Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Xilit a fogszuvasodás ellen 2012-01-06

A xilit szerepe a fogápolásban


A xilit öt szénatomos szerkezete miatt nem szolgál tápanyagul a fogszuvasodást kiváltó baktériumoknak. Újabb fogászati protokollokban, mint alapvető kezelési lehetőség van jelen a xilit, illetve a nagy xilittartalmú rágók és fogkrémek. Egy amerikai szájegészséggel foglalkozó statisztikai és kutatási jelentésben a xilit, a fluorid mellett szintén úgy jelenik meg, mint a fogápolás egyik alapvető eleme, már gyermekkorban is.

Egy brazil kutatás arról számolt be, hogy a minden étkezés után (5 alkalom/nap) fogyasztott, xilittartalmú rágó egy hónap alatt jelentősen csökkentette a szájban található Streptococcus Mutans szintjét, mely alapvető fontosságú a fogszuvasodás kialakításában. Ly és munkacsoportjának adatai alapján már a xilittartalmú rágó habituális használata is csökkenti a szájban található másik két baktériumfaj, a Streptococcus Sobrinus és a Lactobacillusok szintjét. Ezek a baktériumok az étkezések során képződő plakkokban fejtik ki káros hatásukat. A teljesen xilittel édesített rágók e plakkok lerakódását is gátolja, pH-értéküket savas irányba viszi el, mely nem kedvez a baktériumok szaporodásának.

A hazai ajánlások ugyan nem javasolják a xilit fogyasztását gyermekkorban, azonban klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a fogfejlődés korai szakaszában is hatásos és biztonságos a fogszuvasodás megelőzésére.

Azoknál az anyáknál, ahol a szájban jelen van a fent említett baktériumfajok bármelyike, a xilites rágó fogyasztása nem csak a saját, de gyermekük egészségét is javíthatja, ugyanis a xilit meggátolja a baktériumok átjutását a csecsemőre.

A szájban megtelepedő több Candida-faj szaporodását több szénhidráttípus közül a xilit gátolta legjobban, így a szájüregi gombás fertőzések csökkentésében is szerepe lehet.

A xilit bizonyított előnyei

Számos kutatás támasztotta alá, hogy a xilit rendszeres használata rágógumi és édesített élelmiszerek formájában jelentősen csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A 7. ábra a fogszuvasodás kialakulásának esélyeit mutatja xilittel édesített, illetve egyéb édesítőszerekkel készülő rágógumik esetében.

xilit-fogszuvasodás 

Vizsgálatok igazolják, hogy a xilites rágógumit használóknál 70%-kal kevesebb a fogszuvasodás esélye, mint rágógumi használatát mellőzőknél, és majdnem 65%-kal kevesebb, mint a szorbitolos rágógumit használóknál.

 

A xilit háromféleképpen segíti elő a fogak épségét:

1. Gátolja a szájban található baktériumok savtermelését. A xilit gátolja a fog szuvasodását, mert a szájban található baktériumok nem tudják lebontani, így savat sem tudnak termelni. A különböző cukrok, amelyeket fogyasztunk (mint a répacukor, a szőlőcukor vagy a gyümölcscukor) sokban hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához; ennek oka pedig, hogy ezeket a baktériumok le tudják bontani, és így savak termelődnek. Súlyosbítja a helyzetet a növekvő mértékű cukorfogyasztás (az amerikai átlag eléri a napi 20 teáskanálnyi hozzáadott cukormennyiséget) a több cukor több táplálékot biztosít a baktériumok számára, ez pedig több savtermelést jelent, ami növeli a fogszuvasodás veszélyét. A szájban élő baktériumok még bizonyos cukorpótló szereket (pl. a szorbitolt) is képesek lebontani, így ezek is hozzájárulhatnak a fogszuvasodásért felelős savak termeléséhez.

2. Csökkenti a lepedékek lerakódását. A lepedék a baktériumok lakhelye, amelyeket el kell távolítani, különben elkezdik termelni a fogszuvasodáshoz vezető savakat. A rágógumi formájában rendszeresen használt xilit öt szénatomos szerkezete megakadályozza, hogy a következő fogmosásig és selyemmel való fogápolásig a lepedék lerakódjon a fogzománcon.

3. Segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba. A fentieken túl a xilit elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogakba, különösen a zománcban éppen alakuló kisebb lyukakban. A xilit jelenlétében a baktériumok savtermelésének meghiúsulása azzal jár együtt, hogy a szájban a lepedék pH-értéke nem csökken. A lepedék pH-értékének stabil egyensúlya megelőzi az ásványi anyagok kioldódását a fogzománcból, sőt még azok visszaépülését is elősegíti a fogban kialakult lyukak belsejének megerősítésével, így a kezeletlen üregek a fogban kevésbé lesznek érzékenyek.

Ahhoz, hogy a xilit a fenti hatásokat képes legyen kifejteni, el kell érnie a nyálban és a lepedék folyadéktartalmában egy bizonyos határérték feletti mennyiséget. Ezt az értéket el lehet érni pusztán rágógumi, rágótabletta, fogkrém stb. használatával, amennyiben ezek elegendő mennyiségben tartalmaznak gyorsan oldódó, a szükséges koncentrációt biztosító xilitet.

Többévnyi klinikai kísérletekkel és vizsgálatokkal sikerült igazolni a xilit fogszuvasodásra gyakorolt kedvező hatásait; az alábbiakban ezek közül mutatunk be néhányat.

1. vizsgálat: A xilit hatása

Az 1980-as évek elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásokat végzett Francia Polinéziában és Magyarországon.  A Francia Polinéziában végzett vizsgálat során a vizsgálati személyek 32 hónapon keresztül xilittel édesített élelmiszereket fogyasztottak. A xilitet fogyasztó vizsgálati személyeknél 40%-kal csökkent a fogszuvasodás aránya, mint azok esetében, akik egyszerű fluoros fogkrémmel védekeztek ellene.

A magyarországi vizsgálat során a xilit hasonlóan (45%-kal) csökkentette a fogszuvasodás veszélyét az alapvető megelőzéssel szemben. A xilit tehát mindkét esetben nagyobb védelmet biztosított, mint a fluorid önálló alkalmazása.

2. vizsgálat: xilit vs. fluorid

Egy Finnországban készített iskolai vizsgálat során, amelyet a Finn Nemzeti Egészség Tanács támogatott egy vidéki kisvárosban, Ylivieskában, 64,7%-os xilit tartalmú rágógumikkal kísérleteztek. Azért ezt a várost választották, mert a környéken lakó iskolás gyerekek már alkalmazták a megelőző szájápolás módszereit, ezért az iskolai vezetőség és a szakemberek úgy gondolták, hogy a xilites kezelésnek nem lesz további jelentős hatása. A xilites rágógumit használó gyermekek napi két illetve három szemet fogyasztottak. A xilit mindkét esetben hatékonyabb volt, mint a többi mód szer: a fogszuvasodás előfordulása a két szem rágógumit fogyasztó gyerekek körében 30%-kal, a három szemet fogyasztó gyerekek körében pedig 60%-kal volt alacsonyabb.

 

3. vizsgálat: xilit vs. szorbitol

Az 1980-as években egy érdekes kutatást végeztek Belize-ben, amelynek keretében a szorbitollal édesített rágógumi használatát hasonlították össze a xilites rágógumikéval olyan gyermekek körében, akik nem részesültek megfelelő fogápolásban (fluorkezelés-mentes ivóvíz, következetlen fogápolási szokások, magas cukorfogyasztás stb).

A xilites rágógumit használó gyermekek között 40 havi használat után 73%-kal alacsonyabb volt a fogszuvasodás aránya, mint a szorbitolos rágógumit használó gyermekek esetében (26%). Ez a vizsgálat azért is jelentős, mert kimutatta, hogy a xilit nem csak kiváló cukorpótló szer, hanem csökkenti a fogszuvasodást is.

 

4. vizsgálat: xilit vs. kezdődő fogszuvasodás

A szájban található baktériumok – különösen a Streptococcus mutans – egyik hatása a száj savkoncentrációjának fokozása. Ezek a savak lassanként feloldják a fogzománcot, így a fog kevésbé képes ellenállni a szuvasodásnak. Amennyiben a lepedékekben jelenlévő savak szintjét alacsonyan tudjuk tartani, a fogzománc is lassabban oldódik fel. Még jobb, ha a savak szintjét mérsékelő anyag még a fogzománc épülését is elősegíti.

A fogzománc oldódásának folyamatát demineralizációnak, a fogzománcba újraépülését pedig remineralizációnak nevezzük. Amellett, hogy a xilit mérsékeli a lepedékben jelenlévő savak szintjét, foszforral, illetve kalciummal együtt vegyületeket alkothat, amelyek aztán hatékony védőréteget (új kristályokat) képeznek a kezdődő szuvasodásokban. Ez a védőréteg megakadályozza, hogy a szuvasodáskezdeményben található kórokozók tápanyagot vegyenek fel, így ezek a baktériumok elpusztulnak.

Ha a fenti vizsgálatokat összevetjük, a xilit szuvasodásgátló hatásai jelentősek. A gyerekek minden esetben három éven keresztül fogyasztottak el napi 7-15 g xilitet (3-5 darab rágógumit). Az eredményeket a következő ábra szemlélteti.

xilit-fogszuvasodás 

5. vizsgálat: A xilit hosszú távú hatásai

1995-ben egy újabb kutatást végeztek Belize-ben a xilit fogszuvasodás kialakulásának kezdeti szakaszában kifejtett hatásairól. Ez a vizsgálat megerősítette, hogy a xilit képes megállítani a fog szuvasodását olyan helyeken, ahol az már a fogzománcot kikezdte.

A xilit hatása a gyermekek fogainak állapotára a vizsgálat befejezése után hosszú távon is jelentősnek bizonyultak. Amikor a kutatók visszatértek a rágógumi program után 2-5 évvel, a fogszuvasodás veszélyét 93%-kal alacsonyabbnak találták a xilites rágógumi használata után egy évvel kinövő fogak esetében, és 88%-kal alacsonyabbnak két évvel a rendszeres rágógumi-használat után. A xilit hosszú távú hatásai összefüggtek a fog szuvasodásának megállításával, és ezeken a helyeken a fogak további romlásának megelőzésével.

A ylivieskai kutatás (lásd 2. vizsgálat) a xilit szedésének hasonló hosszú távú eredményeiről számoltak be, amelyek a xilitfogyasztás befejezése után is megfigyelhetők voltak. A xilites rágógumiprogram befejezését követően 2–5 évvel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a program alatt vagy azt követően kifejlődött fogakon is megnyilvánult a szuvasodásgátló hatás.

 

6. vizsgálat: xilites rágógumik használata nagy rizikójú gyerekeknél

Egy olasz kutatás arról számolt be, hogy nagy rizikóval rendelkező gyermekeknél xilittartalmú rágógumi használata három hónap alatt szignifikánsan csökkentette a szájban található Streptococcus Mutans mennyiségét, a plakkok pH-értékét pedig növelte a kontrollcsoporthoz képest. A méréseket hat hónap elteltével megismételték, az eredmények további javulást igazoltak a kontrollcsoporthoz képest.

 

7. vizsgálat: a xilites rágógumi csökkenti a Streptococcusok és plakkok számát

Thaweboon és munkatársai leírták, hogy a nyálban található Streptococcusok, és a plakkok mennyiségét is szignifikánsan csökkenti a xilittartalmú rágógumi fogyasztása/használata. A vizsgálat során a kontrollcsoport mellett egy 100%-ban és egy 55%-ban xilittel édesített rágógumit használtak fel. A tisztán xilittel édesített fajtájú szignifikánsan jobb eredményt hozott, mint a kontrollcsoport és az 55%-ban xilittel édesített fajta.

 

8. vizsgálat: xilites rágógumi használata 1 évig – hatás

Egy nemrégiben Koreában folytatott kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a fogszuvasodásra a xilites rágógumi rendszeres rágása.
Két csoportot jelöltek ki arra, hogy az egyik hagyományos, a másik xilites rágógumit rágjon egy évig. Az év során tíz alkalommal nyálmintát vettek, és meghatározták a benne található S. mutans baktérium mennyiségét.
A xilites rágógumit fogyasztó csoportban az S. mutans értéke a vizsgálat ideje alatt folyamatosan csökkent. A kutatók ezenkívül megállapították, hogy a xilitet rágók esetén az S. mutans kisebb mennyiségű ragacsos anyagot termelt. Ennek azért van jelentősége, mert a ragacs lehetővé teszi, hogy a termelődött savak nagyobb kárt tegyenek a fogakban. A xilites rágógumi rágásának összetett hatása azt eredményezte, hogy a szájüreg mikrokörnyezete kevésbé kedvezett a fogszuvasodás kialakulásának.

 

9. viszgálat: xilit és más anyagok fogszuvasodást csökkentő képessége

2008 decemberében megjelent egy beszámoló az Amerikai Fogászati Szövetség Folyóiratában, melyben a kutatók 19 kutatás eredményeit vizsgálták meg a xilites és szorbitos rágógumi használatának fogszuvasodást gátló hatására vonatkozóan.

Álljon itt egy osztályozás az egyes cukoralkoholokról és azok átfogó megelőzési hatékonyságáról:

- xilites rágógumi - 58,66%
- xilites-szorbitos kombinált rágógumi - 52,82%
- szorbitos rágógumi - 20,01%
- szorbitos-mannitos kombinált rágógumi - 10,71%

Mint látszik, a xilit összetevő látszik a szájhigiéné fenntartásában a legfontosabb faktornak. (15)

Az anyák szerepe a korai gyermekkori fogszuvasodás megelőzésében

Már az első tejfogak megjelenése kiváló felületet szolgáltat a kórokozó baktériumok megtelepedéséhez. Az anyák, más gondviselők és a csecsemő közötti szoros kapcsolat baktériumokat is továbbít (ártalmatlanokat és kórokozókat egyaránt) a babának. Kutatások bizonyítják, hogy ha az anya gyakran és rendszeresen xilites rágógumit használ, késlelteti a baktériumok átvitelét, így a fogszuvasodás kialakulását is, ill. a gyerekek későbbi fogszuvasodásainak gyakorisága is csökken.

Kutatók anyák három olyan csoportját hasonlították össze, akiknél nagy számban fordult elő a Streptococcus mutans baktérium. Minden egyes csoport más-más megelőző kezelést kapott: Az 1. csoportba tartozó anyák xilites rágógumit használtak a szülés utáni 3. hónaptól a 24. hónapig. A 2. csoport tagjai 3x3 klórhexidines (fertőtlenítőszer) ecsetelést  kaptak 5 éven keresztül. A 3. csoport tagjainál pedig 3x3 fluoros ecsetelést alkalmaztak 5 éven keresztül. Mindhárom csoport anyáinak újszülött gyermekei 12 havonta szájvizsgálaton estek át 2 és 5 éves koruk között. A 9. ábra az egyes megelőző kezelések hatékonyságát mutatja a baktériumok átvitele és a gyerekek szájában való megtelepedése szempontjából.

xilit-fogszuvasodás 

Az összes közül a xilit befolyásolta a legerőteljesebben a baktériumok megtelepedését a baba szájában, így a fogszuvasodás 70%-kal kevesebb esetben fordult elő a xilites csoportba tartozó gyermekek körében, mint a másik két csoportban.

A vizsgálat kimutatta továbbá, hogy az anyák xilithasználata hogyan befolyásolja a gyerekek fogszuvasodásainak összesített gyakoriságát. Azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja xilitet fogyasztott, három évnyi időtartam alatt ritkább volt a fogszuvasodás, mint a nem xilites kezelésben részesülő csoportok gyermekeinél; ezt szemlélteti a 10. ábra.

xilit-fogszuvasodás 

A fentiekből azt a következtetést kell levonnunk, hogy az anyák és más gondviselők tartós xilithasználata a gyermek fogzása idején sikeresen késlelteti és csökkenti a kórokozó baktériumok átvitelét a gyermekre azzal, hogy az anyák szájában csökkenti ezeknek a baktériumoknak az előfordulását.


Dr. med. univ. Alexander Fülöp bécsi fogorvos
a Xilovit rágókról és fogkrémről és a fogszuvasodás megelőzéséről

 

 

Copyrigth: Madal Bal Kft.
A cikk más oldalon való közzététele csak a forrás megjelölésével!



Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz