Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Ismerjük eléggé a citromot? 2015-06-18

A citromot már több ezer évvel időszámításunk előtt ismerték – igaz, az akkori citrom még kevéssé hasonlított a ma termesztettekre. Egyben azonban mindenképpen hasonlítottak: rengeteg hasznos tulajdonsága van, amelyeket széleskörűen fel tudunk használni. Kevés hasonló növényünk van, amely külsőleg és belsőleg felhasználva is egyaránt képes csodákat tenni.

Alkotói, hatóanyagai

A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, mintegy szabályozza azt. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pedig pótolja, segít azokat megkötni. A benne található tápanyagok és aktív összetevők: C-, némi B- és E-vitamin, kálium, magnézium, kalcium, foszfor, réz, cink, vas, mangán, bioflavonoidok, limonén, germánium és gyanta.

Antibakteriális hatású, antioxidáns, antiallergén, csökkenti a koleszterinszintet, segít megőrizni a szív, az idegek és az izomszövetek egészségét, valamint segíti a zsírok bontását is. Ugyanakkor nevével ellentétben, nem savas, hanem lúgos kémhatást fejt ki a szervezetben!

Négy evőkanál citromlé a napi C-vitamin-szükséglet csaknem felét fedezi. Fontos, hogy a C-vitamin és a többi antioxidáns hatására a koleszterin kevésbé rakódik le az érfalakon. A citrom egy másik természetes betegségmegelőző összetevőt is tartalmaz, a limonént, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében, sőt feltételezhetően erős rákellenes hatását is kutatják.

A citromlében található citromsav alkalmas lehet a vesekő eltávolítására, mivel csökkenti a kalcium kiválasztását. A citrom héja bőségesen tartalmaz egy rutin nevű vegyületet, amely erősíti a vénák és hajszálerek falát, így mérsékelheti a visszerek kialakulását és az általuk okozott fájdalmat.

 

Hogyan válasszunk?

A boltokban kapható citromot éretlenül szedik le, és utóérlelő vegyszerekkel kezelik, mely miatt a bolti citrom héjának fogyasztása meglehetősen kockázatos lehet!

Használjunk inkább kezeletlen vagy bio citromot!

Minél puhább, annál vékonyabb a héja és több a leve. Ahhoz, hogy a legtöbb levet tudjuk kicsavarni belőle, a szobahőmérsékletű citromot tenyérrel néhányszor görgessük előre-hátra az asztalon, mielőtt kettévágjuk.

 

Felhasználási ötletek – a teljesség igénye nélkül

A citrom leve kiválóan helyettesíti az ecetet, használjuk bátran minden receptnél. Salátaönteteknél is jó szolgálatot tesz, halakhoz kiváló ízesítő.

Legfőbb felhasználása a nyári hónapokban a hűsítő, kellemes ízű limonádék alapanyagaként ismert, sokan azonban nem tudják, hogy a citromlé önmagában még hígítva iselpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Agyoncukrozva azonban részben, vagy teljesen elveszítheti ezen jó tulajdonságát, ezért csak óvatosan cukrozzunk, illetve akik kedvelik az ízét, akár el is hagyhatják, cukor nélkül is kellemes frissítő és élénkítő ital!
Csavarhatunk friss citromlevet zöldségekre, tésztaételekre, levesekbe, rizsre, egytálételekbe: annyi ízzel gazdagodnak, hogy nyugodtan csökkenthetjük a só mennyiségét.

A reszelt citromhéj megannyi sütemény nélkülözhetetlen összetevője.
Fontos: ha önmagában kívánja inni a citromlevet, akkor ügyeljen a fogazatára. Az erős sav ugyanis károsíthatja a fogzománcot. Érdemes szívószállal inni, hogy minél kevésbé érintkezzen a fogakkal. Utána bőségesen öblítse le vízzel.

A citrom héja sokrétűen felhasználható illóolajat tartalmaz, a szúnyogok riasztására kitűnő szer, de legalább ennyire alkalmas régi mattult fabútorok felületének átkenésére, újra fényt kölcsönözve a fának. Általában véve is, ha takarítjuk a lakást, pár csepp illóolaj, vagy citromlé hatására kellemes friss tisztaságillatot kap a lakás a citromtól.

A kozmetikai ipar is sokrétűen használja, házilag egy fárasztó nap, vagy egy nyugtalan éjszaka után egy kevés citromleves langyos arclemosás kisimítja fáradt vonásainkat.

A citrom illatának nyugtató hatása van, segít elűzni a fáradtságot, a kimerültség jeleit, miközben nyugtató hatása van a citrom illóolajának, növeli a koncentrációs képességet és az éberséget. Aromapárologtatóba cseppentve belőle otthon és munkahelyünkön is élvezhetjük jótékony hatását.

Szobanövényként felhasználva üde színfoltja lehet lakásunknak, amint megjelennek az első illatos virágok, majd az első termések is.

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz