Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

E-vitaminE-vitamin, tokoferol
(tokoferol)

Az E-vitamint másik neve tokoferol, egy zsírban oldódó vitamin. Számos olyan vegyület van, melyek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Nyolc különböző formában létezik: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol; illetve alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol. Az emberi szervezetben a legaktívabb formája az alfa-tokoferol.

Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat.

Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.

Miben játszik szerepet az E-vitamin?

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket.

Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.

Az E-vitamin az alábbi kedvező hatásokkal rendelkezik:

- Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat.
- Javítja a sejtek regenerációs folyamatát.
- Fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében.
- Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban.
- Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.
- Erősíti az immunrendszert.
- Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).
- Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.
- Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
- Mérsékli a kimerültség jeleit.
- Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.
- Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.
- Segíti az optimális agyi állapot fennmaradását, és csökkenti a szívbetegség és a trombózis következtében fellépő szélütés kockázatát.

Mihez szükséges az E-vitamin?

- Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
- Öregedési folyamatok lassításához/gátlásához
- Részt vesz az immunrendszer egészséges működésének fenntartásában
- Megakadályozza a véralvadékok képződését
- Védi a bőrt

Mennyi szükséges az E-vitaminból?

Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E-vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal.

A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet.

A különböző tanulmányokra támaszkodva az optimális mennyiségnek a napi 400 NE látszik, bár sok embernek még ennél is többre lehet szüksége.

- Megelőzésre és terápiás célokra felnőtteknek: 100-1000 mg/nap
- Rövidebb és hosszabb távon: különösebb mellékhatás nélkül maximum napi 800 mg E vitamin fogyasztható.

Ajánlott a fogyasztása azoknak, akiknek a családjában rendszeresen előfordult szívinfarktus, akik erős légszennyeződésnek vannak kitéve, illetve akik szeretnék lassítani testük öregedését, ill. sportolóknak.

Az E-vitamin természetes forrásai

Legjobb E-vitamin források a növényi olajok, a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, kemény héjú gyümölcsök, olajos magvak. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.
Egy kis csomag földimogyoró, egy félmaréknyi mandula vagy egy teáskanálnyi napraforgóolaj 3mg E-vitaminnal járul hozzá a szervezet működéséhez.

Felszívódását segítő tényezők:

- C vitamin és szelén egyidejű fogyasztása

Felszívódását gátló tényezők:

- magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése
- a margarinfélékben és félkész termékekben előforduló transzzsírsavak
- légszennyeződés
- fogamzásgátló tabletták
- túladagolt réz, mangán
- szervetlen vas (vas II-szulfát) fogyasztása  esetén tönkremegy az E vitamin, ezért szerves formátum (vas II glukonát, citrát) javasolt

Hiányállapotok

Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.
Többek között az alábbi veszélyforrásokkal számolhatunk, ha nem viszünk be elegendő E-vitamint a szervezetünkbe:

- Az E-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését okozza.
- A termékeny korú nőknél csökken a megtermékenyülés esélye.
- Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység (anémia) bizonyos fajtái alakulhatnak ki.
- Az idegrendszer is kárt szenved, ami idegességben, feszültségben jelentkezik.
- Gyengül az emlékezőtehetség, ezért kimondottan előnyös, ha erősen leterhelt időszakban E-vitamint szedünk.
- Csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből.
- kimerültség
- sérülékeny bőr
- lassú sebgyógyulás
- visszértágulat

Túladagolás

Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus. Túladagolása K-vitamin-hiányt okozhat.
A zsírszövetek és a máj tárolja a szervezetbe bevitt felesleget, és a széklettel folyamatosan ürül.

Mivel nem vagyunk egyformák, előfordulhatnak kivételes esetek. Ha furcsa tünetek jelentkeznek – fejfájás, kettős látás, izomgyengeség, emésztőrendszeri probléma -, s ezek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a nagy mennyiségű E-vitaminnal, hagyjuk abba a szedését. A tünetek más baj jelzései is lehetnek, figyeljünk oda testünk változásaira.

Ha bármilyen betegség esetén nagy mennyiségben szednénk, konzultáljunk a háziorvosunkkal, mivel bizonyos rendellenességek mellett negatív hatást válthat ki.


Vissza a Vitamin ABC főoldalra








 
 
 



Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz