Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

A lábszárgörcs egyik oka a megnéziumhiány 2013-09-16





Lábszárgörcs: Mi okozza, mit tehet ellene?

Mi a teendő lábszárgörcs estén? A lábszárgörcs többnyire a sportolók, a nők, a kismamák és az idősek problémája. Sokszor éjszaka alakul ki, és megzavarja a nyugodt alvást.

Hogy alakul ki a lábszárgörcs?

Minden izom számtalan izomrostból áll, amit finom idegek hálóznak be. Ezeken az idegeken keresztül az agy olyan jeleket küld az izomrostoknak, amelyek hatására azok összehúzódnak, és izommozgást váltanak ki. Normál esetben az összehúzódást elernyedési fázis követi, de ha akaratlan idegi ingerlés alakul ki, akkor az izom nem tud elernyedni, és kialakul a görcs.

Az izomgörcsök gyakori okai

A lábikragörcs okai többnyire ártalmatlanok, néha azonban komoly betegség áll a háttérben. A lábszárgörcs leggyakoribb okai a következők:

    Az elektorlitháztartás zavarai, például magnéziumhiány
    Fokozott megerőltetés munka vagy sport közben
    Kimerültség
    Bizonyos gyógyszerek hosszú távú szedése
    A láb keringési zavara
    Az izomrostok idegi zavara
    Térdízületi arthrózis

Az elektorlitháztartás zavarai

Az elektorlitháztartás zavara főleg a sportolóknál fordul elő. Az izzadsággal sok folyadékot és ásványi anyagot veszítenek. Az edzés után ásványi anyag hiány alakul ki. Az ásványi anyagoknak nagyon fontos szerepük van az izomrostok működésének szabályozásában. Ha az olyan ásványi anyagok mennyisége, amilyen a magnézium vagy a kálium, lecsökken, akkor az izomösszehúzódás és elernyedés már nem működik megfelelően.

Ha az edzés után az elveszített folyadékot nem pótolják, nem áll helyre az elektrolitháztartás, aminek hasmenés, hányás, illetve vesebetegség is lehet a következménye. Bizonyos gyógyszerek, így például a hashajtók is okozhatnak éjszakai lábszárgörcsöt.

Az elektrolitháztartás zavara terhesség alatt és idős korban is felléphet. Az idősek sokszor nem táplálkoznak kiegyensúlyozottan és a folyadékpótlásra sem fordítanak kellő figyelmet. Az idegi funkciók is romlanak a korral, ami szintén kedvez a lábszárgörcs kialakulásának. Mivel a hormonális ingadozás is kihathat az elektrolitháztartásra, a terhesség alatt is nagyobb eséllyel előfordulhatnak lábszárgörcsök. Ennek megelőzése érdekében főleg a terhesség második hónapjában gondoskodni kell a magnéziumutánpótlásról. Cukorbetegségben is jellemző  a magnézium csökkent felszívódása.

Idegi károsodás, mint a lábszárgörcsök oka

Aki magnézium és egyéb ásványi anyagok szedése ellenére is lábszárgörcstől szenved, annak idegi orvosi kivizsgálásra van szüksége, hogy kiderítésék a görcsök okát. Az idegek károsodása elsősorban olyan anyagcsere-betegségek esetében fordulhat elő, amilyen a cukorbetegség. Emellett az idegek károsodásával jár az alkoholizmus és a vese működési zavarai is.

A betegségtől függően vagy a központi vagy a perifériás idegrendszer az érintett. Ezáltal az ingereket nem pontosan közvetítik az izmokba, és így vagy fokozott reakciót váltanak ki, vagy az is megtörténhet, hogy bizonyos motoros folyamatok már egyáltalán nem működnek.
Izombetegségek

Az izomgörcsök hátterében nagyon ritkán állnak izombetegségek. Kóros tartós izomösszehúzódással járó betegségek gyűjtőneve a miotónia. Ennek oka, hogy az izmok ioncsatornái nem működnek megfelelően, ezért az ingereket az izom nem tudja rendesen felvenni vagy továbbítani. Ezek a betegségek többnyire örökletesek.

Mi a teendő?

- Ha begörcsölt a lábszára, akkor fogja meg a lábujjait, és feszítse hátra őket a sípcsont irányába. Ha a görcs fekvő vagy ülő helyzetben jelentkezik, akkor álljon fel és járkáljon kicsit! Közben egész talpával lépjen a talajra vagy támassza a falnak. Masszírozza a lábszárát vagy lazítsa el meleg zuhannyal!
- Mivel a lábszárgörcs különféle betegségek velejárója lehet, forduljon orvoshoz panaszával, hogy kiderítsék az okokat!
- A keringési zavarokat javítják a gingkóból és a fokhagymából készült szerek.
- A magnéziumhiány legjobb orvosság a magnéziumban gazdag étrend. Egyen sok magnéziumban gazdag élelmiszert: teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, sok gyümölcsöt, zöldséget. Ha ez nem segít, hatásos megoldás a gyógyszertárakban kapható magnézium tabletta.
- Kerülje az alkoholt és a nikotint!
- Lábszárgörcsök megelőzése érdekében végezzen rendszeresen lábfejgyakorlatokat!

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító


Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz