Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Hogyan őrizzük meg szellemi frisseségünket? 2016-10-04

Hogyan őrizzük meg szellemi frissességünket?

Életvitelünk szükségessé teszi, hogy kellő figyelmet fordítsunk erre a kérdésre. Agyunk fokozott terhelésnek van kitéve hosszútávon. Születésünktől halálunkig nagy szükségünk van arra, hogy agyunkat frissen tartsuk. Számos káros és kevésbé káros módszert ismerünk agyunk teljesítőképességének javítására. Ebben az írásban összeszedtem néhány olyan agyserkentő növényt és tápanyagot, ami nagy segítségünkre lehet fiatalos agytevékenységünk megőrzésében.


Kezdjük a Ginkgo bilobával!

páfrányfenyő (halfarkfa) – tudományos nevén (Ginkgo biloba), röviden Ginkgo, újabb köznyelvi nevén ginkó – sajátos leveleiről szerte a világon ismert fafaj. Nagyon ősi növényfaj. Közeli rokonai, amelyek levele már hasonlított a mostani páfrányfenyőéhez, mintegy 270 millió éve, a perm időszakban fejlődtek ki. A modern ginkgo a paleogénben jelent meg. Élő kövület, aminek nincsenek közeli rokonai. A jégkorszakot rokonai közül egyedüli fajként vészelte át Kínában. Ott ismerték meg az európaiak, ezután gyorsan kedvelt dísznövénnyé vált. Európába 1738-ban hozták be Kína Csöcsiang tartományából.

Jótékonyan hat a visszértágulatra, aranyérre és lábszárfekélyre is. A kutatások szerint hatásosan csökkenti az impotencia és Alzheimer-kór tüneteit. Gyakran használják öregkori elbutulás, úgynevezett demencia esetén is. Tapasztalatok azt mutatják, használata javasolt fokozott szellemi, vagy fizikai igénybevétel, például vizsgára való felkészülés, sport esetén.

 

Miért segít a lecitin?

Nevét a tojássárgája görög neve után (görögül: Iecithos) kapta. A sejthártya és a fehérjék egyik alkotóeleme, valamint hozzájárul a vérben a zsírok szállításához. 

A lecitin két fő alkotórésze a kolin és az inozitol. Ezek lipotróp anyagok, vagyis megakadályozzák a májban nagy mennyiségű zsír lerakódását. A kolin a B-komplex tagja, emulgeálja a koleszterint, azaz fizikailag felbontja, és megakadályozza, hogy az érfalakra lerakódjon. Könnyíti az idegimpulzusok haladását, időskori emlékezetkihagyásra 1-5 gramm szedése hatásos. Segítheti a májat a méregtelenítésben, nyugtató hatású. Az inozitol szintén a B-komplex tagja, fontos szerepe van az agysejtek táplálásában. Csökkentheti a koleszterinszintet, gátolhatja a haj kihullását, megelőzheti az ekcémát, nyugtató hatású. A sok koffein fokozza az inozitol szükségletet.

Nagy segítség a lecitin az időjárási frontokra érzékeny embereknek. Mézzel bevéve jó agytevékenység-serkentő. Idős, étvágytalan, kedvetlen embereknek kiváló roboráló és tonizáló szer. Jó székletlazító és puffadásgátló hatása is van.

A lecitin fő alkotóelemei:

Létezik két B-vitamin származék, melyek a lecitin fő alkotóelemei: a kolin (B11 vitamin) és az inozit (B8 vitamin). Számos egyéb előnyös tulajdonságaik mellett az idegrendszerre, az agy működésére, és a memóriára gyakorolt hatásuk ismert. Fő forrásuk a szója lecitin, a tojássárgája és a marhamáj. 

Kolin
A kolin, vagy más néven B11 vitamin a szójalecitinben található meg legbioaktívabb formában, szervezetünk leginkább a kolinnak ezt a formáját tudja hasznosítani. 

Szükségességét ma már nem vitatják, hiszen kutatások támasztják alá, hogy a kolin nélkülözhetetlen az agysejtek növekedéséhez és akadálytalan működéséhez. Hiánya többek közt memória zavarokat okoz (feledékenység, koncentrálási nehézségek, fejfájás, ingerültség, stb). 


Létfontosságú tápanyag a terhesség és szoptatás alatt, ugyanis a csecsemőknek a gyors agyi fejlődésük megfelelő szinten tartásához a napi anyatej adagjukban annyi kolint vesznek magukhoz, amennyit egy átlagos felnőtt használ fel. 

Inozit

Agyunk másik fontos táplálékához a B8 vitaminhoz (inozit) elsősorban a hús, a tej, a gabona, a gyümölcsök, a dió- és főzelékfélék fogyasztásával juthatunk hozzá. Az inozit jótékony hatással van az agyműködésre, az idegrendszerre

Szervezetünkben a bejuttatott szénhidrátból pl. a máj, a vese állítja elő, majd a vér útján jut el a sejtekig. A gerincvelőben, az agyban és az agyfolyadékban nagy mennyiségű tartalékok képződnek inozitból, azonban erősebb leterheltség esetén ezek a készleteink felhasználódnak. 

Fontos tudni, hogy az alacsony tápanyagtartalmú vagy félkész ételek fogyasztásával az inozit termelése lecsökken, a koffein pedig kifejezetten pusztítja az inozitot. 

A lecitin jótékony hatásai

  • Nagy segítség a lecitin az időjárási frontokra érzékeny embereknek.
  • Olyan sportolók sem nélkülözhetik, akiknek a teljesítményét ízületi fájdalmak korlátozzák.
  • A lecitin egészséges szint ad a hajnak és csökkenti a hajhullást.
  • Segítségével megelőzhető az ekcéma kialakulása.
  • Javítja az emlékezőképességet és enyhe nyugtató hatású.
  • Mézzel bevéve jó agytevékenység serkentő.
  • Idős, étvágytalan, kedvetlen embereknek kiváló roboráló és tonizáló szer.
  • székletlazító és puffadásgátló hatása is van.

A Ginseng is serkenti az agyat?

A ginseng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, de néhol vadon is előfordul. 


Némely gyökér formája emberalakra emlékeztető. A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginseng mellett más ginseng fajokat is termesztenek, mivel az előbbiek természetes állományai erősen megritkultak. A növény Kelet-Ázsiában rendkívüli tiszteletnek örvend, egy-egy nagyméretű gyökér rendkívüli és értékes ajándék.

A hagyományos orvoslás által felhasznált része a gyökere, melyet legtöbbször porrá őrölve, vagy a hatóanyag-tartalmát kivonva alkalmaznak.
A néphagyomány szerint a változatos, kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód részeként a ginseng elősegítheti a mellékvese megfelelő működését, ily módon hozzájárulhat a szervezet stresszel szembeni védekezéséhez.
Támogathatja a normál immunvédelem, szexuális funkció, szellemi képesség, vércukorszint és anyagcsere folyamatok fenntartását azáltal, hogy elősegítheti a megfelelő véráramlást és vérkeringést.

Évszázadokra visszatekintő alkalmazási területei között szerepel:
- fizikai és szexuális erőnlét és állóképesség megtartása
- fáradtság és stressz leküzdése
- koncentrációs, koordinációs képességek és a memória támogatása
- megfelelő vércukorszint és anyagcsere folyamatok fenntartása

 

Egy kevésbé ismert gyógynövény: Brahmi (Bacopa Monniera)

Az Ayurvéda gyógyítás gyógynövénye. A Brahmi egynyári kúszónövény, és általában folyópartok mentén terjed szét csakúgy, mint ahogy a kreativitás és a tudat áthatja az emberi önvalót és szétterjed az egész testen át. A Brahmi egy igazán vízkedvelő növény.

A Hindu Brahman szó az univerzális tudatra utal, és Brahma az a félisten a Hindu hitvilágban, aki a világban meglévő teremtő erőért felel. A Brahmi szó szerinti jelentése a Brahman (azaz Szaraszvati) energiája vagy shaktija. Mivel a Brahmi az előző mondatokban felsoroltak alapján kapta a nevét, ezért igen sok várakozásnak kell megfelelnie, és mindezt meg is teszi. Az elme-elbűvölő és idegrendszert megnyugtató hatása mesebeli.

Összetevők:
Szaponinek – szteroid bakozid A és B
Alkaloidák – brahmin, herpestin
Flavonoidok

Hatásai:
Nyugtatószer, idegerősítő szer, szíverősítő, görcsoldó, görcsök/rángatózás elleni szer, gyulladáscsökkentő szer.


Agy: A Brahmi segít az emlékezőtehetség, a tudásszerzés és a koncentrációs képesség fejlesztésében. Olyan mentális rendellenességek esetén használják, mint az epilepszia (apasmara), a mániás betegségeknél, és a hisztériánál (unmada). Különösen javítja a sadhaka pitta minőségét, ami pedig közvetlen befolyással hat a tudat állapotára.

Idegrendszer: Kimerültség, stressz és erőtlenség kezelésére használják a váta dósa súlyosbodása esetén. A Brahmi egy olyan különleges gyógynövény, amely minden olyan állapotra kedvezően hat, amelyben elégtelen a működése a majja dhatunak. A Parkinson-kór, Alzheimer-kór, elmebaj, ADHD (Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar), Asperger-szindróma, autizmus, depresszió és kábítószer-függőség esetében viszont használata megfontolandó. A Brahmi nagyon hasznos gyógynövény azoknál a bőrbetegségeknél, amelyeknek oka idegrendszeri kiegyensúlyozatlanságra vezethető vissza. Jó hatással van az egész szervezetben fennálló feszültségre és elősegíti a stresszből fakadó székrekedés oldását, az izomfeszültség ellazítását, és a menstruációs fájdalmak enyhítését. Gyakran használják álmatlanság kezelésére is.

Húgyutak: Lehűti a húgyhólyaggyulladást és a vizelési zavarból eredő fájdalmakat azzal, hogy kivezeti a pittát a húgyvezetékből (mutravahasrotából).


Külsőleges hatások: A Brahmiból készült gyógyhatású olaj kitűnő neuralgiás szer ízületi fájdalmakra. Fej bedörzsölésre is alkalmazzák fejfájás, valamint az elme felfrissítése esetén. Tonikként a memória javítására, és a hajnövekedés serkentésére használják.

 

Az eddig említetteken kívül van még két nagyon egyszerű módja szellemi frissességünk és általános egészségi állapotunk megőrzésének. Mozogjunk rendszeresen a szabadban és figyeljünk oda a megfelelő folyadék bevitelre. Agyunk működéséhez is fontos a megfelelő oxigén ellátás és az agysejtek vízzel való ellátása.

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz