Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Xilovit édesítők - a dietetikus válaszol 2012-02-15

Xilovit édesítők - a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézetet kérdezték fogyasztók







Kérdések és válaszok


Diétázom. Tudni szeretném, hogy mennyi a kalóriája a xilitnek. Köszönöm!

A Xilovit (xilit) közel fele annyi energiát tartalmaz 100 grammonként, mint a hagyományos cukor: 240 kcal-t. A választáskor vegye figyelembe, hogy a xilit glikémiás indexe kicsi, lassan és elhúzódóan emeli meg a vércukorszintet, így fogyókúrában előnyös élelmiszer.

Cukorbetegeknek mire kell odafigyelniük, ha a Xilovitot használják?

A Xilovitnak kifejezetten kicsi a glikémiás indexe (GI = 7–13), így fogyasztásával vércukorszint-ingadozás nem, vagy csak alig lép fel, a vércukorszint egyenletesen alacsony marad, a hasnyálmirigy működését alig veszi igénybe.
A xilit hasznosulása a szervezetben bonyolultabb, mint az egyszerű szénhidrátoké, mivel először cukorrá kell alakulnia, mielőtt felszívódhatna. Az átalakulás és a felszívódás során körülbelül 50% a hasznosulás aránya, így 100 g Xilovitból nagyjából 50 g szénhidrátot visz be az anyagcserébe. Mivel egyéni eltérések lehetnek a hasznosulásban, javasolt a teljes mennyiséget beszámolni a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe.

Mi a különbség a Xilovit és a Nyírfacukor között?

Az élelmiszerpiacon számos konkurens termék van, a xilitet, mint édesítőszert több forgalmazó is kínálja vevőinek. A Xilovitnak és a Nyírfacukornak más a forgalmazója, de mindkettő xilitet tartalmaz. A Xilovit garantáltan biztonságos és bevizsgált termék, a forgalmazó megfelelő szakmai háttérrel rendelkezik.

A hagyományos kristálycukor korlátlan ideig megőrzi a szavatosságát. A xilitre a gyártó ráírja az eltarthatóságot. Ezt csak törvényi előírás miatt teszi, és amúgy a xilit korlátlan ideig elállna, vagy pedig máshogy viselkedik mint a hagyományos kristálycukor, és emiatt tényleges lejárati dátum kerül rá?


A szavatossági idő meghatározása az élelmiszert gyártó vállalat felelőssége. Ez nagyon kevés esetben (általában tejtermékek, felvágottak) jelenti csak azt, hogy a termék utána már nem fogyasztható. Ez az időintervallum azt jelenti, hogy a gyártó addig vállal a termék minőségéért felelősséget, illetve addig lehet forgalomba hozni. Az ilyen kis víztartalmú élelmiszer, mint a xilit, nem romlandó.

Mi a Xilovit előnye a gyümölcscukorral (fruktóz) szemben?

A fruktóz, vagy gyümölcscukor, közel ugyanannyi energiát szolgáltat a szervezetnek, mint a hagyományos répacukor. Előnye abban áll, hogy lassan és elhúzódóan emeli meg a vércukorszintet, de feldolgozásához inzulinra is szükség van. A xilit viszont csak fele annyi energiát tartalmaz, mint a fruktóz vagy a répacukor, és inzulin termelődése nélkül, a fruktóznál is lassabban, kisebb mértékben emeli meg a vércukorszintet. Amennyiben Ön fogyni vágyik vagy cukorbeteg, a Xilovit a fenti két okból kifolyólag jobb alternatíva az édesítésre. Fontos megjegyezni, hogy a fruktózt tápanyagul tudják felhasználni a szájban illetve a bélrendszerben található patogén baktériumok és gombák. A xilit szerkezetének köszönhetően viszont gátolja ezek szaporodását, így pl. Candida-diétában is fogyasztható.

A xilit emésztőrendszerben történő viselkedése érdekelne. Azt szeretném kérdezni, hogy a xilit csak a normális bélflórának alkalmas-e tápláléknak, illetve hasznos -e nekik,  avagy a patogének is le tudják bontani. Olvastam hogy az emésztést segíti...milyen módon? A szervezet, illetve az emésztőrendszer elsavasodása szempontjából a xilit milyen irányban hat? Bélgyulladásos kórképekben tilos a finomított szénhidrát...a xilit fogyasztható-e illetve lehet akár pozitív hatással?


A xilitet a normál baktériumflóra tagjai tudják csak fermentálni, ők is csak kis mennyiségben. A patogén törzseknek nem szolgál táplálékul. Az emésztést úgy segíti, hogy javítja a bélmotilitást, növeli a perisztaltikát, ezáltal a salakanyagok áthaladási idejét csökkenti. A xilit csak nagyon nagy mennyiségben járul hozzá az emésztőrendszer savasodásához, az édesítésre (ésszerűen) használt mennyiség a sav-bázis egyensúlyt nem befolyásolja. Bélgyulladásnál a perisztaltikát növelő, ezáltal esetleg hasmenést okozó hatása miatt ezt a szénhidrátot is csak egyéni tolerancia alapján lehet használni. Amennyiben kis mennyiség nem okoz panaszt, akkor az biztonsággal fogyasztható.

Lányom (9 éves) 5 éve fruktóz érzékeny. Azóta szőlőcukorral (orvosi utasítás) édesítjük az ételeit, italait. Azonban egyre több hosszútávú negatív mellékhatásáról olvastam ezen édesítési formának. Érdeklődnék, hogy biztonsággal lecserélhetnénk-e a szőlőcukrot xilovit-ra?

A Xilovit nagy tisztaságú édesítőszer, a gyártás során kivonják belőle a többi cukortípust, így nem tartalmazhat fruktózt. Amennyiben csak fruktózérzékenység áll fenn, a Xilovit fogyasztható.

Úgy tudom, hogy befőzésnél a répacukor tartósítóként is működik, a xilit mellé kell valami tartósítót tenni, vagy nem szükséges?

A Xilovit akárcsak a cukor, alkalmas a tartósításra, ha nagy koncentrációban van jelen.

Hagyományos házi lekvárok készítésével foglalkozom. Szeretnék diabetikus lekvárokat is készíteni. Ehhez keresem a legmegfelelőbb cukorpótló édesítőszert.
Melyeket ajánlanak erre a célra?

A Xilovitet, 100%-ban xilitet tartalmazó cukorhelyettesítőt ajánljuk diabetikus lekvárok készítéséhez, mert ez teljesen természetes édesítőszer, a romlást okozó baktériumok nem képesek felhasználni, ezért tartósításra is alkalmas, édesebb, mint a cukor és glikémiás indexe csupán 7, azaz a répacukorhoz képest elenyésző mértékben emeli meg a vércukorszintet.

Két kicsi gyermekem van. 2 és 4 évesek. Sajnos abba a hibába estünk, hogy kizárólag édes ízű folyadékot hajlandóak meginni. Ami félek, hogy a fogaik egészségét veszélyezteti. A xilit jó megoldásnak látszik erre a problémára. Valamint a téli időszakban az óvoda megkezdése óta elég gyakori a felső légúti megbetegedés is.
Ezen kívűl a 4 éves kislányomnak székrekedési problémái is vannak, amire rendszeresen Levolac-ot kell szednie. Úgy érzem minden problémánkra jó megoldás lehetene a Xilovit - és bár láttam hogy készítettek felméréseket a 3 év alatti gyermekek körében - mégsem ajánlják gyermekeknek 14 éves kor alatt. Miért?

Annak ellenére, hogy végeztek több kutatást is gyermekkorban a xilittel kapcsolatban, az Európai Unió szakértői által megfogalmazott, gyermekeknek szóló ajánlásokban semmilyen édesítőszer vagy cukorhelyettesítő anyag nem szerepel. Ez nem azért van így, mert a xilit káros hatással lenne a gyermekek szervezetére, hanem mert a hagyományos nyersanyagok és édesítő eljárások használatát helyezik előtérbe. Természetesen nem minden országban érvényes ez az ajánlás. Ha xilittel szeretné édesíti gyermekei italát, akkor is célszerű megfogadnia, hogy a gyermekkorban kialakított étkezési szokások akár élethosszig tartanak, így ebben az időszakban kell a természetes ízekhez szoktatni a gyermekeket, így a xilitet is mértékkel szabad csak használni.
Gyermeke székrekedésével kapcsolatban fontos megjegyeznem, hogy a Xilovit önmagában nem megoldás egy ilyen problémára, a székrekedést megfelelő rostfogyasztással (gyümölcs, teljes őrlésű gabona stb.) és elegendő mozgással lehet hosszú távon kezelni.
A felső légúti betegségekre megfelelő megelőzés lehet a 100%-ban xilittel édesített Xilovit fogkrém is.

Meg szeretném kérdezni, epilepszia esetén alkalmazható-e ez a fajta fogyókúrás terápiát? Hogyan hat a gyógyszereimre?

A Xilovit fogyasztása nem jelent önmagában fogyókúrás terápiát, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a kristálycukrot helyettesítsük egy kis energiatartalmú alternatívával, mely nem befolyásolja a gyógyszerhasznosulást, teljesen biztonságos élelmiszer. Az epilepszia diétájában jótékony a kis glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása, a Xilovit értéke 7-13 közötti, míg a kristálycukoré 90-100 körüli, így ebből a szempontból javasolt a használata. Amennyiben testtömegcsökkenést szeretne elérni, az étrend sok összetevőjére kell figyelmet fordítani, melyből csupán egy a cukrok helyettesítése. Javaslom, keressen fel szakembert, amennyiben egészségesen szeretne fogyni.

A Xilovit nem okoz túl alacsony vércukorszintet?

A Xilovitot hipoglikémiások (vagyis alacsony vércukorszinttel rendelkezők) is nyugodtan fogyaszthatják. Cukorbetegségben az orális antidiabetikumok vagy az inzulin adása elégtelen szénhidrátbevitel mellett hipoglikémiát okozhatnak, ebben az esetben a Xilovit nem alkalmas arra, hogy ezt az állapotot rendezze. Maga a Xilovit nem okozhat túl alacsony vércukorszintet, ugyanakkor igen nagy mennyiségben való fogyasztásakor (200 g) előfordulhat hipoglikémia, irodalmi adatok alapján ez csak kísérletes körülmények között fordult elő.

A Xilovit képes megvédeni a felsőlégúti fertőzésektől?

A Xilovit gátolja a szájban megtelepedni képes baktériumok és gombák szaporodását, mert szénatom-szerkezeténél fogva ezek a mikroorganizmusok képtelenek a Xilovitot tápanyagul felhasználni. Ezáltal nem csak a fogszuvasodás, de a felsőlégúti és a hallójárati gyulladások előfordulási aránya is csökkenhet rendszeres Xilovit fogyasztáskor, hiszen akárcsak a fogszuvasodásnál, e fertőzéseket is a szájban, garatban elszaporodó patogén baktériumok okozzák.

Vannak a Xilovitnak bármi ismert mellékhatása vagy olyan állapot, mikor nem ajánlják a fogyasztását?

1983-ban, az ENSZ két szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszeradalékokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a xilitbevitel napi engedélyezett mennyiségét (ADI) „nem meghatározott” kategóriába sorolta. Ez azt jelenti, hogy a Xilovit mennyiségi korlátozás nélkül, az alkalmazási céljának megfelelő (édesítés) keretek között biztonságosan fogyasztható. A túlfogyasztás hasmenést okozhat, mert a bélben megnövekedett ozmolaritás (koncentráció) visszatartja a folyadékot, ezáltal a széklet nem tud besűrűsödni a vastagbélben (ez egyszeri 30 g feletti mennyiség elfogyasztásánál fordul elő, de a szervezet ehhez képes alkalmazkodni, így nem kizárható, hogy csak az első néhány alkalom okoz ilyen panaszokat), a széles körben használt szorbitol kisebb mennyiségben is hasonló mellékhatásokkal jár. A megelőzéshez szükséges mennyiség (fogszuvasodás esetén napi 15 g, középfül-gyulladás esetén 9 g) fogyasztása pedig mindenki számára biztonságos. Gyermekeknek a hazai táplálkozási ajánlások alapján nem ajánlott semmilyen édesítőszert, így xilitet sem fogyasztani. Mellékhatást nem írtak le esetükben sem, csupán a hagyományos ételkészítési és ízesítési eljárásokat javasolják a szakemberek.

(FIGYELEM!!! Míg emberi fogyasztásra a Xilovit mennyiségi korlátozás nélkül felhasználható, addig házi kedvenceinknek, vagyis kutyáknak ne adjunk Xilovitot, mert az ő szervezetük hipoglikémiával reagál már 1–2 gramm xilitre is, ami akár életveszélyes is lehet a számukra. Kisebb mennyiségű xilit májkárosodást okozhat náluk. Ha tudjuk, hogy kutyusunk xilitet evett, akkor azonnal értesítsük az állatorvost.)

Kíváncsi lennék, hogy mi a különbség az eritrit (Xilovit Zero) és a xilit közt?

Mindkét anyag kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik, hasonló eljárással lehet őket előállítani, s természetesen is előfordulnak gyümölcsökben, zöldségekben. Mivel azonban a kiindulási szénhidrát más a két típusnál, ezért a keletkező cukoralkoholok szerkezete is eltérő lesz, az eritrit eggyel kevesebb szénatomot tartalmaz, mint a xilit. Ennek köszönhetően az eritrit nem metabolizálódik, nem szolgáltat energiát a szervezet számára, és rendelkezik azokkal az egyéb kedvező tulajdonságokkal, amikkel a xilit.

Érdeklődni szeretnék a xilovit nevű édesítővel kapcsolatban. Elég régóta használom és nagyon szeretem. A kérdés az lenne, hogy várandósan lehet e továbbra is cukor helyettesítőként használni.

A cukoralkoholok, így a xilit is, természetes anyagok, a 35 éves élelmiszer-ipari használatuk óta nem számoltak be még semmilyen mellékhatásukról, így várandósság alatt is fogyaszthatók.

Kérem, tájékoztatni szíveskedjenek, hogy a Xilit, Nyírfacukor, illetve a fruktóz tartalmaz-e glutént. Lisztérzékeny vagyok, de szívesen használnám a termékeiket.

A cukrok, a xilit és a fruktóz klinikailag gluténmentesek, ami azt jelenti, hogy esetleg olyan mikrogrammnyi mennyiségben tartalmazhatnak glutént, ami a szervezetben nem vált ki tüneteket.

Sűrített tejjel készítenék valamit, de a cukrozatlan sűrített tej folyékonyabb, mint a cukrozott. Lehet-e xilittel kicsit besűríteni, vagy a normál tejből házilag sűrítettet készíteni?

Kérdésére azt javaslom, hogy próbálja meg besűríteni jobban a cukrozatlan sűrített tejet a Xilovittel, ahogy a cukor, ez is szív magába nedvességet. Tejből házilag viszont nagyon körülményes a sűrítést elvégezni, nagyon sokáig azonos hőmérsékleten főzni, úgy, hogy ne égjen le, ezért az első megoldást javaslom.

forrás: www.xilovit.hu

 

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz