AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN
A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.
---------------------------------
-----------------------------
HÍRLEVÉL
Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
---------------------------------
HŰSÉG PROGRAM
Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont. 2db Pont = 2 Ft
(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)
C-vitamin
(aszkorbinsav)
A C-vitamin vízben oldódó vitamin. Ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el.
Gyakran használjuk az "aszkorbinsav" megnevezést is rá. Oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik.
Miben játszik szerepet a C-vitamin?
Legfőbb feladatai közé tartozik a szervezet ellenálló képességének megvédése a fertőzések és a szennyeződések okozta ártalmakkal, hideggel, fáradtsággal és stresszel szemben. Csökkenti a rák kockázatát.
A növényvilág igen gazdag C-vitaminban. Bőségesen hozzájut az, aki táplálékát naponta friss gyümölcsökkel és zöldségekkel gazdagítja.
A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, tehát hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetben ez az ásványi anyag akár túlzott mértékben felhalmozódjon, és előfordulhat, hogy a túlságosan nagy vastöbblet igen súlyos betegségeket vált ki.
Jó tudni, hogy a C-vitamin alapvető tápértéket képvisel a gyermekek szabályos növekedésében már csecsemőkortól kezdve. A B9-vitamint és az E-vitamint megóvja az oxidációtól, és hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez is.
A C vitamin ellenállóvá teszi szervezetünket a fertőzésekkel szemben - és emellett még a fájdalmat is csillapítja bizonyos gyulladásos betegségeknél, például az ízületi gyulladás esetében.
Számos kutatás bizonyította már a C vitamin hatását a megfázással, illetve az influenzával szemben. A tanulmányok egyetértenek abban, hogy ha akkor szedünk C vitamint, amikor az első tünetek jelentkeznek, körülbelül 30 százalékkal lerövidíthetjük a betegség időtartamát, illetve enyhíthetjük a tüneteket.
Megelőzi a zúzódások kialakulását, gyógyítja a horzsolásokat, illetve erősen és egészségesen tartja az izmokat a csontokhoz rögzítő ínszalagokat és inakat, az ízületeket, valamint az ínyt.
Segít a vörösvérsejteknek a hemoglobin bioszintézésében és a szervezetnek a vas felszívódásában.
Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását idézhetik elő.
Mihez szükséges a C-vitamin?
Immunrendszer működése
Oxido-reduktív folyamatok
Kollagénfehérjék szintézise
Hormonok szintézise
Vas- és rézfelszívódás
Mennyi szükséges a C-vitaminból?
A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet.
C vitamin optimális mennyisége:
500-2000 mg naponta
A minimálisan javasolt napi mennyiség C vitaminból szigorúan 60 mg. Ez a különösen alacsony dózis arra elég, hogy megelőzzük a skorbutot - ami a C vitamin hiánybetegsége, de kevés az egészség és a jó közérzet biztosítására. Ezt az alacsony dózist a II. világháború idején vezették be, hogy megelőzzék a katonák komoly hiánybetegségét. Azóta már tanulmányok százai mutatták be, hogy ha ezen a 60 mg-on felül jut a szervezet a vitaminhoz, úgy nagyon sok probléma megelőzhető.
A C-vitamin természetes forrásai
Legjobb C-vitamin forrásaink a zöldpaprika, a citrusfélék, a friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, a káposzta, salátafélék, továbbá a petrezselyem, brokkoli, eper, papaya, karfiol, kelkáposzta, mustár zöldje és a kelbimbó. Télen a savanyú káposzta és a mirelit zöldségek tehetnek jó szolgálatot.
Egyes növények aszkorbinsav-tartalma különösen nagy. Száz gramm csipkebogyó például körülbelül 400, a fenyőtű 200, a petrezselyemlevél 185, a paradicsompaprika 180, a zöldpaprika 125, a káposzta 87, a barack 50, a citrom 45, a burgonya 24 mg aszkorbinsavat tartalmaz.
Felszívódását segítő tényezők:
Bioflavonoidok
Kalcium
Magnézium
Felszívódását gátló tényezők:
Túl lúgos közeg
Alkohol
Dohányzás
Fogamzásgátló tabletta
Fertőzések és pattanások kezelésére alkalmazott teraciklin
Aszpirin és reumás ízületi gyulladás esetén felírt kortikoszteroidok.
Hiányállapotok
C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben a skorbut nevű betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással járó, esetenként halálos kimenetelű betegség (bár napjainkban már nem jellemző).
Hiánytünetek:
gyakori megfázás
fertőzésekre való hajlam
gyengeség
ínygyulladás
ínyvérzés
orrvérzés
lassú sebgyógyulás
romló visszerek
vérzéses állapotok
Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
Vissza a Vitamin ABC főoldalra