Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Kanadai juharszirup 2012-02-20

Kanada nemzeti kincse: a juharszirup

A juharszirup jellegzetesen Kanadából származó édesség. A juharsziruppal nem csak finoman, de egészségesen is édesíthetünk.

Az indiánok a juharszirupot csak édes víznek nevezték, állagát tekintve leginkább a mézhez hasonlítható. De nem csak megjelenésében, hanem az egészségre gyakorolt hatásában is könnyen a méz vetélytársa lehet.

Hogyan készül a juharszirup?

Senki nem tudja pontosan, hogy mikor fedezték fel az indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a juharfa nedve ad a tavasz első heteiben. Mindenesetre, mikor a francia telepesek kezdték benépesíteni a Szent Lőrinc folyó völgyét a 17.-18. században, hamar rájöttek, hogy az erdők könnyen hozzáférhető, ízletes édesítőszer-forrást rejtenek.

Csupán lyukat kellett fúrni egy legalább 40 éves juharfába, egy vödröt helyezni a lyuk alá és várni, hogy a nedű kicsöpögjön. Szakértői számítások szerint ezen csapokon keresztül a juharfa nedvének csupán 10%-a nyerhető ki a tavaszi rügyekből, ezért nem káros a fa egészségére.

A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. Québec szélsőséges klímája miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, méghozzá keményítő formájában, mely a fa gyökereiben raktározódik. Mikor eljön az idő, hogy a fa felébredjen hosszú, téli álmából, a keményítő 100% természetes cukorrá alakul.

juharszirupA juharfa nedvét koncentrálni kell, hogy szirup készüljön belőle - 40 liter kel! 1 liter sziruphoz. A hagyományos módszer szerint a nedvet hatalmas edényekben és kádakban forralták. Az utóbbi időben a szirup-készítők a fordított ozmózist kezdték alkalmazni a szirupkészítés során, e módszerrel tisztítják a vizet a világ számos országában.

A juharszirup típusai

A juharfától, a környezettől, az időjárástól függően az édes nedűből készült szirup más-más árnyalatú lehet. A világosabb színű szirup kevésbé édes, íze nem túl intenzív, míg a sötétebb színű édesebb, íze is erősebb.

A boltok polcain látható termékeket színük és ízük intenzitása szerint A-tól (legvilágosabb) D-ig (legsötétebb) osztályozzák. A jelzés csupán az erősséget és színt jelzi, minőségét tekintve mindegyik termék azonos. A vásárlásnál érdemes ügyelni a származási helyre, ugyanis sok esetben találkozhatunk "hamis" juharsziruppal.

Nem könnyű Magyarországon valódi juharszirupot kapni. Bioboltokban érdemes próbálkozni. Tudnunk kell, hogy a mindenfelé - még az USA-ban is - elterjedt pancake syrup ('palacsinta szirup') vagy golden syrup ('arany szirup') valójában nem más, mint színezett, ízesített cukorszirup - juharfát nem látott. Az is előfordul sajnos, hogy a kötelező magyar címkén juharszirup megnevezés szerepel, az angol eredetin pedig a fentiek egyike.

A juharszirup egészségesebb a cukornál

Míg a hagyományos cukor megterheli a szervezetet, s egyes betegségek, diéták esetén nem fogyasztható, addig a juharszirup leginkább a gyümölcscukorhoz hasonlítható jótékony hatással bír. A fruktózhoz hasonlóan a juharszirup cukortartalma is fokozatosan kerül be a véráramba, így lassabban bomlik le, s kevésbé terheli meg a szervezetet. A tiszta juharszirup glikémiás indexe 54-es.

A mézhez hasonlóan számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így  nem csupán finom, de immunrendszerünket is támogatja. Kalóriaértéke is alacsonyabb, mint a hagyományos fehér cukoré, így az elhízás megelőzésében, illetve diétákban is fontos szerepet játszhat.

Bővebben: www.juharszirup.hu

juharszirup


Receptek juharsziruppal



Epres palacsinta

Hozzávalók:
10 nagy szem eper
3 tojás
15 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
2 dl tej
1 csipet cukor
2-3 evőkanál olaj
juharszirup ízlés szerint

Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, apróbb darabokra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. 
A tojássárgájából, a lisztből, a sütőporból meg a tejből kevés cukorral és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát keverünk. A habot a masszába forgatjuk, ezzel lazítjuk a tésztát.
Az epreket óvatosan a tésztához keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőt, kiolajozzuk, és egymás után kis palacsintákat sütünk a masszából.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, kettéhajtjuk, és jó alaposan meglocsoljuk a juharsziruppal.


Diós szelet juharsziruppal

Hozzávalók:
vaj az edény kikenéséhez
6 evőkanál juharszirup
1 citrom reszelt héja
2 citrom leve
23 dkg liszt
1 csomag sütőpor
23 dkg  sütőmargarin
23 dkg cukor
4 tojás
5 dkg összevágott dió

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük ki egy tűzálló edényt. Tegyük bele a juharszirupot a citromlével és a citrom héjával együtt. Háztartási robotgépben dolgozzuk el a lisztet, sütőport, margarint, cukrot és a tojásokat. Adjuk hozzá a diót, és a jól keverjük össze a többi anyaggal.
2. Öntsük a margarinos masszát a szirupra, kenjük el egyenletesen. Nem baj, ha a szirup feljön a széleken. Sülés közben majd eloszlik a tésztában. Süssük kb. 1 óráig, amíg felemelkedik és megpirul.
Elkészítés: 90 perc


Francia pirítós

Hozzávalók:
4 szelet toast kenyer
1 tojas
1,5 dl tej
őrölt fahéj
cukor
vaj
juharszirup

Elkészítés:
A tojást felverem, majd 1,5 dl tejet, 1 kávéskanál őrölt fahéjat és kevés cukrot adok hozzá, összekeverem. A vajat felhevítem, a kenyérszeleteket átforgatom a tojásos-tejes keverékben, majd a serpenyőbe teszem, kissé megszórom fahéjjal. Mindkét oldalán kb. 2 percig pirítom. Tányérra teszem, vajdarabkát teszek a közepére, és juharsziruppal locsolom meg.

Megjegyzés:
Ez az egyik legnépszerűbb amerikai reggeli.
30 perc
(recept: Riley)

(A receptek forrása: mindmegette.hu)


Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz