Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Kakaó 2011-11-08

Kakaó 

(Theobroma) 

Kakaó az "Istenek eledele

A kakaó vagy kakaófa (Theobroma) a mályvavirágúak (Malvales) rendjében a kakaóformák (Byttnerioideae) alcsaládjának nemzetsége. Gyümölcse, a kakaóbab fontos élelmiszeripari alapanyag: ez a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyaga.

Története

Néhány növényi mag különös karriert fut be. A szentjánoskenyérfa-magok például annyira egyformák, hogy évszázadokon át ezekkel mérték a drágaköveket. A Theobroma cacao magját Amerika ôslakói, elsôsorban az azték és maja indiánok tartották nagy becsben:  "Mexikóban, a XVI. század elején, a kakaóbab volt a pénzgazdálkodás alapja. Ezt követôen még hosszú ideig pénzként használták egész Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részének nedves trópusi esôerdô-területein, ahol a 10-15 méteres örökzöld növény ôshonos.

A hódítás elôtti indiánvilágról szóló, színes festményekkel, rajzokkal illusztrált fakéreg kódexek élethû képet idéznek a Tlatelolko-piacról, ahol az árucikkekért kakaóbabbal fizettek. A kor e leghíresebb piactere az azték birodalom fôvárosában, a mai Mexikóváros helyén, Tenocstitlánban volt. Európába Kolumbusz [mások szerint Cortez] hozta az elsô terméseket Mexikóból. Latin nevét Linné adta. A Theobroma, azaz az istenek tápláléka, találó név. Magjából készült ugyanis a mexikói indiánok ôsi tápláló itala, a sokoatl. A megôrölt magokat kukoricaliszttel, vízzel, esetleg mézzel keverve, és az egyik orchidea termésével, a vaníliával ízesítve habzó italként fogyasztották. Ez volt az elsô csokoládéital a világon. A csokoládé tehát Mexikóból terjedt el a közép-amerikai indián civilizációkba, és Peruba is, majd Amerika felfedezésével  és a spanyolok közvetítésével Európába.

Angliába a kakaó az Ázsiából érkezô teával nagyjából azonos idôben (1650) került. Érdekes, hogy a teaszeretetükrôl ma közismert angolok a kakaót sokáig jobban kedvelték a teánál, pedig akkortájt még arannyal kellett fizetni érte. A XVIII. században már kakaóklub is mûködött, és a kakaó fogyasztása - talán tápláló volta miatt - különösen a haditengerészetnél igen megnövekedett. A XIX. század elején létesítették az elsô ültetvényeket a nyugat-afrikai Aranyparton. Ekkorra ugyanis a kakaófogyasztás Európa-szerte, sôt az egész világon már annyira elterjedt, hogy a kakaócserje-ültetvények létesítése kifizetôdôbb volt, mint az aranybányászat. Így aztán, ahogyan ez gyakran elôfordul, az ôshazát is megelôzve, ma is Ghana az elsô a világpiacon, bár jó üzlet lévén a XIX. század elején már szinte minden trópusi vidéken megkezdték a kakaóültetvények létesítését.

A XVII. századig csak italként ismerték. Akkortájt készítették az elsô csokoládét - Kubából behozott cukorral - Guanacóban élô apácák. A csokoládé nahua indián nevéhez, a sokoatlhoz hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is."

Hatásai

Német kutatók szerint már napi egy falat keserűcsoki is csökkentheti a vérnyomást, ezzel együtt pedig az agyvérzés és koszorúér-betegségek kockázatát.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kakaó - a benne lévő flavanolnak köszönhetően - kedvező hatást gyakorolhat az egészségre, és korábbi kutatások azt is megállapították már, hogy a keserűcsoki csökkentheti a vérnyomást, de eddig úgy tűnt, hogy a kívánt hatás eléréséhez nagy mennyiséget kell elfogyasztani belőle. (Ebben az esetben viszont a növekvő cukor- és zsírbevitel következményei kiegyenlítik a kedvező hatásokat.)

A Kölni Egyetemi Klinika kutatói viszont most azt állítják, hogy elég napi 6 grammot elfogyasztani belőle, ami csak 30 kalóriát tartalmaz.

A kutatásban negyvennégy 56 és 73 év közötti ember vett részt, akiknek emelkedett vérnyomásuk (130/85 és 139/89 közötti érték) vagy első fokú hipertóniájuk (140/90 és 160/100 közötti érték) volt. A kutatók tizennyolc héten keresztül mérték a vérnyomásukat, miközben huszonketten közülük napi hat gramm étcsokoládét, a többiek pedig ugyanennyi fehéret kaptak.

Azoknál, akik étcsokoládét ettek, a szisztolés nyomás - ami a szív összehúzódásakor keletkezik - 2,9 Hgmm-rel csökkent, a diasztolés nyomás pedig - a szív nyugalmi állapotában - 1,9 Hgmm-rel lett alacsonyabb, nem gyarapodott viszont a testsúly és nem nőtt a glükózszint sem. (Azoknál, akik fehércsokit kaptak, nem változott a vérnyomás értéke.)

A változás elhanyagolhatónak tűnhet, de a kutatók szerint már 3 Hgmm-es csökkenés is 8 százalékkal csökkenti az agyvérzés és 5 százalékkal a koszorúér betegség relatív kockázatát.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy bár az étcsokoládé fogyasztása része lehet a preventív életmódnak, nem helyettesítheti a kialakult magas vérnyomás kezelését. Emellett az is nagyon fontos, hogy mértékkel és a megfelelő minőségű csokoládét fogyasszuk.
A kutatás eredményeit a Journal of American Medicine tette közzé.

Hatóanyagai

A kakaó fő hatóanyaga a teobromin, amiből 100 g csokoládé mintegy 100 mg-ot tartalmaz. Diuretikus hatású, akárcsak rokon vegyületei, a koffein és a teofillin. A hatás intenzitása koffein-teobromin-teofillin sorrendben nő. Az úgynevezett xanthin-származékok a központi idegrendszert is befolyásolják: serkentő, izgató hatásúak, emelik a vérnyomást. Itt a hatás intenzitási sorrendje éppen fordított: teofillin-teobromin-koffein.

A nyers kakaóbab összetétele

  • Kakaóvaj: 44-46%
  • Fehérje: 11-14%
  • Cellulóz: 9%
  • Keményítő: 7-11%
  • Csíra: 2%
  • Természetes színezék: 4%
  • Víz: 8%
  • Ásványi anyag: 2,6%
  • Teobromin: 1,2-1,5%
  • Cukrok: 1%
  • Koffein: 0,2%

Felhasználása

  • Kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30 °C-on kemény, 36,5 °C-on (testhőmérsékleten) viszont teljesen megolvad.
  • Kakaópor: Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por, aminek (szárazanyagra számítva) legalább 10% kakaóvajat kell tartalmaznia.

Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban!  A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 



Forrás: Járainé Komlódi Magda: Legendás növények, Terebess Fűszerkalauz

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz