Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Egyiptomi útifű 2011-11-07

Egyiptomi útifű


Plantago ovata

Az egyiptomi útifű, egyiptomi balhafű vagy indiai balhafű (Plantago ovata) Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény.

Rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, majdnem párhuzamos erezetűek, molyhosak, szélük fogazott. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Magja szürkésrózsaszín, ovális alakú, 2–3 mm hosszú.

A Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, majdnem párhuzamos eredetűek, molyhosak, szélük fogazott. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatok alkotnak. Magja szürkésrózsaszín, ovális alakú, 2-3 mm hosszú.

A magot és a magburkot hasznosítják, ivóoldatokban granulátumként természetes hashajtóként használják fel. Hashajtó tulajdonságát nyálkaanyagainak köszönheti, melynek mennyisége elérheti a 30%-ot. A mag ezenkívül fehérjéket, lipideket, továbbá aukubint és szterolokat tartalmaz.

Neve ellenére nem csak Afrikában, hanem Indiában és Pakisztánban is gyakran előforduló növény. Az egyiptomi útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag. Ez a nyákos anyag a gyomorba kerülve vízzel érintkezve gélt képez, amelyet nem emészt meg a szervezet. Ennek a gélnek több előnyös tulajdonsága is van. A keletkezett, viszkózus gél segít helyreállítani a normális bélmozgást, és ezáltal ki lehet kerülni a „klasszikus” hashajtók okozta ördögi körből. Növeli a béltartalom térfogatát és víztartalmát, amely megkönnyíti a kiürülést. Azáltal, hogy bevonja a bélfalat, védőhatást is kifejt. A gél abszorbeálja az epesavakat, melyek a széklettel kiürülnek, ahelyett, hogy a bélből újra felszívódnának. Ennek köszönhetően a májnak koleszterint kell felhasználnia az epesav képzéshez, ezáltal az Isphagula csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet is. Az Isphagula különösen kedvelt szer fogyókúrás étrend esetén is, mégpedig két okból: először is, mert elveszi az éhségérzetet, másodszor pedig azért, mert lassítja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalória felvételt.



Hatásai:

Az egyiptomi útifüvet mint enyhe mechanikus hashajtót, a székrekedés tüneti kezelésében ajánlják.

A szervezetben nem szívódik fel a növényben található nyálkaanyag, amely elősegíti a széklet továbbítását és megfelelő összetételét. Egyéb hashajtókkal (például a szennával) együtt történő alkalmazása kerülendő, mivel az egyiptomi útifű önmagában is gyorsan ható és hatékony szer.

 

Figyelmeztetés:

A hashajtók hosszan tartó használata általában nem tanácsos: orvosi utasítás nélkül tehát kerülje az egyiptomi útifű elhúzódó alkalmazását, főleg ismeretlen eredetű alhasi fájdalmaknál, bélelzáródásnál, nagytömegű székletrög vagy a bélrendszer és a vastagbél megbetegedésénél. Ezekben az esetekben fogyasszon élelmi rostokban gazdag táplálékot és sok folyadékot (főleg az idősebbek), végezzen rendszeres mozgást és ügyeljen a mindennapi székletürítésre!

 

Alkalmazása:

Belsőleg:

Székrekedés

Kapszula (350mg porból): 1 kapszula, 1 nagy pohár vízzel reggel, délben és este.

Ivóoldat porított gyógynövényből: 1-2 tasaknyi 1 nagy pohár vízzel vacsora közben.

Granulátum: 3 kávéskanálnyi 1 nagy pohár vízzel a fő étkezések közben.

A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az alkalmazható növényi eredetű készítményekkel kapcsolatban! A gyógynövények felhasználásának bizonyos esetekben és állapotok mellett kis dózisban is lehetnek káros egészségügyi hatásai, ezért az itt leírtak alkalmazása csak saját felelősségre történhet. A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Forrás: Wikipedia; Gyógynövény; Vitaminspecialista



 

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz