Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Diabéteszes neuropátia 2011-11-07

Diabéteszes neuropátia

 

A diabeteses neuropátia nem egységes fogalom, különböző klinikai formában jelentkezhet. Kialakulásához metabolikus eltérések (vércukorszint ingadozás), mikrovaszkuláris történések, és gyulladásos folyamatok vezetnek. Mivel a klinikai megjelenési formái eltérőek, ezek kezelése sem egységes.

A cukorbetegség egyik késői szövődménye. Az idegrendszer változatos megjelenésű megbetegedése melynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a kiserek károsodása. Ez az idegek mielinhüvelyének károsodását és ez által az ingerületvezetés zavarait eredményezi. Lehet fájdalmas: alsóvégtagi harisnya vagy zokniszerű lábzsibbadás, fájdalom hangyamászás-érzet; vagy gyengeséggel, izomsorvadással járó folyamat; vagy okozhat szívpanaszokat, erekciós problémákat, emésztési zavarokat.

A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez − pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz − társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).

A perifériás idegek szállítják az információt a különböző − a bőrben, izmokban, izületekben és egyéb szövetekben elhelyezkedő − felvevő testecskéktől a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe, illetve az agyba. Ezáltal informálják a központot a szervezet aktuális állapotáról, helyzetéről, működéséről. Másfelől ezek az idegek viszik az információt a központokból a különböző szervekhez, szövetekhez, ezáltal szabályozva azok működését.

A perifériás idegekben együtt futnak az érző (érző működésért felelős), a motoros (mozgást szabályzó) és vegetatív (szívműködést, légzést, bélműködést stb. szabályozó) idegrostok. Így érthető, hogy a perifériás idegek károsodása általában mindhárom funkció kiesését jelentik. Igen ritka − csak a neuropáthiak enyhe formájában figyelhető meg − hogy önállóan károsodik valamelyik funkció.

Okai:

A magas vércukorszint az összes neuropáthia kb. egyharmadáért felelős. A cukorbetegek mintegy 10%-ánál a neuropáthia  vezet a cukorbetegség felismeréséhez.

A diabéteszes polyneuropáthia kialakulásáért több tényező együttesen tehető felelőssé.  Egyrészről a magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, s ez az idegrostok oxigénhiányát okozza, másrészről károsítja az idegszövet anyagcseréjét is. A két folyamat együttesen kezdetben az ideg burkának, majd magának az idegrostnak a  pusztulásához vezet.

A tünetek fokozatosan rosszabbodnak, súlyosságuk a cukorbetegség fennállási idejével illetve a hosszabb időre meghatározott vércukorszinttel vannak összefüggésben.

Mennyire gyakori a diabéteszes neuropátia előfordulása?

Egyes betegeken sohasem alakul ki, másoknál viszont már akár a cukorbetegség korai stádiumában is jelentkezhet. Általában a diabétesz gyakori, megszokott szövődményének tekinthető, és a betegek 40-60%-ában fordul elő enyhébb, valamint 5-10%-ában pedig súlyosabb formában. Mint a diabéteszes retinopátia esetén, itt is jellemző a cukorbetegség fennállásának ideje, és hogy mennyire sikerül a normális vércukorszinthez közelíteni.

A diabéteszese neuropátia általános tünetei:


Egyese betegek tünetmentesek, de általában az alábbi tünetek valamelyike – vagy több együtt is jelentkezhet – az évek során fokozódik a tünetek súlyossága.

  • lábfájdalom (az egyik legáltalánosabb tünet);
  • végtagzsibbadás;
  • bizsergés érzése;
  • szédülés;
  • gyengeségérzés, valamely testrész részleges érzéskiesése  
  • valamely testrész teljes érzéskiesése;
  • testrészek bénulása;
  • izomremegés, izomösszehúzódás;
  • hasmenés – székrekedés;
  • a húgyhólyag-kontroll csökkenése, kiesése
  • arcizom-tónus csökkenés (szemhéj-, száj környékén pl.);
  • látászavarok;
  • nyelési nehézség; 
  • beszédzavarok.

Figyelmeztetés: Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát!



Forrás: Dr. Bessenyei Mónika, A diabéteszes neuropáthia (Webbeteg); Egészségkalauz; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements; Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége 

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz