Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Tömjén 2011-11-06

Tömjén

(Boswellia serrata)

Közismert név: Tömjén, Salai guggul (H), Olibanum fa

Szanszkrit név: Shallaki, Kapitthaparni, Konkanadhoopam

Latin név: Boswellia serrata – Resina (Burseraceae)

A tömjén (lat. olibanum) a fűszerszagúak (Terebinthales) rendjébe, a balzsamfafélék (Burseraceae) családjába tartozó, Északkelet Afrikában és Délnyugati Ázsiában honos egyes Boswellia-fák kérgéből kivont - főként templomokban - füstölőszerül használt mézgás gyanta

A tömjén kétfajta energetizáló hatással rendelkezik, mivel egyben hevítő és hűtő ereje is van. Hevítő gyógynövény, mert serkentheti a vérkeringést, és ugyanakkor hűtő is, mert gyulladáscsökkentő hatást is eredményez. A tömjén már réges-rég óta kapcsolatba hozható a lelkiséggel és a vallásos szertartásokkal. Pszichiátriai és különféle mentális állapotok kezelésére is alkalmazzák.

  • A tömjén egy középméretű, lágyszárú növény, amely legfeljebb 10 méter magasra nő meg.
  • A legjobb minőségű tömjén India száraz területeiről származik, különösképpen Rajasthan és Gujarat államokból, amit az év legszárazabb időszakában gyűjtenek össze.
  • A gyantát a faágakból választják ki.
  • A tömjén magas gyanta tartalma miatt a növényből nyert tinktúrának 90%-os alkoholtartalommal kell rendelkeznie.
  • Ha tinktúraként alkalmazzák mindenképpen érdemes 10% igazi édesgyökeret, mint szaponint hozzáadni, mivel az édesgyökér szuszpenziós adalékként hat és megakadályozza a lecsapódást és csökkenti a tömjén fanyar ízét.



Összetevők:

Triterpének – A és B tömjénsav

Cukorfélék – arabinóz, arábikum sav

Illóolajok – basszorin, pinén, dipentén

 

Egészségvédő hatások:

Fájdalomcsillapító szer, koleszterinszint csökkentő, reuma elleni szer, gyulladáscsökkentő, havi vérzést elősegítő szer, görcsoldó szer.

 

Fájdalomcsillapítás: A tömjén kiváló hatással van mindennemű fájdalomra, különösképpen pedig az ízületi gyulladásos vagy sérülések utáni kezeléseknél, amelyek során gyulladás és eltömődés lép fel. Hatásos lehet a megfázás és izzadás okozta ízületi fájdalmakra és duzzanatokra. Ezen felül a tömjén még a szétáradó levegő (vyana vayu) keringetésében is részt vesz, amely kitisztítja a szervezetből a mérgező amát, és ezzel tulajdonképpen szabaddá teszi az eldugult csatornákat (srotarodha). Arra is használják, hogy előmozdítsa a sebek, horzsolások gyors hegesedését és a törött csontok mielőbbi összeforrását – mindezt a vérkeringést serkentő és sarjadzást (granuláció) elősegítő hatásai idézik elő.

 

Gyulladások: A tömjén felettébb hasznos gyógynövény a gyulladásos betegségek kezelése során, specifikusan a csuklók, ízületek, a tüdő, a gyomor- és bélrendszer, valamint a bőr esetében. Speciális ellenszer még a csont-ízületigyulladás és az ízületi csúz, az asztma, a hörghurut, a vastagbélgyulladás és a pikkelysömör (Crohn-betegség) kezelésére, hiszen ezeknél a kapha dósa rendellenes működése krónikus, amely eldugulást és pangást okoz bármelyik csatornában vagy szövetben. Az előbbiekben leírt kedvező hatást a tömjénsav váltja ki, mert lecsökkenti a leukotriének (a tüdőben levő gyulladásos immunsejtek által az asztmás roham alatt felszabadított gyulladáskeltő anyagok) által okozott fájdalom és a gyulladás hatását úgy, hogy megakadályozza az 5-lipoxigenáz enzim termelődését.

 

Nőgyógyászat: Kitűnik hatása a rostdaganatok (fibrómák), ciszták, rögösödés és alvadás okozta menstruációs fájdalmak, valamint az alhasban (apanakshetra) és méhben eltömődés miatt fellépő fájdalmak kezelésében.

 

Szaporítószervek: A tömjén egy specifikus gyógynövény az impotencia és a nemi gyengeség kezelésére.

 

Koleszterin: A gyógynövény hatására lecsökken a vér LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintje; ezenfelül kitisztítja az amát a vérből.

 

Mentális hatás: A tömjén használatával az elme kitárul, kinyílik; valamint azt tartják róla, hogy különleges hatással van az ajna chakrára, az emberi test lelki központjára, amely az agyalapi miriggyel (hipofízissel) és a hipotalamusszal áll kapcsolatban. A tömjénből készült illóolaj kifejezetten megfelelő, hogy elérjük ezt a hatást.

 

Figyelmeztetés:

Alkalmazása terhesség idején fokozott elővigyázatosságot igényel a tömjén erőteljes ’mozgékony’ tulajdonsága miatt. A pitta prakriti (a prakriti a születéskori alkatot jelöli, vagyis ebben az esetben a pitta dósa dominanciájáról van szó) esetében kis mennyiségben alkalmazzuk, valamint hasonlóképpen gyenge emésztés esetén is, mivel gyomorbántalom léphet fel a szervezetben.

 

Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban!  A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 

Forrás: Atmacenter





Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz