Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Alsó légúti fertőzések 2011-11-10

Alsó légúti fertőzések

 

Anatómiailag a légutakat alsó és felső légutakra osztjuk. A felső légutak közé tartoznak, az orrüreg, az orrmelléküregek (arcüreg, homloküreg), a garat és a gége. Az alsó légutakat a légcső, a főhörgők, a hörgőcskék, és a tüdő alkotják. A felső légutak gyulladásos betegségei általában fertőzéses eredetűek, melyeket leggyakrabban vírusok, esetenként baktériumok okoznak. Felnőttek és gyermekek között egyaránt ezek a leggyakrabban előforduló kórképek. 

Az alsó légutakat a légcső, a főhörgők, a hörgőcskék és a tüdő alkotják. A légcső és a hörgők gyulladása általában vírusos eredetű megbetegedés következménye, amely a légcső, illetve hörghurut képében jelentkezik. Mindkét betegség jellegzetes tünete a makacs köhögés. A tüdőgyulladás orvosi neve pneumonia, leggyakrabban bakteriális fertőzés okozza, ritkán vírusos vagy gombás eredetű is lehet.

Kialakulása, okai

A légcső-, valamint hörghurutot általában légúti vírusok (Adenovírusok, Rhinovírusok, Parainfluenzavírusok) okozzák, amelyek a légutak nyálkahártyájában szaporodva gyulladást váltanak ki.

A baktériumok okozta tüdőgyulladás kialakulását általában vírusos légúti betegség előzi meg. A tüdőgyulladásokat a tünettan és a kórokozók szerint típusos és atípusos formára osztjuk. A típusos tüdőgyulladást leggyakrabban a Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influensae nevű baktériumok okozzák, ritkábban a Staphylococcusok is szerepelnek kórokozóként. Az atípusos tüdőgyulladást többnyire a Mycoplasma pneumoniae okozza.

A kórokozók általában belégzés utján jutnak be az alsóbb légutakba, ahol megtelepedve szaporodni kezdenek. A baktériumok gyulladásos folyamatot indítanak be. Első lépésben ún. gyulladásos izzadmány képződik, amely a továbbiakban kedvező táptalaj a baktériumok szaporodásának, illetve a gyulladás tovaterjedésének. Az érintett területen a léghólyagocskák légtartalma csökken, előrehaladott esetben teljes méretüket gyulladásos, gennyes váladék tölti ki. A betegség kiterjedése változatos lehet, érinthet egy teljes tüdőlebenyt, egy tüdőrészt, vagy egy hörgőt és az annak környezetében elhelyezkedő léghólyagokat. Ezek a megkülönböztetések röntgenleleten alapulnak. A tüdőgyulladásoknak számos szövődménye lehet. Kialakulhat tüdőtályog, ez főleg a Staphylococcusok által okozott tüdőgyulladásra jellemző. Másodlagosan mellhártyagyulladás is felléphet A mellhártyagyulladás következtében a mellhártya üregében folyadék szaporodhat fel, ami légzési nehézséget okozhat.

A tüdőgyulladás kialakulására számos tényező hajlamosíthat, pl. vírusos légúti betegségek, a dohányzás, krónikus tüdőbetegségek, az idős kor, legyengült állapot, bizonyos izomgyengeséggel járó kórképek.

Tünetei, felismerése

A légcsőhurutra a hosszan elhúzódó köhögés, bő köpetürítés, rekedt hang jellemző. Típusos tüdőgyulladás esetén a betegek igen elesettek, bágyadtak, bőrük szürkés-sápadt, lázuk naponta több alkalommal magasra szökik. Jellemző az erős köhögés, a bő köpetürítés, a felköhögött váladék sárgás-zöldes színű. A súlyos tüdőgyulladásban szenvedők légzése általában szapora, felületes. A felköhögött váladék a gyomor-bélrendszert ingerli, ez hányingert, hányást okozhat. Az orvosi vizsgálat során a tüdő felett szörtyzörejek, hóropogásra emlékeztető hang hallható, míg a normál légzési hangok igen gyengék. A beteg vérképében általában jelentősen megemelkedik a fehérvérsejtek száma. A biztos diagnózist a mellkas röntgenfelvétele adja, amely a gyulladás kiterjedtségéről is információt ad. A kórokozó köpet-, vagy hörgőváladékból való tenyésztése hosszadalmas folyamat, ezért ettől a vizsgálattól általában eltekintenek az orvosok.

Az atípusos tüdőgyulladás lefolyása fentiektől lényegesen eltér. A betegség általában a serdülőket és a fiatal felnőtteket érinti. A betegek viszonylag jó általános állapotnak örvendenek, nincsen magas lázuk, azonban elhúzódó hőemelkedésük lehet. A hosszantartó köhögés, illetve a zöldes színű felköhögött váladék jellemzője e betegségnek. A betegség ritkán érinti csak a tüdő egyik lebenyét, inkább diffúzan az egész tüdő állományát, a mellkas röntgenfelvételen is ennek megfelelően látszik a gyulladásos beszűrődés. Ennél a betegségnél a köpet tenyésztése értelmetlen, mivel a kórokozó csak sejteken belül tud szaporodni, hagyományos táptalajon nem. A diagnózis a klinikai tünetek és röntgenkép alapján állítható fel.

Kezelése

Nem bakteriális eredetű légcső- és hörghurut kezelése nem igényel specifikus terápiát. A légúti betegségekben ajánlott bő folyadékbevitel, ágynyugalom, vitaminpótlás, esetleges köptetőszerek adása és a lázcsillapítás elegendő terápia.

Tüdőgyulladás esetén indokolt, illetve szükséges az antibiotikumos kezelés. Azt, hogy milyen antibiotikum a legelőnyösebb, azt minden esetben a kezelőorvosnak kell egyedileg eldönteni. Az oki terápia mellett a tüneti kezelés is fontos, a váladékoldók, hörgtágítók, a lázcsillapítás, a megfelelő folyadékbevitel és a vitaminpótlás segíti a gyógyulást.

Megelőzése

A betegség megelőzésére biztos módszer nincsen, fontos, hogy az őszi-téli hónapokban is fogyasszunk bőségesen vitaminokat, illetve lehetőség szerint naponta mozogjunk a friss levegőn. Mivel a tüdőgyulladás általában valamilyen légúti vírusfertőzést követően bakteriális felülfertőződés következménye, ezért a kialakulásának a kockázata csökken, ha a vírusfertőzéseket megfelelően kezeljük. Ebben az időszakban lehetőleg fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket, kerüljük a zárt zsúfolt tereket. Fontos, hogy a hűvös idő ellenére is rendszeresen mozogjunk a szabad levegőn. Napi néhány perces séta, sportosabbaknak a futás, nem csak a közérzetnek tesz jót, hanem véd a megfázástól is. 

A táplálékkiegészítők hatása

Az étrendi kiegészítők erősitik az immunrendszert, elősegítik a váladék fellazulását és a légzőrendszerből való távozását. Heveny betegség kezelésére csak addig érdemes ezeket szedni, amíg a betegség tart. Idült betegségnél azonban hosszabb távon alkalmazza az alábbi készítményeket.

A C-vitamin különösen hatásos a légutakat megtámadó vírusok ellen és hozzájárulhat a sérült hörgőfal regenárálódásához. Erős antioxidánsokkal, flavonoidokkal (bioflavonoidok) együtt érdemes szedni, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Heveny betegségben igyon orvosi pemetefűből teát, mert csökkenti a kiválaszott nyálka mennyiségét; de fogyaszthat helyette vörösszilfa-kivonatot is.

A kasvirágkivonat és a csűdű immunrendszer-erősítő hatású, és nagyobb dózisban jól használható hörghurut kezelésére. Idült vagy időszakos hörghurut esetén az alábbi gyógynövények felváltva történő alkalmazása javalott: kasvirágkészítmény (naponta 2-szer 200 mg), csűdfű (naponta 2-szer 200 mg), és napi 1500 mg pecsétviaszgomba- vagy 600 mg bokrosgomba-készítmény. Egyik héten fogyassza az egyik gyógynövényt, a másik héten a másikat, és így tovább, amíg a kezelésre szükség van.

 

Ajánlott táplálékkiegészítők


C-Vitamin/Flavonoidok

Adagolás: Naponta kétszer 500 mg C-vitamin és kétszer 250 mg flavonoid

Ajánlat: Csökkentse a C-vitamin dózisát, ha hasmenést okoz.

Orvosi pemetefű

Adagolás: Naponta 3-4 csésze tea

Ajánlat: Egy csésze forró vízbe tegyen 1-2 kávéskanállal, mézzel ízesíthető

Kasvirág

Adagolás: Heveny betegségre naponta négyszer 200 mg kivonat; idült betegségre naponta kétszer 200 mg kivonat

Csűdfű

Adagolás: Heveny betegségre naponta négyszer 200 mg kivonat; idűlt betegségre naponta kétszer 200 mg kivonat

 

Figyelmeztetés: Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz! Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával!

Forrás: Dr. Erlaky Hajna, Orvosi jegyzet: alsó légúti fertőzések, tüdőgyulladás (origo)egészség; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz