Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Mandula 2011-11-09

Mandula


A mandula a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó mandula nemzetség (Amygdalus) tagja. A világon termesztett két mandulafaj közül a hazánkban ismert mandula (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalis communis) nem őshonos, de középhegységeink és a Balaton-felvidék meleg, száraz lejtőin jól érzi magát.

Az olajfára hasonlít, szabálytalan koronájú, sokszor csavarodott törzsű, 4-8 méter magasra törő, szürkés zöld levelű fa. A mandulavirágzás koratavasszal öltözteti fehérbe az akkor még levéltelen fákat. Felnyíló, csonthéjas termése van. A zöld kopács (vagy kopáncs) a külső és középső terméshéjnak felel meg. Éréskor ez felreped, és kihull a csontár, melynek kemény barna fala a belső terméshéj, azaz a csonthéj.  A csontárban fejlődött magot, a mandulabelet vékony, barna maghéj fedi. A mandula magja lehet édes (Prunus amygdalus dulcis) vagy keserű (Prunus amygdalus amara), fajtától függően a magok nagyon változatos formájúak kemény, félpapír-, papírhéjúak, helyesebben magvúak lehetnek. Hűtőben 0°C körül, viszonylag magas páratartalom mellett őrzi meg legjobban minőségét. A helytelen tárolás főként értékes olajtartalmában tehet kárt, könnyen megavasodhat. A helyesen tárolt mandula sem lehet egy évnél régebbi, idővel bepenészedhet, megmolyosodik. A tisztított mandula könnyen átvesz különböző szagokat, ezért frissességét az orrunkkal is érdemes ellenőrizni.

Hatóanyagai és hatásai

100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát hordoz számunkra. 3,5-7% vizet, viszonylag sok, 19-30% fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16% növényi rostot, további 2-4 % szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59%-os a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll. A mandulaolaj nagyon értékes összetevője. A mandula jó B1-, B2- és B6- és E-vitamin (28 mg) lehet forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, foszfort (441 mg!) tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő.


A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást.


Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj kiváló bőrápoló szer. Fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni a gyorsan felszívódó olajat, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz. E-vitamintartalma miatt használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére. A keserűmandula emberi fogyasztásra alapvetően nem alkalmas, kisajtolt olaját a kozmetikai ipar, valamint a gyógyszeripar hasznosítja.

 

Forrás: HáziPatika

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz