény leveleinek nagyon finom íze van.
  • A görögszéna átjárja és beépül a szervezet verítékcsatornáiba, emiatt rövid időn belül érezhetővé, érzékelhetővé válik a jellegzetes, édeskés testszag.

 

Összetevők:

Szaponinok – dioszgenin

Kumarinok

Flavonoidok – kvercetin, lilyn, kaempferol

Alkaloidák – trigonellin, lecitin, mucilage

 

Egyéb egészségvédő hatások:

Szélhajtószer, koleszterinszint csökkentő, erős hashajtó, cukorbetegség elleni szer, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer, köptetőszer, vizelethajtó, izzasztószer, afrodiziákum

 

Cukorbetegség: A görögszéna jótékony hatással bírhat a szervezet víz metabolizmusában részt vevő csatornáira (ambuvahasrotas) és a húgyúti rendszerre (mutravahasrotas) jelzi, hogy miért alkalmazzák a cukorbetegség kiegészítő kezelésében. A gyógynövény úgy segíti a szervezetet, hogy megtisztítja a csatornákat azoktól a zsírlerakódásoktól, amelyek ott felhalmozódnak, és amelyek a hasnyálmirigyet hívatottak táplálni. Mind az első típusú, mind a második típusú cukorbetegség esetében segíthet kiegyenlíteni a cukorszintet. A görögszéna hatékony alkotóelemei a trigonellin és kumarin; klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy 50 g/nap mennyiségű zsírtalanított görögszéna mag elfogyasztásával érhető el legjobb eredmény a terápiában.

 

Koleszterin: A zsírszövet csatornáira (medovahasrotas) kifejtett közvetlen hatása miatt, hasznos összetevője a koleszterinszintet csökkentő recepteknek. Használjunk 10-20 grammot naponta, hogy csökkentsük az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintet.

 

Emésztés: A görögszéna felbecsülhetetlen értékű orvosság a renyhén működő és gázokat képző emésztés kezelésében, amelynek okozója a meggyengült kapha és váta dósa működés. Kedvező hatással van a hasmenésre és a bélgyulladásra is. A gyógynövény magas nyálka tartalma csillapító, gyulladáscsökkentő szerként hat, amely jótékonyan hathat a fekélyre és megnövelheti a széklet tömegét; nagyon hasznos enyhe hashajtó is egyben. A keserű tulajdonsága elősegíti a májműködést és javítja a tápanyagok szervezetbe való felszívódását.

 

Nőgyógyászat: A görögszéna magnak különleges hatása van a méhre és egyben a női szaporítószervek egészére is. A görögszénában található szaponin, amely a fitoösztrogén előfutárát, a dioszgenint tartalmazza nagyon fontos szerepet játszik a nők egészségében. Szülés után alkalmazzák, hogy elősegítsék a bélmozgást és megtisztítsák a méhet. A vérplazmát (rasa dhatu) tápláló hatása elősegíti az anyatej megfelelő folyását. Ha fájdalmas a menstruáció, akkor a görögszéna melegítő és pangást csökkentő tulajdonságai igen kedvező befolyással vannak a szervezetre.

 

Szaporító szervek: Olyan receptúrákban használják, amelyek az impotenciát, a korai magömlést és az alacsony libidót hívatottak kezelni. A gyógynövény melegítő hatása stimulálja a szaporítószerveket, miközben az olajos és édes tulajdonságai táplálják a szaporító szövetet (shukradhatu).

 

Fájdalomcsillapítás: Mivel a görögszéna kiváló gyógyszer arra, hogy helyrehozza a váta dósa működését, ezért előszeretettel alkalmazzák alsó háttáji fájdalmak, valamint felpüffedéssel és fájdalommal járó isiász és ízületi gyulladások kezelésére. Alkalmazása során figyelemre méltó tünet a hidegérzet a háton és a combokon. Az a tulajdonsága, hogy képes megerősíteni a csontszövetet (asthi dhatu) igazolja használatát az oszteoporózis (csontritkulás), hátfájás, valamint a test szerkezeti gyengesége és hajhullás során.

Összeségében a görögszénamag fogyasztása kedvezően hat a szoptató kismamák tejelválasztására. Természetes szteroidjai kedvezően befolyásolják a menstruációs ciklust. Jó hatású a menzesz előtt jelentkező tünetek (PMS) enyhítésére, csökkenti a változókori (menopausa) panaszokat, mérsékli a depresszió tüneteit. Hatásos a vérszegénység, az ásványianyag hiány kiegészítő gyógyítására. Az ásványi anyagok és egyéb összetevői jelentős szerepet játszanak a csontritkulás (osteoporosis) kialakulásának megelőzésében. 

Külsődleges használat: A görögszéna porított formájából készített pépes, meleg borogatás alkalmazása jól használható a fertőzések, kelések, törések és az ízületi gyulladások kiegészítő kezelésére.

 

Figyelmeztetés:

Nem javasolt a görögszéna lkalmazása túlfokozott pitta szint esetében.

Mivel a görögszéna közismert a hipoglikémia (a vércukorszintnek a normális érték alá való csökkenése) kezelésében, ezért hatására pozitív kölcsönhatás jöhet létre a szervezetben és emiatt tanácsos figyelemmel kísérni a cukorbetegség elleni gyógykezelésen résztvevő pácienseket. A görögszéna nagy adagokban fogyasztva gátolja a vas szervezetbe való felszívódását.

Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban!  A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 

 

Forrás: Atmacenter; Wikipedia; Terebess Fűszerkalauz

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz