Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Kollagén 2016-01-12

Kollagén

A sejtek közötti állományt szilárdító szívós, rostos fehérje, amely megtalálható a csontokban, a porcokban, a bőrben, az ízületekben és egyéb szövetekben is.

Biokémiai szakszó a görög kolla (enyv) és gennao (nemz, létrehoz) elemekből, tehát enyvképző.

A kollagén egyike a természetben előforduló fehérjéknek. A természetben kizárólag állatokban található meg. A kötőszövet fő alkotóeleme. Az emlősökben ez a legnagyobb arányban megtalálható fehérje, a szervezet teljes fehérjetartalmának kb 25-30%-át adja. A kollagén az izomszövet 1-2 %-át teszi ki, az inas, erős izmok súlyának kb 6%-át adja. Az élelmiszeriparban használatos zselatint is kollagénből vonják ki.

Típusok

A kollagén a szervezetben sok helyen előfordul. Eddig 29 típusát azonosították. Mindazonáltal a szervezetünkben található kollagén 90%-át az I, II, III, és IV típusok adják.

  • Egyes típus: bőr, inak, érrendszer, kötőszövet, szervek, csontok (A csontok fő összetevője)
  • Kettes típus: porcok (a porcok fő összetevője)
  • Hármas típus: a retikuláris szövetek fő összetevője, rendszerint az egyes típus mellett található meg
  • Négyes típus: a sejtmembrán alapját adja
  • Ötös típus: Sejt felületek, haj és placenta .

Hiányának okai

A C-vitamin hiánya skorbutot okoz, ami egy komoly és fájdalmas betegség, melynek során a hibás kollagén megakadályozza az erős kötőszövet kialakulását. Az így degenerálódik és vérzik, fogvesztés is előfordulhat, a bőr színe eltűnik, a sebek pedig nem gyógyulnak. A 18. század előtt ez a betegség a hosszú katonai küldetések – különösen tengeri utak – során gyakori volt, amikor a katonák hosszabb időn keresztül nem jutottak C-vitamin tartalmú ételekhez.

A lupus erythematosus és a rheumatoid arthritisz autoimmun betegségek megtámadhatják az egészséges kollagén rostokat. Emellett több baktérium és vírus is elpusztíthatja, vagy akadályozhatja annak képződését.

Használata

A kollagén egyike a hosszú, rostos felépítésű fehérjéknek, melyek funkciója szerteágazó lehet az adott környezetben előforduló enzimek függvényében. Bár a kollagén rostok az extracelluláris (sejten kívüli) mátrix fő összetevői, mely a legtöbb szövetet összetartja, és sejtek szerkezetét határozza meg kívülről, a kollagén egyes sejteken belül is megtalálható.

-Remek a szakítószilárdsága, így a fő alkotóeleme az izompólyának, a porcoknak, az ízületeknek, inaknak és csontoknak, valamint a bőrnek.

-A lágy keratinnal együtt a bőr erősségét és rugalmasságát befolyásolja, degradációja pedig ráncok kialakulásához vezet, melyek az öregedéssel egyre jelentősebbek lesznek.

-Erősíti az ereket, és szerepe van a szövetek képződésében.

-Megtalálható a szaruhártyában, és a szemlencsében kristályos formában.

-A plasztikai sebészetben is használják.

-A hidrolizált kollagén a testsúly karbantartásában is szerepet játszhat, mivel teltségérzetet okoz, bár ez utóbbi hatása még bizonyításra szorul.

-A denaturált kollagénben a három egymásba fűződő tropokollagén szál részbe vagy teljesen különválik, ami a normál kollagénhez képest eltérő másodlagos szerkezetet eredményez. Ezen a folyamaton keresztül keletkezik a zselatin, melyet az élelmiszeriparban használnak széles körben. A zselatint emellett a gyógyszeriparban, a kozmetikumokban és a fényképező iparban is használják. Tápanyagtartalom szempontjából a zselatin és a kollagén alacsony minőségű fehérjeforrások, mivel nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, így nem teljes értékű fehérjék, ilyen értelemben véve.

-A kollagént a kozmetikai műtétek során széles körben alkalmazzák, égési sérültek esetében, de csontok regenerálásához, és fogászati, ortopédiai és egyéb sebészeti beavatkozások során is használják. Kozmetikai alkalmazása során fennáll az esély némi allergiás reakcióra, ami elhúzódó bőrpírt eredményez, azonban ez könnyedén kiküszöbölhető, ha a beavatkozás előtt tesztelik a páciens érzékenységét. A legtöbb gyógyászati célra alkalmazott kollagént fiatal tehenekből nyerik ki. A disznók szöveteit ugyancsak széles körben alkalmazzák kollagén előállítására.

-A kollagén bőrön keresztül nem képes felszívódni. Jelenleg tehát elsősorban gyógyászati és élelmiszeripari alkalmazása igazolt.



A kollagén és a porcok

A porc hasonlít a gumihoz, a csontok végein található, elsődleges funkciója az, hogy csökkentse a súrlódást az ízületek között. A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% - át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat.

A porcok keménykötésűek, de mégis rugalmasak, elasztikus felépítésűek. Bírják a feszültséget és a húzással szemben is, nagy az ellenállóerejük. Mivel a kollagénnek magas az aminosav tartalma, nagy szerepe van a porcok egészségének megőrzésében.



Kollagén a porcolaj

A porcok nem tartalmaznak ereket, és idegvégződéseket sem, ezért amikor a porcokban fellép a kollagén hiány, nem érzékeljük azonnal, csak akkor, amikor mindez jelentős fájdalommal párosul. Ez a fájdalom az idő előre haladásával egyre csak erősödik.

Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szájon keresztül elfogyasztott kollagén belülről táplál, felszívódik a belekben, majd pedig felgyülemlik a porcokban és itt fejtik ki tápláló hatásukat. Kollagén hiányában a porcok nem tudnak egészségesen fejlődni. A kollagén segít a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában, megtartja a porcok számára szükséges vízháztartást, normalizálja a porcok anyagcseréjét, elősegíti a porcok fő összetevőinek termelését. Lelassítja a porcok építő anyagainak elavulását. A kollagén elengedhetetlen a porcok egészségének megőrzéséhez.

A kollagén, mint összetevő

A kollagén az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevője. A kollagén összetart, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén egy szerkezeti protein, egy megszilárdító ragasztóanyag. A csontok, az ízületek, a porcok, az ízületi nedv, az inak, a szalagok molekuláris szerkezetükben hasonlóságot mutatnak. A kollagén táplálék az ízületi porc és ízületi tok újjáépítésében, így alkalmazhatjuk porcépítőként ill. az ízületek közötti „kenőanyag” újratermelésében is.

Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban!  A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 



Forrás: Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements; Naturtanya: Kollagéninfo; Shop.builder

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz