Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Avokádó 2011-11-09

Avokádó

Persea gratissima

Egyéb elnevezése: aligátorkörte, avokádókörte
Angol: avocado, alligator pear, ashue

 

Az avokádó örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10(-20) m magas fa. Szórt állású levelei 1-3 cm hosszú nyelűek, kopaszak, színükön sötétzöldek és gyengén fényesek, fonákjukon fénytelenek és fehéres- vagy kékeszöldek. A levéllemez elliptikus vagy hosszúkás-lándzsás, röviden kihegyezett, ékvállú, 7-40 cm hosszú és 4-8 cm széles. A kis virágok levélhónalji és hajtásvégi elágazó, ernyőszerű virágzatokban fejlődnek. A virágtakarót sárgászöld lepellevelek alkotják.

A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Íze semleges.


Hatóanyagai

Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

Több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványt tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába, az inkák kedvelt gyümölcse volt. 

Hatása

Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra, továbbá csökkentheti a koleszterin szintet.

Az avokádó csekély cukortartalma miatt mint tápláló termés cukorbetegek számára is értékes.
Az érett termésekből A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, jól eltartható olajat préselnek, amely a kozmetikai iparban és étkezési olajként is hasznosítható. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. 

Olaj: Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.

A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.


Szív- és érrendszer

Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri problémákra, az izületi gyulladás egyik legjobb természetes ellenszere. Vérzsír-csökkentő hatású, akárcsak a citrom, a narancs, a mandarin, a kivi, a szilva, a szőlő, az alma, a mandula, a napraforgó mag, a fokhagyma, a káposzta, a paprika, és a diólevél. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.

A soványság és a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Magas olajtartalmú zöld „vaja” az alultápláltak csodaszere, hiszen a természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsíroké. Az elhízás ellen szintén védelmet nyújt. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet, ám elegendő esszenciális zsír fogyasztásával csökken az igény a nagy adagú táplálékok iránt, ezáltal normalizálódhat a test súlya.

Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben lehet eredményes.

A szépség és a fiatalság olaja

Az avokádó magas olaj- és lanolin tartalma következtében könnyen felszívódik a bőrben. A húsában található sok vitamin és ásványi anyag révén az érzékeny bőrrel csodát tesz. Hatékony az ibolyán túli sugarakkal szemben, a természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre. Ránctalanító, táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt. Az avokádó gazdag B6- és E-vitamint tartalma révén rendkívül hatásos hajápoló. Magas A- és E-vitamin-tartalma következtében különösen hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére.



Figyelmeztetés

Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, s ha felvágjuk megbarnul.

Az avokádó olaj gyorsan avasodik.

Depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne használják, mert magas vérnyomás alakulhat ki, a szakorvosi konzultáció ezekben az esetekben elengedhetetlen.

Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.

Az avokádó terhességkor és szoptatáskor való alkalmazása csak a kezelőorvos utasítására történhet.

Allergiás tünetek észlelése esetén (kiütés, mellkasi fájdalom) a gyümölcs fogyasztása nem javasolt, az esetlegesen fellépő légzési nehézségek rendezése orvosi feladat.


Forrás: HáziPatika; Terebess Konyhakert

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz