A kókusznak elsősorban hűsítő hatását kell kiemelnünk. Ezt a hűs hatást valószínűleg nem fogjuk külsőleg érzékelni, de például mentálisan érezhetjük nyugtató hatását vagy a szervezetben túltengő tüzet csillapíthatjuk vele hatékonyan. Kiemelten a Pitta típusú embereknek ajánlott hűsítő hatása miatt vagy azoknak, akik szervezetében túlműködik a Pitta dosha, azaz a tűz típusú hatóerő, pl. gyomorégés esetén érdemes a fűszeres ételek kerülése és a kókuszolajnak a felhasználása sütéshez, főzéshez.
Elősegítheti a magnézium és a kálcium felszívódását, támogathatja az erős izmok és csontok felépülését. Hatásos segítséget nyújthat a csontritkulásban szenvedőknek, mert védelmet nyújt a csontoknak. Serkentheti az emésztést és a bélrendszer működését. Enyhítheti az aranyér okozta fájdalmakat, és általában csillapíthatja a gyulladásokat hűsítő hatása miatt. Gyakori használatával megelőzhetők lehetnek a rákos betegségek előfordulásai, pl. mell- és bélrák. Enyhíthetii a krónikus fáradtság szindróma tüneteit.
Ami bőrünket illeti, segít megelőzni a ráncok korai kialakulását, az időskori pigmentfoltokat, a bőr megereszkedését, használatával bőrünk sokáig megőrzi fiatalságát és rugalmasságát. Bőrbetegségek közül különösen ajánlott az ekcéma, a psoriasis (pikkelysömör) és egyéb bőrgyulladások kezelésére. Nyáron megvédi a bőrt az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól.
A kókuszból készített olajat előszeretettel használják az Ayurvédikus terápia során, főleg a Pitta típusúak masszázsakor. A kókusz olajjal végzett fejmasszázs lenyugtatja az idegrendszert és hatásos a hajproblémák kezelésében. Ilyen hajproblémák, pl. a száraz és töredezett haj, a korpás fejbőr. Otthoni használatra is javasolt a kókuszolaj, viszont ahhoz, hogy eredményeket is elérjünk vele, fontos hetente minimum 2-szer használni és akkor órákat állni hagyni a hajas fejbőrön (legjobb lefekvés előtt reggeli hajmosással). A kókuszolajjal végzett fejmasszázs nem csak nyugtat és serkenti a fejbőr vérkeringését, de segítségével megállítható a hajhullás és a haj egészségesen csillogó lesz tőle.
A még zöld, zsenge kókuszdió belsejében lévő folyadék a kókuszvíz. Termőhelyükön az emberek évezredek óta fogyasztják és tiszteletük jeléül sok helyen az élet vizének nevezik. Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól legendák születtek, melyek jelentős részét az ayurvédikus gyógyászat igazolta . Az EFSA honlapján sportitalként szerepel magas kálium és ásványi anyag tartalma miatt, melynek forgalmazását a FAO is támogatja.
A külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználható szűz kókuszolajat a kókusz húsából hőkezelés nélkül préseléssel nyerik. A tisztítás kizárólag mechanikus úton, szűréssel, ülepítéssel történik. Mivel hideg sajtolással készül a kókusz jó tulajdonságait teljes egészében megőrzi. Tiszta, természetes, jellegzetesen kókusz illatú olaj, mely ideális bőrápoló babáknak és felnőtteknek egyaránt.
A kókuszkrém minden összetevőt tartalmaz ami a kókuszdió csonthéján belül található. A kókusz húsából pépesítéssel készül. Könnyen emészthető, magas energiatartalmú élelmiszer 370cal/ 100g. Fogyasztható önmagában, használható sütemények,desszertek, krémek és ételek készítéséhez.
A kókuszból természetes erjesztéssel készített élelmiszer a nata de coco. Rágós, áttetsző, zselészerű kockák kókuszvízben. Íze a lichi gyümölcsére emlékeztet. Alacsony kalória tartalma miatt, 61 cal/ 100 g, népszerű csemege szerte a világon az olyan emberek körében akik odafigyelnek a testsúlyukra, illetve akik fogyni szeretnének.
A kókusz húsából préselt nyersolajat tisztítják, szűrik, szagtalanítják . Az így készült "kókuszolaj (kókuszzsír) sütéshez, főzéshez 1kg" tiszta, illatmentes. Nagyon jól használható sütéshez, főzéshez és a magyar konyha íz-világát sem befolyásolja. A Magyar Cukorbetegek Szövetségének állítása szerint cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel inzulin jelenléte nélkül is képes táplálni a sejteket, így a perifériákat is ellátja energiával.
Forrás: Horváth-Kovács Diána, A hűsítő kókusz, Ayurvedika; Vitaminspecialista