Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Cinkhiány 2012-06-12

A cink hiánya mind növényekben, mint magasabb rendű élőlényekben, így emberben is előforduló hiánybetegség. A cink szerepe az élő szervezetben még távolról sem tisztázott. Annyi bizonyos, hogy az inzulin alkotóelemeként szinte valamennyi anyagcsere-folyamatban részt vesz. A szervezet oxidációs károsodását ("oxidatív stressz") kivédő legfontosabb enzim, a szuperoxid dizmutáz része. Fontos szerepet tölt be a sejtosztódásban és a sérült szövetek regenerációjában is. Hiánya ezért a leggyorsabban osztódó sejteket érinti legsúlyosabban.

A cinkhiány előfordulása

Valódi cinkhiánnyal főként éhezés, ill. idült hasmenés kapcsán találkozunk, így leggyakrabban trópusi vidékeken fordul elő. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cinkhiány népességi gyakoriságáról hozzávetőleges adataink sincsenek. A világ egyes helyein, pl. Törökországban a gyakori cinkhiány oka a termőtalaj szegényes cinkkínálata.

A cinkhiány okai
•    A termőtalaj cinkhiánya
•    Idült hasmenés, hányás
•    Éhezés
•    A- és D-vitamin hiány
•    Felszívódási zavar, különösen tirozin és triptofán aminosav hiány (melyek a noradrenalin és szerotonin előanyagai a szervezetben)
•    B1-vitamin hiány
•    Alkoholos májkárosodás

A cinkhiány tünetei
A cinkhiány tünetei rendkívül szerteágazók, ez egyben jelzi a cink számos funkcióját a szervezetben – melyről még nagyon sokat kell megtudnunk. A cink leggyakoribbi hiánybetegségei:
•    Étvágytalanság, anorexia nervosa (mely ördögi körként súlyosbítja a cinkhiányt)
•    Hajhullás, bőrbetegségek, hasmenés, akne
•    Látászavar, gyenge ízérzés, szaglás, memóriazavarok
•    Acrodermatitis enteropathica (Ujjhegyek és tápcsatorna együttes gyulladása, hámhiánya)
•    Körömrendellenességek
•    Érzelmi instabilitás, tanulási nehézségek
•    Mozgászavarok alacsony születési súly mellett
•    A hasmenés és tüdőgyulladás lefolyásának súlyosbodása
•    Fájdalmas havivérzés (dysmenorrhoea)
•    Szüléskor fájásrenyheség
•    Fejlődési rendellenességek
•  A látszólag sokféle tünetek között némi rendszer felismerhető. A cinkhiány tünetei ui. részben a hám regeneráció-gyengeségével, részben központi idegrendszeri tünetekkel, részben az ösztrogén receptorok működési zavarával függhetnek össze.

A cinkhiány lefolyása
A cinkhiány lefolyása az alapbetegség függvénye. A hám és a nyálkahártyák regenerációs gyengesége cinkpótlással könnyen rendezhető, de pl. az anorexia nervosa végzetes is lehet.

A cinkhiány diagnózisa
A vér és a szövetek cinkkoncentrációjának mérése nem mindig informatív. Sok esetben a látott klinikai kép (pl. acrodermatitis enteropathica esetén) elegendő a diagnózis felállításához. fontos, hogy sokszínű hám, idegrendszeri és hormonális rendellenességek hátterében gondoljunk cinkhiányra, főként alultáplált egyéneknél. a diagnosztikus céllal („ex juvantibus”) adott cinknek semmilyen ellenjavallata nincs.

A cinkhiány terápiája
A cinkhiány kezelése a nyomelem-, vitamin- és aminosavpótlás. A fentiek ismeretében világos, hogy a cinkhiány sok esetben pusztán a cink pótlásával nem oldható meg. Természetesen a cinkhiányhoz társuló betegségek (hasmenés, tüdőgyulladás, anorexia, női cikluszavarok, stb.) célzott gyógyítása is elengedhetetlen követelmény.

A cinkhiány megelőzése
Fokozott cinkigény (pl. terhesség, szoptatás, erős dohányzás, stb.) esetén gondolnunk kell a vitamin- és nyomelem-pótlásra. A világ sok helyén a mezőgazdaságban egyre többet foglalkoznak a termőtalaj trágyázásakor a talaj cinkkészleteinek pótlására.

Egyéb tudnivalók a cinkhiányról
A cink, a többi kétértékű fémionhoz hasonlóan, természetes só formájában nehezen szívódik fel. A biológiai hasznosulását mindenképp javítja, ha a cinkbevitel természetes kelátképzőkkel (pl. huminsav, aminosavak) együtt történik.

Szerző: Dr. Elek Csaba
http://www.egeszsegkalauz.hu





Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz