Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy problémát? 2016-09-13

Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy problémát?

A pajzsmirigy szervezetünk egyik belső elválasztású mirigye, ami a trijód-tironin és a tiroxin nevű hormonokat termeli. Ezek a hormonok növelik a sejtek energiatermelését és oxigén-felvételét, felelnek az idegrendszer megfelelő működéséért, és a test valamennyi szövetése és sejtére hatással vannak. A pajzsmirigy akkor okoz megbetegedést, ha alul- vagy túlműködik. 

Milyen tünetei lehetnek a pajzsmirigy problémáknak?

1.) Pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis)

Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk ha a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok alacsony szintje vagy hiánya számos panaszt idéz elő, mert csökkenti a teljesítőképességet és lassítja az anyagcsere-folyamatokat.

Pajzsmirigy alulműködésre az alábbi jelek utalhatnak:

♦ fáradékonyság

♦ hízás

♦ száraz bőr

♦ hideg végtagok

♦ duzzadt arc, szem körüli terület (duzzanat a test bármely pontján jelentkezhet)

♦ fázékonyság

♦ haj, szemöldök megritkulása, kihullása

♦ memóriaromlás

♦ libidó csökkenése

♦ székrekedés

♦ lassú szívverés

♦ magas koleszterinszint

♦ erős, elhúzódó menstruáció


A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) kiváltó okai

Az alulműködésnek (hypothyreosis), vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése, melynek hátterében állhat gyulladás, a jód hiánya, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is.

 A pajzsmirigy hormonjainak és az agyalapi mirigy által termelt TSH-nak a meghatározása segít a kórismézésben, de egyetlen hormonérték önmagában nem diagnosztikus értékű! A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata fontos vizsgálat, de a betegség pontos diagnózisát önmagában nem biztosítja!

 

A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) megelőzése

Fontos a megfelelő jódfogyasztás megelőzési célzattal. Mivel Magyarország nagyrészt jódhiányosnak számít, ezért erre különösen oda kell figyelni. Terhesség, szoptatás idején megnő a jódszükséglet, a magzat fejlődéséhez alapvető a megfelelő jódellátottság. Gyermek- és serdülőkorban szintén elegendő mennyiségű jód szükséges a normális fejlődéshez.
Figyelem: a már pajzsmirigybetegségben szenvedőknek a jód bevitele veszélyes lehet (gyulladást válthat ki, befolyásolhatatlan túlműködést indíthat el) ezért a bevitele betegek számára nem javasolt!

 


2.) Pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis)

A pajzsmirigy túlműködés jellemzően a nők betegsége, de stresszes életünk hatására egyre gyakrabban fordul elő férfiaknál is. Ebben az esetben a pajzsmirigy túl sok hormont juttat a vérbe, ezzel problémákat okozva.

A pajzsmirigy túlműködésre az alábbi tünetek utalhatnak:

• fogyás

• szemkidülledés

• erős szívdobogásérzet

• szapora pulzus

• fizikai terhelésre légszomj (pl: lépcsőzéskor)

• ritkábbá váló menstruáció, meghosszabbodó ciklus

• meddőség

• hangulatváltozás, ingerlékenység

• hasmenés

• álmatlanság

• izzadékonyság


 A pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis) okai

A pajzsmirigy-túlműködést többségében pszichoszomatikus betegség okozhatja. A másik leggyakoribb kiváltó ok a családi örökletes hajlam. A szervezet túlzott megterhelése bizonyos időszakban is kiválthatja a pajzsmirigy túlműködését. Kiváltó okként szóba kerülhet még az is, hogy a szervezet túl nagy mennyiségű jódhoz jutott. 

 A sok tej és tejtermék fogyasztása, vagy a túl sok édesség is lehet a kiváltó ok. Az édesség arra serkentheti a mirigyrendszereken keresztül a pajzsmirigyet, hogy az több hormont termeljen.  Az egyes környezeti szennyeződések által kiváltott negatív stressz és a radioaktív sugárzás is szerepel a kiváltó okok között. Összességében pedig pajzsmirigy-túlműködéshez vezethet minden, ami túl sok tartós negatív stresszt eredményez, és ezáltal túlzottan megterheli a szervezetet.


A pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis) megelőzése

Családi hajlam esetén mindenképpen érdemes fokozottan figyelni az életvitelre, a mozgásra és a táplálkozásra. Azaz hogy például stresszhelyzetben ne fogyasszunk túl sok édességet, általában pedig ne használjunk túl sok jódozott sót, jód tartalmú étrend-kiegészítőt. Időnként érdemes szűrésre vagy akár ultrahangvizsgálatra is eljárni, főképp akkor, ha valaki túl ingerlékeny vagy túl izzadékony, indokolatlanul gyenge és fáradékony, a testsúlya pedig hirtelen csökken. 

Figyelmeztetés: Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz! Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával!

 

 

 

Forrás: hazipatika.com, webbeteg.hu

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz