Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

A rostfogyasztás fontossága 2012-02-27

 

 

 

Két tanulmány a rostok hatásáról: milyen hatással vannak az oldódó és a nem oldódó rostok?


A nem oldódó rostok segítik az elhízás és a cukorbetegség megelőzését

– állítja egy tanulmány
Írta: Laura Crowley, 2007. október 19.

A magas nem oldódó rosttartalmú reggeli segíti a fogyást az étvágy, a táplálékbevitel és a vércukorszint-változási reakció csökkentésével az étkezés után 75 perc múlva állítja egy új kutatás.

Az emberi kísérlet eredménye szerint, melyben 31 egészséges fiatal férfi vett részt a reggeli időben elfogyasztott nem oldódó rost 15,5%-kal csökkentette a következő táplálékbevitelt.

A kutatási eredmények, melyek az American Journal of Clinical Nutrition /Amerikai Klinikai Táplálkozástudományi Folyóirat/ folyóiratban jelentek meg segítenek megmagyarázni, miért játszhat szerepet a nem oldódó rostok fogyasztása ellentétben az oldódó elemi rostokkal az elhízás és a kapcsolódó anyagcsere-problémák, mint például a cukorbetegség szabályozásában.

A nem oldódó rostok cellulózt, hemicellulózt és lignint tartalmaznak, és az oldódó rostokkal ellentétben, vízben nem oldhatók. Búza - vagy gabonakorpában és a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak.

Korábban már kapcsolatba hozták a nem oldódó rostok fogyasztását az elhízás alacsonyabb kockázatával, de a jótékony hatás mögött rejlő biológiai mechanizmust csak feltételezték.    

A feltevés az volt, hogy a nem oldódó rost csökkenti a vércukorszint-reakciót (a vércukorszint növekedése), ami egyben nagyobb teltségérzetet és kevesebb energia-bevitelt is okoz. Az alacsonyabb vércukorszint-reakció csökkenti az inzulinszükségletet, így a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is.

Azonban a legtöbb élelmi rost által kiváltott reakciót vizsgáló kísérlet nagyon összetett ételeket alkalmazott, amik egyaránt tartalmaztak oldódó és nem oldódó rostokat és más biológiailag aktív anyagokat is.

Ebben a vizsgálatban, amit Rania Samra és munkatársai a Torontói Egyetemen hajtottak végre két kísérletet végeztek 20 és 35 év közötti férfiakon.

Az első kísérletben 16 férfit osztottak be 4 csoportba, akik négyféle különböző reggelit kaptak. Az első 33 g nem oldódó rost összetevőjű gabonapehely volt, a második 1 g rostot tartalmazott, a harmadikhoz fehér kenyeret adtak (ami tipikusan 0,56 g rostot tartalmaz), és az utolsó kontroll reggeli csak vízből állt. Mind a háromhoz tejet is szolgáltak fel.

A vércukorszintet 15 percenként mérték a reggeli előtt és utána 75 percig, és feljegyezték a szubjektív étvágyat és a táplálékbevitelt.

A táplálékbevitel alacsonyabb volt a magas rosttartalmú gabonapehely (937 kcal) és a fehérkenyér (970 kcal) csoportokban összehasonlítva az alacsony rosttartalmú (1109 kcal) csoportokkal. Az étvágy kisebb volt a magas és alacsony rosttartalmú gabonapehely csoportokban a fehérkenyér csoportokhoz képest.

A második kísérletben, amiben 15 férfi vett részt pizza menüt fogyasztottak el a reggeli után 75 perccel, és a vércukorszintjüket ismét 15 perces időközönként mérték.

A vércukorszint emelkedett az alacsony rosttartalmú és a fehérkenyér csoportban, de a vércukorszint-emelkedés időbeli lefolyása különböző volt a két csoportban. A vércukorszint nem emelkedett a magas rosttartalmú csoportban.

A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a magas rosttartalmú készen fogyasztható reggelik elnyomták az étvágyat, csökkentették a táplálék-bevitelt, és javították a vércukorszint-reakciót a 75 perccel későbbi étkezés esetében.

Az ajánlott rostfogyasztás a UK-ban napi 18g. Franciaországban 25 és 30 g közötti, Németországban 30g. Ezek közül a tényleges fogyasztás minden országban alacsonyabb.

Ezek az eredmények a rostok fogyasztásának fontosságát mutatják az egészséges táplálkozásban,
és a magas nem oldódó rosttartalmú ételek jótékony hatására világítanak rá a funkcionális szabályozásban és a súlykezelésben.

Forrás: American Journal of Clinical Nutrition /Amerikai Klinikai Táplálkozási Folyóirat/
Kiadták online 2007 október, 86 (4) : 972 – 979
Szerzők : R.A. Samra és G.H. Anderson



 
Az oldódó rostok növelik a teltségérzetet és segítik a fogyást

-tanulmány
Írta: Stephen Daniells

2008.04.29. – Az oldódó rostokat tartalmazó étrend-kiegészítők növelhetik a leadott súly mennyiségét a teltségérzet fokozásával, és jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszer egészségére egy tanulmány szerint.

Egy oldódó rosttartalmú étrend-kiegészítő javította a súlyfelesleggel rendelkező és elhízott alanyok koleszterinszintjét, akik megközelítőleg 4 kg-mal több súlyt adtak le, mint a placebo csoport tagjai 16 hét alatt, kutatók a British Journal of Nutrition /Brit Táplálkozástudományi Folyóirat/ folyóiratban megjelent beszámolója szerint.

A tanulmány a világszerte jelenleg is már 7 milliárd dollár (5,2 milliárd euró) értékűre becsült virágzó fogyókúra és súlyszabályozási piacra tekint rá.

Mivel az európaiak 50 és az amerikaiak 62 százaléka esik a túlsúlyos kategóriába, az élelmiszeripar kezdi felismerni a fogyókúrás és súlyszabályozási termékekben rejlő lehetőséget.

A fogyókúrás étrend-kiegészítők piacát öt csoportra lehet osztani a hatásmechanizmus alapján : a zsírégetés/hőfejlesztés fokozása, a fehérjék lebontásának megakadályozása, az étvágy elnyomása/teltségérzet növelése (jóllakottság érzése), a zsírfelszívódás megakadályozása  és az életmód szabályozása (a táplálékfogyasztáshoz kapcsolódóan).

A Jordi Salas-Salvado által vezetett Saint Joan Egyetemi Kórház kutatócsoportjának tagjai Reusban, Spanyolországban 200 véletlenszerűen kiválasztott súlyfelesleggel rendelkező vagy elhízott betegnek adtak vagy egy dózis vegyes rostot tartalmazó étrend-kiegészítőt (3 g útifű maghéj és glucomannan) kétszer vagy háromszor naponta vagy placebót 16 hétig. A tanulmány párhuzamos, kettősvak, placebo-kontrollált klinikai kísérlet volt.

A kísérlet végén a kutatók azt jelentették, hogy a súlyvesztés „általánosságban” nagyobbnak bizonyult mindkét rostot fogyasztó csoportban (4,52 és 4,6 kg külön-külön a napi kétszeri és háromszori csoportban) a placebo csoporttal összehasonlítva (0,79 kg súlycsökkenés).

Ezen kívül azt tapasztalták, hogy a teltségérzet növekedett a rostokban gazdag ételek elfogyasztása után.

Mindezeken felül, az LDL koleszterinszint – a szív – és érrendszeri kockázat mutatója – 0,38 és 0,24 mmol/liter értékkel csökkent a napi kétszeri és háromszori csoportban külön-külön, a placebo csoportban tapasztalt pusztán 0,06 mmol/liter csökkenéssel szemben, közlik a szerzők. Megfigyelték még a HDL koleszterin arányának javulását a teljes koleszterin és az LDL koleszterin mennyiséghez viszonyítva.

„Összefoglalva, a túlsúlyos és elhízott betegek jól tolerálták a 16 hetes oldódó rostokat tartalmazó étrend-kiegészítést, ami növelte a teltségérzetet és jótékony hatással volt bizonyos CVD kockázati tényezőkre, melyek közül a legfontosabb az LDL koleszterin plazma koncentrációjának csökkenése,” írja Salas-Salvado.

Oldódó és nem oldódó rostok

Tanulmányokból azt is megtudhatjuk, hogy a nem oldódó rostok, amik cellulózt, hemicellulózt és lignint tartalmaznak és vízben nem oldhatók csökkenthetik az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, de a jótékony hatás mögött rejlő biológiai mechanizmus csak feltételezett.

A feltevés az, hogy a rostok csökkentik a vércukorszint-reakciót (a vércukorszint növekedése), ezzel együtt nő a teltségérzet és csökken az energia-bevitel. Az alacsonyabb vércukorszint-reakció csökkenti az inzulinszükségletet, ezért csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Forrás : British Journal of Nutrition /Brit Táplálkozástudományi Folyóirat/
99. kötet, 6. szám, 1380-1387. oldal
„Effect of two doses of a mixture of soluble fibres on body weight and metabolic variables in overweight or obese patients: a randomosed trial” /Két különböző dózisú vegyes oldódó rostok hatása a testsúlyra és az anyagcsere változókra túlsúlyos és elhízott betegeknél : véletlenszerű kísérlet”
Szerzők: J. Salas-Salvado, X. Farres, X. Luque, S. Najeros, M. Borrell, J. Basora, A. Anguera, F. Torres, M. Bullo, R. Balanza, a Rost az Elhízásban kutatócsoportból



 



Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz