Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

A-vitaminhiány 2011-11-14

A-vitaminhiány

Az A-vitamin, más néven retinol zsírban oldódó vitamin. Elsősorban a sejtek fejlődésében, illetve növekedésében játszik fontos szerepet. A szervezetben raktározódik, így a túlzott bevitel hipervitaminózist eredményezhet. Az A vitamin hasznosításához fontos a hibátlanul műkődő zsíranyagcsere. Az A vitamin leggyakrabban növényi élelmiszerekből, provitamin (béta karotin) formájában jut a szervezetbe. A béta karotin a májban alakul át A vitaminná. Az állati eredetű élelmiszerek A-vitamint tartalmaznak. A napi szükséglet felnőttek esetében 5000-8000 NE (Nemzetközi Egység), 1 NE 1 µg retinolnak, ill. 6 µg A-elővitaminnak (β-karotinnak) felel meg. A gyerekeknek valamivel kevesebbre, a terheseknek és a szoptató anyáknak valamivel többre van szükségük.
Figyelem: terhes kismamáknál a 10 000 NE-t meghaladó napi adag fejlődési rendellenességhez vezethet. A vitamin hiány léphet fel a zsírfelvétel zavaraiban, krónikus májbetegségben, extrém egyoldalú táplálkozáskor.

Az A-vitamin hiány tünetei

Az A-vitamin hiány farkasvaksághoz, a kötőhártya kiszáradásához, a szaruhártya elhomályosodásához, a bőr szárazzá válásához, hajhulláshoz és a gyermekeknél növekedési zavarokhoz vezethet. A hipervitaminózis tünetei lehetnek: fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, nyomásfokozódás az agyban (központi idegrendszeri problémákkkal), bőrbetegségek, hajhullás.


Az A-vitamin hiány esetleges komplikációi

Hosszú ideig fennálló A-vitamin-hiányos állapot teljes vaksághoz vezethet.


Az A-vitamin hiány kiváltó okai

Az A-vitamin-hiányt általában étrendi elégtelenség és/vagy hasznosulásának zavara okozza; hiányának súlyossága az életkorral fordítottan arányos. A retinol speciális fehérjéhez kötődve (retinolkötő fehérje=RBP) kerül a májból a keringésbe, így fehérjehiányos állapotban a szállítása válhat elégtelenné.


Az A-vitamin hiány megelőzése


Az A-vitamin hiány megelőzhető diétával, sok A-vitamin található a halmájolajban, a májban, a tojássárgájában, a vajban, a tejszínben, zöldségekben.


Provitamin A-t és A-vitamint tartalmaz az összes zöld növény, különösen a sárgarépa, a spenót és gyümölcsök, csukamájolaj, máj, vaj, tej, tojássárgája. Az A vitamin fontos:
a látási folyamatokhoz (sötétben látás),
a gyerekek növekedéséhez,
a bőr és a nyálkahárthyák felépítéséhez és fejlődéséhez valamint
a sejteket károsító szabadgyök támadások kivédéséhez (antioxidáns hatás). A karotinoidok csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.

Figyelmeztetés: Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz! Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával!

Forrás: egészségkalauz





Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz