Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Változás kora (klimax) 2011-11-17

Menopauza

A menopauza (meno: hónap, pausis: szünet) szó első hallásra nem fedi igazán annak valódi jelentését. Ugyanis a folyamat, amely a női szervezetben mindenkinél előbb vagy utóbb bekövetkezik, az nem "szünet" hanem a reproduktív ciklus teljes megszűnése.

A menopauza kifejezést először 1872-ben használták. Ebben az időben a medicina a változás korát egészségügyi krízisnek tekintette, amely számos betegség kialakulásának lehetőségét foglalja magában. Kevesek érték meg az átlagéletkor jóval alacsonyabb szintje miatt. A XX. század közepén a menopauzát már nem betegségek okozójának, hanem magát is betegségnek tartották. Ma már elfogadott, hogy ez a sajátos állapot egy természetes folyamat a nők életében.

A természetes menopauza a petefészkek működésének fokozatos leállásával, a női ciklus szabálytalanná válásával járó folyamat, amelynek során a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése le is áll. Az ösztrogén hiánya kihat az egész szervezetre: a bőrre, a hajra, a kedélyállapotra, az általános közérzetre, a libidóra, a szexuális életre, a csontokra, stb. Van, aki könnyen, panaszmentesen éli át ezt az időszakot, de vannak, akik orvosi segítségre szorulnak, és igénybe veszik a menopauzális hormonterápiát, vagy a gyógynövények erejében bíznak, illetve egyéb alternatív kezeléseket részesítenek előnyben. A menopauza általában a negyvenes években kezdődik és az ötvenes évek végéig megy végbe. A nyugati világban a menopauzális átlagéletkor 51,4 év: erre az időre a nők 50 százaléka eljut ide. 55 éves korukra a nők 90 százalékát eléri a menopauza. A negyven év alatti menopauzát korai-, a hatvan év felettit késői menopauzának hívják. A menopauza manapság csak abban az értelemben tekinthető mérföldkőnek, hogy a gyermekvállalás lehetősége valóban megszűnik, de remélhető, hogy a változás korát egyre kevesebben tekintik nagy változásnak életükben.

Hangulati változás

Bár nem szükségszerű velejárója a változókornak, sokan érzékelik érzelmi életük megváltozását, mely nyilván elválaszthatatlan a hormonális viszonyoktól. Ahogy a menstruációs ciklus hangulatváltozásai is bizonyítottan függnek a hipotalamusz által befolyásolt belső elválasztású rendszertől, úgy a klimax kora sem mentes az efféle hatásoktól. Természetesen ilyenkor a lelki problémák sokkal összetettebbek, és nem magyarázhatók pusztán a hormonális változásokkal, mint ahogy a rövid ideig tartó menstruációs hangulatváltozások. A menopauza előtti és utáni hónapok, évek nem rövid időszakot tesznek ki, így a rossz lelkiállapot tartós is lehet.
Memóriagondok

A nők 15-25 százaléka mindenféle menopauzához kapcsolódó tünet nélkül jut el a változó korba. A kevésbé szerencsések arról panaszkodnak, hogy a menopauzális tüneteknek se szeri, se száma. Kevesen rangsorolják, melyik a legkellemetlenebb közülük, de sokan az emlékezőtehetség romlását tartják a legaggasztóbbnak. A zavaros gondolkodás, a koncentrálási probléma, a rövid távú memóriavesztés általában átmeneti tünetek, de átmenetileg is nagyon zavaróak lehetnek. Nem beszélve arról, hogy a jól tájékozott nő azonnal az időskori elbutulásra, az Alzheimer-kór kialakulására gondol, hiszen azt is tudja, hogy a betegség előfordulása az idősebb nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál.
Tünetek


-Hőhullámok
-Éjszakai verejtékezés
-Rendszertelen vérzés
-Hüvelyszárazság
-Ingerlékenység és enyhe depresszió
Ajánlott táplálékkiegészítők

Poloskavész
Adagolás: Naponta kétszer 40 mg kivonat
Barátcserje
Adagolás: Naponta egyszer 100 mg engedélyezett kivonat
Szibériai ginseng
Adagolás: Naponta 100-300 mg kivonat
Kálcium/Magnézium
Adagolás: Naponta 600 mg kálcium és 300 mg magnézium
Kínai angyalgyökér
Adagolás: Naponta háromszor 200 mg vagy 30 csepp tinktúra
Édesgyökér
Adagolás: Naponta háromszor 200 mg kivonat
Szója-izoflavonok
Adagolás: Naponta 50 mg
E-vitamin
Adagolás: Naponta kétszer 250 mg
A táplálékkiegészítők hatása


Ha úgy dönt, hogy nem folyamodik hormonpótláshoz, a felsorolt gyógynövények segítségére lehetnek a hőhullámok és egyéb tünetek enyhítésében. A poloskavész és a barátcserje termésének együttes alkalmazása segíthetnek a hormonszintek stabilizálásában, enyhítik a hőhullámokat, csökkentik a depressziót és a hüvelyszárazságot. A szibériai ginszeng ugyancsak hatásos erősítőszer ebben az időszakban, és egyéb kedvező hatásai is lehetnek. Ha ez a kombináció nem hoz enyhülést, adjon hozzá kínai angyalgyökeret vagy édegyökeret. Több kísérlet szerint ugyan önmagában nem használ a menopauza tünetei ellen, a kínai angyalgyökér erősíti más gyógynövények hatását. Az édesgyökér olyan növényi összetevőkat (fitoösztrogének) tartalmaz, amelyek hasonló hatást váltanak ki, mint a női szervezet által termelt ösztrogén.
Más tápanyagok a változás kora utáni szívbetegség és csontritkulás kockázatát csökkenthetik. Az is ismeretes, hogy a hőhullámok és a változással járó tünetek jóval ritkábbak azokban az országokban, ahol a szója alapvető élelmezési cikk. Ha nem kedveli a szóját, lehet szója-izoflavonokat tartalmazó táplálékkiegészítőket szedni; a szója védő hatását részben ezeknek az összetevőknek tulajdonítják. Kutatási eredmények szerint az E-vitamin segít megelőzni a szívbetegségeket, mert gátolja az LDL ("rossz") koleszterin lerakódását az érfalakban. Vannak nők, akik szerint nagy mennyiségű E-vitamin enyhítheti a hőhullámokat. A csontok erősítéséhez elengedhetetlen kálcium és magnézium a csontritkulás megelőzésében játszik szerepet; D-vitaminnal szedje, hogy jobban felszívódjon. (A hormonpótlásos kezelés sem akadályozza az E-vitamin, a kálcium, a magnézium és a D-vitamin alkalmazásának).
Mit tehet még?

-Kerülje az alkoholt, a csokoládét, a kávét és a fűszeres ételeket. Ezek mind súlyosbíthatják a hőhullámokat
-Rendszeresen mozogjon, így csökkentheti a hőhullámok számát, és megelőzheti a szívbetegséget. A testmozgás segít a csontok szilárdságának megőrzésében.
-Fürdőzzön reggelente 20 percet langyos vízben. Vannak nők, akik így egész napra megszabadulnak a hőhullámoktól
Figyelmeztetés: Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz! Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával!
Forrás: HáziPatika; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements




Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz