Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Koenzim Q10 2011-10-20

Koenzim Q10

A Q-10 koenzim kinonvegyület, amelyet a szervezet állít elő. Amikor 1957-ben a tudósoknak először sikerült izolálniuk ezt az anyagot, ubikinonnak nevezték el, mert a természetben szinte mindenütt előfordul. Minden élőlényben, és sokféle táplálékban előfordul, még az olajos magvakban is.
Sejtjeink - így az egész szervezet - energiával való ellátását a Q10 koenzim szabályozza. A Q10 egy katalizátor, mely szabályoz és felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat. Ez a koenzim szabályozza az energia (ATP) termelést a mitokondriumokban. A Q10-et szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, de e kor után szintje hanyatlani kezd és kívülről kell bevinni. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet.

 

A koenzim Q10 szerepe az anyagcserében

Testünk több milliárd sejtből áll, amelyek mindegyike önálló „erőműként” működik, előállítva azt az energiát, amely a különböző fizikai funkciókhoz (pl. izom összehúzódás, légzés )szükséges.

Az energiaképzés a sejtek piciny alkotórészében a mitokondriumokban megy végbe az alábbiak szerint:

-         a zsír, szénhidrát és részben a fehérje bejut a mitokondriumokba

-         a koenzim Q10 közreműködésével ezek az anyagok ATP-vé, azaz energiahordozóvá alakulnak át

-         ha a sejtnek energiára van szüksége, lebontja az ATP-t  és felszabadítja a kötött energiát

Minél magasabb a sejtekben található koenzim Q10 szint, annál több energiát képesek előállítani.

 

Természetes energiafokozó lehet idős emberek számára

A koenzim Q10 nagyrészt a májban termelődik, emellett a szervezetünkbe bevitt táplálék szintén biztosít bizonyos mennyiséget. Az életkor előrehaladtával az endogén koenzim Q10 termelés és a táplálékbevitel csökkenése miatt a sejteken belüli szintje olyan mértékig lecsökkenhet, hogy az a szervezet általános működésére is kihat és nagyfokú fáradékonysághoz vezet.

A mitokondriális bioenergetikában betöltött szerepe mellett a Q10 erélyes antioxidáns tulajdonsága is ismert. Köztudott, hogy az oxidatív stressz, a patológiás mértékben felszaporodott szabad gyökök, melyek oxigénből és nitrogénből képződnek, számos kórkép patogenezisében kiváltó tényezők. Az antioxidánsként működő egyes kitüntetett vitaminok és a koenzim Q10 is, megvédenek a káros oxidatív stressztől.

 

A koenzim Q10 jelenleg már széleskörűen hozzáférhető mindenki számára

A koenzim Q10 felfedezésével és gyógyszeripari előállításával olyan eszközhöz jutottunk, mely lehetőséget ad az életkorral járó energiacsökkenés, öregedés kompenzálására. Jóllehet a koenzim Q10-et először gyógyszerként vezették be szívbetegek számára Japánban, jelenlegi státusza a legtöbb országban táplálék-kiegészítő, amelynek rendeltetése a sejtszintű bioenergetika javítása és az oxidatív stressz ellensúlyozása.

A koenzim Q10 nem serkentőszer, hanem a szervezet energia-anyagcsere folyamatainak fontos szabályozója. A koenzim Q10 kapszulákkal akár mint étrend-kiegészítőkkel is  jelentősen lehet javítani az idős emberek életminőségét. Az alábbi hatásait ma már tudományos kutatások igazolják:

-         fokozottabb energia termelés

-         kisebb mértékű fáradtságérzés

-         jobb szívizomfunkció

-         nagyobb munkabírás

-         általános közérzet javulása

A kávéval szemben pl ami serkentőszerként a központi idegrendszerre hat, a Q10 a szervezet természetes energia-anyagcseréjének szabályozásában vesz részt.

 

A koenzim Q10 (ubidecarenon) alkalmazása szívproblémák esetén

A koenzim Q10 egyik legjobban dokumentált alkalmazási területe a szívbetegség, ezen belül is a kardiomiopátiák ahol nagy dózisban, gyógyszerként történő Q10 kiegészítéssel az alábbi tüneteket sikerült a betegeknél lényegesen  javítani:

- csökkent szívpumpa funkciók

- fáradékonyság

- kimerültség és légszomj

- mellkasi fájdalom

 

Tudományos vizsgálatok sora igazolta a Q10 pozitív szerepét a fizikai terhelés, a magasvérnyomás csökkentés és a fent említett krónikus szívelégtelenség terén.

Sokan megkérdőjelezik a koenzim Q10 hosszú távú szedésének biztonságosságát, azonban az eddig elvégzett vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy fogyasztása -elsősorban kisebb dózisban- étrend-kiegészítőként, biztonságos és semmilyen kóros mellékhatással nem jár.

A magas vérzsírszint széles körben elterjedt probléma a világon és egyre inkább Magyarországon is.

Sok idős ember szed sztatinokat, melyek hatékonyan csökkentik egyes vérzsír összetevők szintjét elsősorban a koleszterinét, de előfordulhat, hogy a koenzim Q10 szintjét is, mivel szintézisük hasonló úton megy végbe. Külső pótlással koenzim Q10 adjuváns szedésével ezen nemkívánatos mellékhatás jól kivédhetővé válik. Ezen  megfigyelés a Q10 kiegészítő  kezelésnek további nagyobb esetszámú vizsgálat elvégzését igényli és a kutatások izgalmas területét képezi jelenleg is.

 

Forrás: Dr Sándor Edit, Koenzim Q10; Népgyógyászat

 

 



Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz