Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében 2014-02-11

 

Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére, az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás? Az úgynevezett postmenopauzális csontvesztés a nőket fenyegető egyik igencsak alattomos kórkép: a menstruáció elmaradtával bekövetkező hormonális változások hatására a csonttömeg fokozatosan megfogyatkozik, sűrűsége csökken, és sokszor a legkisebb trauma hatására (esetleg anélkül is) roppan, törik, sérül. Ennek kivédésére intenzív kutatómunkák folynak, így került reflektorfénybe a K-vitaminok egyik típusa, nevezetesen a K2-vitamin.

Mire jó a K2-vitamin?

Ez a forma a K1-vitaminnál biológiailag hatékonyabbnak tűnik, hosszabb ideig jelen van a keringésben, és hatáserőssége is nagyobb. A K-vitaminok sok más mellett részt vesznek olyan fehérjék enzimatikus átalakításában is, amelyek a csontok anyagcseréjében játszanak szerepet.

Tartós K-vitamin hiányos állapotban éppen ezért a csontok károsodása, csontritkulás is az egyik vezető tünet lehet.

Bár a K2-vitamin több tejtermékünkben (túró, fermentált sajtok) is jelen van, a feltételezések szerint ez csekély mennyiség ahhoz, hogy az igazán jótékony csont-hatását kifejthesse.

K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

Annak bizonyítására, hogy a rendszeresen, alacsony dózisban, kvázi „étrend-kiegészítőként” szedett K2-vitamin valóban képes a csontritkulás tüneteinek, és magának a folyamatnak a mérséklésére, egy 3 évig tartó, több mint 200, egészséges, postmenopauzális korban levő hölgy bevonásával készült ún. kettős vak próbát (amikor sem a beteg, sem az orvos nem tudja, vajon aktív hatóanyagot, vagy csak placebót kap a beteg) végeztek.

Ennek során induláskor, valamint minden évben egy-egy alkalommal vérvizsgálatot végeztek, valamint alaposan áttekintették bizonyos, az osteoporozis által leginkább sújtott csontterületek sűrűségét, tömegét, épségét.

Az eredményeket tekintve, az első év mérési eredményei még nem hozták meg a nagy áttörést: azon túl, hogy a szervezet nyilván feltöltötte K-vitamin raktárait, nem volt igazán meggyőző a vitamin pótlásának előnye.

Ezután azonban, a hónapok múlásával, egyre jobban karakterizálódott a K2-vitamin mindennapos, alacsony dózisú fogyasztásának jótékony hatása: a csontok minőségének alakulása, a hatóanyagot kapott nők csontozatának csontritkulással szembeni ellenállóssága egyre szignifikánsabban mutatkozott a kontroll, azaz placebót kapó asszonyoknál mért eredményekhez képest.

Szükséges-e az étrend-kiegészítő?

Mindezek alapján végül igazolódott a tény, hogy a K2-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásának igenis van létjogosultsága a postmenopauzális csontritkulás megelőzésében, illetve a kialakult formák mérséklésében. Ehhez azonban tartós, legalább egy évet meghaladó vitaminpótlás szükséges. Az, hogy más szervezetek számára hogyan jelentkezik ez a jótékony hatás (ld: nem postmenopauzális), jelenleg is kutatások tárgyát képezi.

Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit




Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz