Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Húgyúti fertőzés 2016-01-19

 Húgyúti fertőzés

(avagy a felfázás és a hólyaghurut)

A húgyúti fertőzések gyógyításában a gyógynövények is fontos szerepet kaphatnak: hasznos lehet például a gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bíró medveszőlő, kamilla vagy a tőzegáfonya, a vizelethajtó hatású cseresznye, lestyán és petrezselyem alkalmazása pedig szintén segíthet az érintetteken. Mielőtt azonban gyógynövényes kúrába kezdenénk, feltétlenül konzultáljunk háziorvosunkkal, hiszen egyéni túlérzékenység vagy más gyógyszerekkel történő együttes szedés esetén kellemetlen mellékhatások is felléphetnek.

Amennyiben csak az alsó húgyutakat - húgycső, hólyag - érinti a fertőzés, enyhébb fokú megbetegedés jön létre, súlyosabb esetben azonban a felsőbb húgyutak, így a vesék is érintettek lehetnek (ekkor vese- vagy vesemedence-gyulladás alakulhat ki). A húgyutak fertőzését zömében bakteriális kórokozók hozzák létre, amelyek kétféle módon juthatnak be a húgyutakba. 

A felszálló - elsősorban nőknél gyakoribb - húgyúti fertőzések következtében húgycső-,  húgyhólyag- vagy nagyon gyakran vesemedence-gyulladás is előfordulhat.
A hólyaggyulladás esetén a kórokozók, leggyakrabban baktériumok, elszaporodnak a húgyhólyagban, gyakori vizelési ingert, és vizeletürítéskor fájdalmat okozva. Ennek következtében a vizelet lehet zavaros, és kellemetlen szagú. A kórképek kialakulására hajlamosíthat még a vesekő, vagy hólyagkő kialakulása is.

A vesemedence-gyulladás magas lázzal, rossz közérzettel és vizeletürítési panaszokkal jár, a nem kezelt visszatérő gyulladás szövődményeként pedig akár veseelégtelenség is kialakulhat. A vizeletürítés fájdalmas, a vizelet csíp, gyakran kellemetlen szagú, a szokásosnál lényegesen gyakrabban érez a beteg vizelési ingert, és ilyenkor kevés vizeletet ürít.

A vérereken át történő  fertőzések során a veseartérián keresztül jutnak be a kórokozók, közvetlenül a vesék szövetébe, és ott gyulladást alakíthatnak ki. A vesegyulladásnak kórlefolyása és súlyossága alapján számos típusát különböztetik meg. A kétoldali vesegyulladás általában bakteriális fertőző betegség szövődménye, míg a féloldali vesegyulladás oka többnyire az, hogy a vesemedence-gyulladás terjed rá az egyik vesére.

 

Az alsó húgyúti fertőzés (másnéven felfázas, vagy orvosi nevén cystitis) jellemző tünetei a következők:

    * fájdalmas, nehézkes, időnként csípő vizelés
    * gyakori vizelési inger (tenezmus)
    * kis mennyiségű, gyakori vizeletürítés
    * hólyagtáji fájdalom,
    * alhasi diszkomfort
    * erősebb, kellemetlen szagú vizelet

Gyermekkorban hőemelkedés is előfordulhat egyéb enyhe általános tünetek, bágyadtság, étvágytalanság mellett. A kisebb gyermekek, csecsemők természetesen nem tudják a panaszaikat megfogalmazni, náluk a nyűgösség, a vizelet normálistól eltérő színe, illetve erősebb, kellemetlenebb szaga lehet a húgyúti fertőzés jele. Sokszor - nagyobbaknál is - a szemmel láthatóan véres vizelet az egyetlen tünet.

Húgyúti fertőzések és gyulladások kezelése, megelőzése

A húgyúti fertőzések kialakulásának kockázata csökkenthető a higiénés szabályok szigorúbb megtartásával, bő folyadékbevitellel, gyakoribb vizeletürítéssel, a "felfázás" elkerülésével. A lábak és a medencetájék lehűlése ugyanis kedvez a kórokozók elszaporodásának, hiszen a lehűlt szövetekben könnyebben elszaporodnak a kórokozók. A lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok használata is kerülendő, mivel elpusztítják a szervezet saját védekező rendszerét.


A húgyúti fertőzések kezelése



A gyógynövények is fontos szerepet kaphatnak a húgyúti fertőzések, gyulladások kezelésében. Számos  gyulladáscsökkentő illetve fájdalomcsillapító hatása jól használható a kezelés során, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt. Hólyaghurut vagy húgycsőgyulladás esetén legjobb olyan teakeveréket készíteni, mely antibiotikus, húgyutakat fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító és görcsoldó hatású gyógynövényeket is tartalmaz. A fertőtlenítő hatású gyógynövényekben lévő anyagok a húgyutakba jutva a kórokozókat elpusztítják, így egyfajta természetes antibiotikumként fertőtlenítik belső szerveinket.

A medveszőlő levelének és leveles hajtásának hatóanyaga az arbutin, amely a vesében lúgos kémhatás esetén szőlőcukorra és hidrokinonra bomlik, mely utóbbi vegyület hatásosan fertőtleníti a húgyutakat.

 

A kamilla jól ismert gyulladáscsökkentő hatása húgyúti megbetegedések esetében is kiaknázható. Erős főzetként gézre vagy textíliára itatva borogatásként alkalmazható, de szájon át alkalmazva is kedvező hatású.

A tőzegáfonya gyümölcse is segíthet a húgyúti fertőzések megelőzésében, avagy a már kialakult tünetek enyhítésében. A növény gyógyhatását a 20. század elején fedezték fel, tehát egy viszonylag új szernek mondható a fitoterápiás készítmények között. Hatásának lényege abban áll, hogy meggátolja az Escherichia coli nevű baktérium (a legtöbb húgyúti fertőzés okozója) megtapadását a húgyutakban.

 

A kerti kakukkfű virágos, leveles hajtásainak illóolajai - timol, karvakrol -, valamint  a közönséges cickafark hajtásából készült tea vagy forrázat erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő hatású.

 


A legismertebb és számos klinikai vizsgálattal igazoltan hatékony immunrendszer-erősítő gyógynövény a kasvirág. A növény különböző származékai több vizsgálat szerint is hatékonyan segítik a szervezet védekezését a bakteriális kórokozók ellen, így ezek hatékonyak lehetnek a húgyúti fertőzések megelőzésében, illetve kezelésében is.

 

Vizelethajtó gyógynövények

A húgyúti fertőzések kezelésében szintén jó szolgálatot tehetnek a különböző vízhajtó hatóanyagot tartalmazó gyógynövények. Ezek a gyógynövények a vesék betegség miatti csökkent működése és ödéma kialakulása esetén alkalmazhatók.

A cseresznyekocsányában és szárában lévő flavonoidok és káliumsók elősegítik a vese vizelet kiválasztását, és leküzdik a fertőzéses eredetű húgyúti gyulladást gyógyulását.  A növényből  tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.



A lestyán gyökeréből készült forrázat vagy a petrezselyem leveléből és magjából készült főzet szintén jó vizelethajtó hatással bír.

 

Állatkísérletek tanúsága szerint a a varjúmák vizelet mennyiségét növeli, a nátrium-, és kloridionok ürítését serkenti, de nem okoz káliumvesztést, így az egyik leghatékonyabb vizelethajtó hatású gyógynövény.

 

A nyírfalevél teája szintén kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Ennek megfelően alkalmazható enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére is.

 

A D-Mannose por előnyei

• Nincsennek mellékhatásai
• Természetben is előfordul
• Nem írtja ki a hasznos baktériumokat
• Nem avatkozik bele a szervezet normális működésébe
• Nem befolyásolja a vércukor szabályozást
• Kisgyerekek is szedhetik
• Hypoallergén
• Néhány nap után biztonságosan abba hagyhatjuk a szedését
• Nem okoz allergén reakciókat
• Élesztő mentes
• Hosszan tartó és megelőző kezelésre is kiváló
• Nincs rossz íze    

A d-mannóz nem öli meg sem a hasznos, sem a káros baktériumokat. Mindössze abban segít, hogy eltávolítsa az E.coli-t a húgyutakból. Míg az antibiotikumos kezelés jelentősen megváltoztatja a az egészséges működéshez szükséges bélflóra működését, a D-mannóz azáltal távolítja el a „rossz" baktériumokat (igazából jó baktériumok, csak rossz helyen), hogy hozzájuk tapad, és így azok kiürülhetnek. A d-mannóz már az emésztőrendszer felső részében felszívódik, így a normálisan csak a vastagbélben található hasznos baktériumokra nincs hatással.   

 

Ajánlott táplálékkiegészítők

C-vitamin

Adagolás: Kétóránként 250 mg, egyéni érzékenység szerint

Nagybogyós áfonya

Adagolás: Naponta kétszer 400 mg

Kasvirág

Adagolás: Naponta többször 1 csészényi tea

Probiotikumok

Adagolás: Naponta háromszor 2 kapszula, üres gyomorra; vagy naponta 2-3 pohár biojoghurt

D-Mannose por

Adagolás: 1 csapott teáskanál  1-2 alkalommal naponta. Tegye vízbe vagy édesített gyümölcslébe.

  

Figyelmeztetés: Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz! Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával!

A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az alkalmazható növényi eredetű készítményekkel kapcsolatban! A gyógynövények felhasználásának bizonyos esetekben és állapotok mellett kis dózisban is lehetnek káros egészségügyi hatásai, ezért az itt leírtak alkalmazása csak saját felelősségre történhet. A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Forrás: (origo)egészség; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz