Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Kalciumhiány 2012-09-04

A kalcium a szervezet legnagyobb mennyiségben jelen lévő nyomeleme. A kalciumhiány nagyon sokarcú hiánybetegség. Ha a vér kalciumszintje alacsony, hipokalcémiáról beszélünk, melynek egészen mások a tünetei, mint a szervezet normális vérkalcium-szint melletti kalciumhiányának.
 
A kalcium felszívódását, a vér kalciumszintjét, a kalcium csontokba való beépülését bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja. Ennek legfontosabb eleme a D-vitamin, mely biológiai aktivitását a májban, vesében és a bőrben nyeri el – ez utóbbit napfény hatására. A D-vitamin aktiválódásának láncolatában bárhol hiba történik, kalciumhiány alakul ki. a vér kalciumszintjének csökkenése azonnali hatásokat eredményez, míg a normális (kompenzált) hipokalcinózis krónikus betegségek forrása. Ennek alapján célszerűbb heveny (akut) és idült (krónikus) kalciumhiányról beszélni.

A kalcium részben a szervezet statikai felépítésének alapeleme (ld. csontváz), részben az ideg-izom interakció, az izmok aktuális feszültségi állapotának meghatározója. Az izmok aktuális feszültségi állapotát végeredményben a sejten belüli kalcium koncentráció határozza meg. Ennek is bonyolult a szabályozási rendszere, ismertetése meghaladja jelen kereteinket. Az ideg-izom ingerlékenység vonatkozásában a kalcium természetes ellenanyaga a magnézium.

A kalcium felszívódásának, vérszintjének és csontokba való beépülésének legfontosabb szabályozói (a D-vitamin mellett) a mellékpajzsmirigy által termelt parathormon (PTH) és a hasnyálmirigy belső elválasztású hormonális rendszere által termelt kalcitonin.

A kalciumhiány előfordulása

Miként a kalcium a szervezet legnagyobb mennyiségben előforduló nyomeleme, úgy a hiányállapotai is a leggyakoribbak. Az Egyesült Államokban a kalciumhiány gyakorisága 44-82% között van. Joggal feltételezzük, hogy hazánkban sem jobb a helyzet.
A kalciumhiány okai

•    Elégtelen kalciumfelvétel
•    Túlzott magnézium-fogyasztás, beleértve a divatos „természetes” stresszoldókat éppúgy, mint a magnéziumot tartalmazó magnéziumsókat („keserűsó”).
•    Elégtelen mellékpajzsmirigy működés
•    Idült máj- és vesebetegségek (ld. D-vitamin aktiválódása)
•    D-vitaminhiány (gyermekeknél „angolkór”, felnőttekben csontlágyulás, vagy osteomalacia)
•    Epilepszia-elleni gyógyszerek
•    Felszívódási zavar (cisztás fibrózis, Crohn-betegség, idült hasnyálmirigy-gyulladás, stb.)
•    Vázizomzat betegségei (rhabdomyolysis, melynek leggyakoribb oka a lipidcsökkentő sztatinok szedése).
•    Fokozott légzés (főként akut stressz miatt). Ilyenkor nem a vér kalciumszintje, hanem a szabad, azaz fehérjékhez nem kötött kalcium szintje csökken.

A kalciumhiány tünetei

1.    Heveny kalciumhiány tünetei: lábikragörcs, szívritmus-zavarok, epilepsziaszerű rosszullét (tetánia). A heveny kalciumhiánynak vannak fenyegető tünetei is: a kéz görcse, melyet a jellegzetes kéztartás miatt „szülészkéz-tartásnak” is nevezik, az arc és a térdkalács fokozott reflexe, a térdreflex határainak kitolódása – a térdreflex már a sípcsont megütésével is kiváltható.
2.    Krónikus kalciumhiány következményei: angolkór (rachitis), csontlágyulás (osteomalacia), csontritkulás (osteoporosis)

A kalciumhiány lefolyása

•  A kalciumhiány lefolyása mindenkor az alapbetegség függvénye, ezek mindegyikének ismertetése meghaladja kereteinket.

A kalciumhiány diagnózisa

•  A fokozott vérkalcium-szint egyszerű laboratóriumi vizsgálattal kimutatható. a diagnózis ennél fontosabb célja az alapbetegség megnevezése.

A kalciumhiány terápiája

•  Legfontosabb az alapbetegség gyógyítása. Ez olykor (pl. angolkór esetén) könnyű, máskor szinte kilátástalan (pl. mellékpajzsmirigyek sérülése golyvaműtét során).
•  Akut kalciumhiány eseteire intravénásan adható kalciumkészítmények bármelyik patikában elérhetők. Ezek beadása felelősségteljes orvosi feladat.

Egyéb tudnivalók a kalciumhiányról

•  A túlzott légzési tevékenység miatt bekövetkező vérlúgosodásra visszavezethető tetánia kezelése egyszerű. A beteg orrát 10-30 másodpercre be kell fogni, vagy más módon (akár reklámszatyorral is) a vér széndioxid túlzott mértékű távozásának megakadályozásával "csodákat" tehetünk. Viszont ismert kalciumhiányos betegség esetén ez az eljárás a beteg állapotát tovább súlyosbíthatja – ezért célszerű az elsősegélynyújtó kísérleteink mellett azonnali orvosi segítséget kérni.

Szerző: Dr. Elek Csaba
forrás: egeszsegkalauz.hu



Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz