Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Fügekaktusz 2011-10-17

A fügekaktuszok vagy medvetalp-kaktuszok (Opuntia) nemzetségébe a kaktuszfélék (Cactaceae) egyik alcsaládjába, a fügekaktuszformák (Opuntioidae) közé tartozó pozsgás növények tartoznak. Az Újvilágban (Észak- és Dél-Amerikában együtt) mintegy 300 fajuk ismert.

Az amerikai kontinens kiemelkedő, ősi indián civilizációi közül a legismertebb, de egyben a legrövidebb életű is az aztékoké volt. Istenük, Huitzilopochtli megígérte, hogy elvezeti népét oda, ahol letelepedhetnek, és felépíthetik nagy fővárosukat, Tenochtitlánt (A fügekaktuszok helyét). A helyet ott találják meg, ahol egy kaktuszon ülő sast látnak, csőrében kígyóval.

A kaktuszfügét az indiánok már 9000 éve ették; a nazca és a maya indiánok már termesztették is. Az ocelot- és a jaguárbőrrel együtt fizetőeszközzé vált, és a kereskedelembe vonásával egész Közép-Amerikában gyorsan elterjedt, sőt, Kubába és a Karib-szigetekre is átjutott. Lisszabonba valószínűleg Kolumbusz közvetítésével került. A XV./XVI. század fordulóján a hajósok skorbut ellen használták, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mediterrán, száraz klímán Európában is elterjedjen. A XVIII. században ferences szerzetesek már Kaliforniában is termesztették.

A télálló fajták kevéssé feltűnően, de stabilan Magyarországon is megtelepedtek. Sadler József (1791–1849), "Flora Comitatus Pestiensis" (Pest megye flórája) című tudományos munkájában ezt írja: "Opuntia ficus indica, indiai füge legtöbb európai nyelven, hasonló hazával bír mint az Agave, de sokkal terjedtebb az ó világban. Nálunk Sz. Gellérthegy déli oldalán szinte tenyészett vadon."

A kaktuszfüge (tuna)elterjedt fogyasztási cikk. Emellett zöldségként eszik vízraktározásra módosult, levélszerű szárát (a medvetalpat; nopal, nopalitos) is. Felhasználása hasonló, mint a zöldbabé. A szárat feldarabolják, és hússal, tojással, babbal, hagymával megfőzik. A nopalt fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de nyersen is, salátának. Ital is készül belőle, sőt, alkoholtartalmú koktélokat is ízesítenek vele. A főzet ragasztóanyagot tartalmaz, amit a vályogtéglák összetapasztására használnak.



Nopal kaktuszpor

 

A Nopal fügekaktuszként is ismert, és számos kedvező hatása van. A Nopal különösen gazdag élelmi rostokban (100g Nopal = 50g rost). Segíti az emésztést és a bélműködést, ajánljuk a belek tisztítására, a szorulás megszüntetésére. Pozitív hatást gyakorol a vércukor és a koleszterin anyagcserére. Hatékony a felesleges zsírok, szénhidrátok, mérgek és savak megkötésére. Támogatja a fogyást és a méregtelenítést. Ételekhez adva növeli azok rosttartalmát és csökkenti glikémiás indexét. Ajánljuk másnaposság tüneteinek enyhítésére, aranyér panaszok csökkentésére, és segítség sportolóknak is.

Elősegíti a normál bélműködést és az emésztést

alt
A Nopal kaktuszpor rotjai nagy mértékben segítik az emésztést, a normál bélműködést és annak ritmusát.


Mivel a Nopal oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, így kifejezetten jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre és a bélműködésre. Tradicionálisan a Nopalt az orvostudományban hashajtóként, ill. gyulladások csökkentésére használták.

Elfogyasztásuk után a Nopal rostjai megduzzadnak, és növelik a felvett táplálék térfogatát. Mérsékelten és kíméletesen gyorsítják az étel továbbítódását a bélcsatornában, ezzel elősegítik a rendszeres székletürítést, megszüntetik a szorulást. Mivel a béltartalom térfogata megnövekedik és ezzel áthaladási ideje lecsökken, így a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből.

A bélrendszer egyik feladata a salakanyagok maradéktalan eltávolítása. A rendszer károsodhat a rostszegény étrend hatására is. Túl lassú perisztaltika következtében a salakanyagok visszamaradnak a belekben, és rothadásnak indulnak. Ha azonban a bélmozgás túl gyors, a felszívódás nem elégséges, és a bélen lévő ún. barátságos baktériumok sem tudnak növekedni. A Nopal élelmi rostjai segítenek a megfelelő bélperisztaltika fenntartásában. A bélkacsokban található, részben megkeményedett táplálékmaradványok egy idő után feloldódnak és elszállítódnak. Ez segíti a belek megtisztulását, és növeli a későbbi táplálék feldolgozásának és felszívódásának hatékonyságát.

A Nopal védelmet biztosít az emésztőrendszernek: A Nopal növényi nyákja egyfelől beborítja a bélfalat, másrészt az olajok és szénhidrátok mellett aggresszív és természetellenes anyagokat is megköt. A rostok az emésztőrendszerben megkötik az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontják a zsírok és a koleszterin felszívódását, és a vékonybélben akadályozzák az epesavak visszaszívódását.

A Nopal ezen hatásai révén nyugtató hatással bír az emésztő- és bélrendszerre, ami egy általános, jó testi érzésként jelentkezik.

A Nopal a fő anyagcsere-folyamatok támogatásával fokozhatja az ellenálló képességet is.

 

 

Hozzájárul a koleszterinszint szabályozásához

alt
A Nopal zsírmegkötő képessége szerepet játszik a koleszterinszint szabályozásában.


A Nopalban található emészthetetlen rostanyagok nagy mennyiséget képesek felvenni a táplálékban található zsírokból. Ez nem csak a súlycsökkenést támogatja, hanem egy olyan működési elv is, mely segít a koleszterinszint szabályozásában.

A megduzzadt rostanyagok a felvett zsírok egy részét már nem engedik szabadon, a fennmaradó mennyiséget pedig csak lassan engedik beszivárogni az anyagcserébe. Mivel a Nopal rostjai kíméletesen gyorsítják a táplálék áthaladását az emésztőrendszeren, így a zsírok felszívódására is kevesebb idő jut. Ez segít a koleszterin- és a trigliceridszint szabályozásában.

 

 

Részt vesz a vércukorszint szabályozásában

alt
A Nopal kaktuszporban lévő rostok pozitívan befolyásolják a vércukor-anyagcserét.


A Nopalban található rostanyagok nagy mennyiséget képesek felvenni a táplálékban található és szénhidrátokból, ezzel segítenek kiegyensúlyozni a napi vércukor-anyagcserét.

A megduzzadt rostanyagok a felvett szénhidrátok nagy részét már nem engedik szabadon, a fennmaradó mennyiséget pedig csak lassan engedik beszivárogni az anyagcserébe. Ezen a mechanizmuson keresztül a Nopal, ha étkezés előtt vagy közben fogyasztjuk, képes bármely táplálék glikémiás indexét csökkenteni, ami a nap folyamán egy kiegyensúlyozottabb vércukor-anyagcseréhez vezet. (A Nopal glikémiás indexe: 7-es)

 

Támogatja a fogyást, csökkenti az étvágyat

alt
A Nopal úgy működik mint egy zsírmágnes, és sok fölös kalóriától megszabadít.


A Nopal magas rosttartalmú (15 gramm napi adagban 8,4 gramm rost), ezáltal hozzájárul a jóllakottságérzet kialakulásához, megvéd a „túlevéstől”, megszünteti az állandó nassolás igényét. Csökkenti az étvágyat és a kalóriabevitelt.

A Nopal rostjai elfogyasztásuk után enyhén megduzzadnak, ezzel növelik a teltségérzetet, így kevesebb ételt kíván a szervezet. Ezért szükséges, hogy a Nopal port étkezések előtt 20-30 perccel fogyasszuk.

A másik működési elve a Nopal rostjainak, hogy csökkentik az étel megemésztéséhez szükséges időt, és ezzel is támogatják a testsúlykontrollt.

A Nopal egy nagyon jó természetes anyag, hogy a fölös zsírokból, olajokból és szénhidrátokból származó kalóriákat megkössük. A Nopal por nem oldódó ballasztanyagai rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy saját súlyuk többszörösét kössék meg zsírokból, olajokból, savakból és szénhidrátokból. Nagyobb molekulákat alkotnak velük, így azok nem jutnak át a bélfalon, és nem kerülnek be az anyagcsere-folyamatokba. Szervezetünk így sok méreganyagtól szabadul meg, ráadásul ezek nem is terhelik az emésztést, hiszen anélkül haladnak át az emésztőcsatornán, hogy szervezetünknek bármi dolga is lenne velük.

(Már az első bevételt követő napon felismerhetjük ezt az állapotot a széklet viszkozitásából. Ez egy kicsit zsírosnak néz ki (mintha zsírosat ettünk volna) – az első néhány napon kellemetlen szagú is lehet (ha túlsavasodás vagy gombásodás áll fenn). Néhány esetben egy könnyű hasmenésre is lehet számítani, ami hamar el is múlik, és főleg akkor jelentkezik, ha addig rostszegényen táplákoztunk.)

A testsúlycsökkenés elérése Nopal por segítségével

Egy Németországban, Ausztriában és Svájcban végzett, 3000 embert magában foglaló felmérésben az emberek legtöbbje súlyfeleslegtől szabadult meg.

A résztvevők beszámoltak más pozitív változásról is:

Majdnem mindenkinél javult a székletürítés mennyisége és gyakorisága – 95% számolt be egy szubjektív jobb közérzetről. Másrészt egy nehezen körülírható „jó testi érzetről” is beszámoltak.


A ,,negatív’’ változások:

Az emberek 21%-ánál 1-3 napra hasmenés jelentkezett – 45% panaszkodott a széklet vagy vizelet kellemetlen szagára – 62% számára terhes volt a megszokott napi adag folyadék mellett plusz két litert fogyasztani.

Néhány esetben nem jött létre testsúlycsökkenés, vagy éppen fordítva, testsúly-növekedés lépett fel. Ez különösen azoknál a Nopal fogyasztóknál volt megfigyelhető, akik a program alatt sporttevékenységeket is folytattak. A Nopal nagy arányban tartalmaz ún. hősokk-proteint, ami fokozza a sejtnövekedést az izmokban. A sportoló „fogyók” bár testsúlynövekedést könyvelhettek el, de a ruhájuk simulásából megállapítható volt, hogy náluk ezt nem a zsír, hanem a jóval nehezebb izomtömeg okozta. Vagyis megszabadultak a felesleges zsíroktól, de helyébe izomnövekedés lépett fel, ami arányosabb testalkatot eredményezett.

Miért nem jött létre fogyás? – A kudarc oka

Azoknál, akik megszokásból ettek, s nem figyeltek a testük jelzéseire, ugyancsak súlynövekedés volt megfigyelhető. Megszokásból evők, a frusztráció-evők vagy az unalmukban evőknél a Nopal a legtöbb esetben nem hozza a kívánt eredményt. A gyorséttermi ételeket fogyasztóknál is magas a sikertelenség aránya.

Támogatja a méregtelenítést

alt
A Nopal sok méreganyagtól is megszabadítja a szervezetet.


A Nopal rostjai elősegítik a szervezetből a salak- és méreganyagok eltávolítását. A Nopal sok fölösleges zsírt, olajat és savat megköt, ezeket magához láncolja, így jó részük anélkül távozik, hogy bekerülne az anyagcserébe.
A Nopal egy jó alternatíva a szervezet természetes salaktalanításához, megtisztításához.

 

A Nopal fogyasztása

alt
Napi 3×5 gramm Nopal por fogyasztása több területen hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.


Napi háromszor legalább 5 gramm Nopal port (egy jól megpúpozott teáskanálnyit) kb. 20-30 perccel étkezés előtt keverjen be 2-2,5 dl vízbe (vagy tetszés szerint almalébe, narancslébe, vagy joghurtba), ezt keverőedénnyel rázza össze, majd igya meg.
Figyelem! A Nopal port ne fogyassza önmagában! Keverje mindig folyadékba, vagy adja hozzá ételekhez.

Mivel a Nopal megköti a vizet, ezért ügyeljen rá, hogy a Nopal kaktuszpor fogyasztásánál napközben sok vizet igyon! A Nopal por bekeveréséhez szükséges folyadék mellett szükséges, hogy a napi ajánlott folyadékmennyiséget (2-3 liter) is elfogyasszuk! Különben a Nopal nem, vagy rosszul fejti ki hatását. Ezért minden fogyasztás után kb. 3-5 dl vizet igyon meg fél vagy 1 órán belül.

Ha szervezete nincs hozzászokva a rostokhoz, az első fogyasztás alkalmával enyhe hasmenés jelentkezhet, mely hamar el is múlik. Ez viszont annak a jele, hogy a rostok működnek, és a szervezet rövid időn belül hozzászokik a rostfogyasztáshoz.

Figyelem! Terhesség és szoptatás ideje alatt a termék fogyasztását nem ajánljuk, mivel nem áll rendelkezésre elegendő tudományos vizsgálat a Nopal ezen időszak alatti hatásáról.

Nopal folyadékba keverve
A Nopal fogyasztását narancs- vagy grapefruitlével ajánljuk. Így a Nopal ital íze nagyon kellemes és finom lesz, míg simán vízzel fogyasztva inkább kevesen szeretik fogyasztani. Természetesen bármely hideg vagy meleg italhoz hozzáadhatja.

Nopal müzlire vagy különböző kásákra szórva
Szórjon 1-2 teáskanálnyi Nopal port a müzlijére, vagy keverje pl. reggeli zabkásába.

Sütés a Nopal porral
Kipróbálhatja a Nopal port sütéshez: kenyér, tészta, pizza tészta vagy sütemények. Adjon 1-2 teáskanálnyit a liszthez vagy a hozzávalókhoz.

 

 

A Nopal konyhai alkalmazása

alt
A Nopal hozzájárul az egészséges konyha és táplálkozás megvalósításához.


A Nopal konyhai alkalmazása

A Nopal port hozzáadhatja ízlés szerint ételekhez, turmixokhoz, stb. Ezzel növeljük az étel rosttartalmát, és csökkentjük a glikémiás indexét. Például turmixokba tehetünk 1-2 teáskanálnyit, zöldséglvevesbe 10-20 grammnyit, joghurtba 1 teáskanállal és krumplipürébe 5-15 gramm között. A Nopal por képességét hő nem károsítja (hozzáadhatjuk pl. szószokhoz is), így egyéni ízlésünkön és kreativitásunkon múlik a konyhai alkalmazása.

Néhány konkrét recept

Gyümölcsös tejturmix

Hozzávalók 2 személy részére: 1 banán, 1 alma, 0,6 liter zsírszegény tej, 2 púpozott teáskanál Nopal por. Tegyünk mindent a turmix gépbe, és kész az ízletes ital.

Házilag sütött kenyér

Egyszerűen helyettesítse a liszt 5-10%-át Nopal porral. A Nopal használata kenyér sütésekor megnöveli annak rosttartalmát, és csökkenti a glikémiás indexét.

Nopal tészták és gombócok

Házi készítésű tésztáknál, gombócoknál is helyettesítheti a liszt 5-10%-át Nopal porral.

Zöldséges tál

Hozzávalók: 100 gramm sampinyon gomba, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 répa, 1 brokkoli, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, majoranna, oregano, rozmaring, 8-10 gramm Nopal por, olívaolaj, só, bors.

Vágjuk apróra a répát, és főzzük rövid ideig elő a brokkolival. Vágjuk fel a sampinyont, a paprikát, a hagymát és a fokhagymát. Egy serpenyőbe öntsünk olívaolajat, és tegyük a zöldségeket mind bele, majd fűszerezzük és pároljuk. Végül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A Nopal port keverjük el egy kis olívaolajjal, utána keverjük el a zöldségekkel.
 

 

A Nopal tápanyagtartalma


Tápanyagtartalom 15g Nopal por esetén

(a napi ajánlott mennyiség 3×5 gramm, 20 perccel étkezés előtt, lásd bővebben)
(A zárójelben szereplő értékek az ajánlott napi bevitel %-át fejezik ki.)

 

Kalória17,1 kcalFehérje1,17 gZsír0,6 gSzénhidrát10,30 gÉlelmi rost8,48 gCukor1,65 gKalcium0,51 g (63%)

 

Segíti az emésztést és a bélműködést. Pozitív hatást gyakorol a vércukor és a koleszterin anyagcserére. Hatékony a felesleges zsírok, szénhidrátok, mérgek és savak megkötésére. Támogatja a fogyást és a méregtelenítést. 

 

A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az alkalmazható növényi eredetű készítményekkel kapcsolatban! A gyógynövények felhasználásának bizonyos esetekben és állapotok mellett kis dózisban is lehetnek káros egészségügyi hatásai, ezért az itt leírtak alkalmazása csak saját felelősségre történhet. A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. 

Forrás: Wikipedia

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz