Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Cukorbetegség 2011-10-31

Cukorbetegség (Diabetes)

 

A cukorbetegségnek nevezett kórkép lényege a vércukorszint szabályozásának károsodása, amely a vércukor emelkedését eredményezi. Közismert, hogy létezik korábban fiatalkorinak, vagy inzulinfüggőnek nevezett , (jelenleg 1-es típusú) diabétesz, valamint időskorinak, vagy nem inzulinfüggőnek is nevezett ( jelenleg 2-es típusú) cukorbetegség. A két kórkép a feltételezett hasonlóság ellenére mégis nagyon különböző, egyetlen közös vonásuk, hogy a betegség lefolyása során mindkét esetben vezető tünetként magas vércukorszint jelenik meg.
Jelentős különbség , hogy míg a fiatalkori cukorbetegségben a betegség lefolyása során az inzulin termelés folyamatosan csökken (kóros immunreakció pusztítja el az inzulintermelő sejteket), addig az időskori diabétesz esetében a kezdeti éveket éppen az inzulin „túltermelése„ jellemzi.

1-es típusú diabétesz

A cukorbetegség ezen típusa gyermek-, illetve ifjúkorban kezdődik, leggyakrabban tíz éves kor körül jelentkezik, de előfordult már kétesztendős gyermeknél is. A hasnyálmirigy inzulintermelő képességének hiányát jelenti, a betegségre tehát az inzulinfüggőség jellemző. A betegek rendszeres inzulinadagolás nélkül életveszélyben lennének. Az összes cukorbeteg tíz százaléka tartozik ebbe a típusba.
Oka - a genetikailag erre hajlamos egyéneknél - egy ún. autoimmun folyamat, amely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeit. Ezt követően a beteg csak inzulin injekciókkal tartható életben. (Ezért is nevezték régen inzulin-dependens diabetes mellitusnak, rövidítve IDDM-nek). Ma hozzávetőlegesen 40-50 ezer 1-es típusú diabéteszes él Magyarországon, közöttük kb. 2600 a 14 év alatti gyermek.

 

2-es típusú diabetes mellitus

A 2-es típusú diabetes mellitus (más néven nem inzulinfüggő diabétesz) esetében a betegség kezdeti szakaszában a béta-sejtek termelnek ugyan inzulint, de az nem fejti ki megfelelően a hatását, mert a sejtek érzéketlenek vele szemben. Ezen érzéketlenség, az ún. inzulinrezisztencia általában az inzulinreceptorok hibás működése következtében alakul ki és következtében megemelkedik a vércukorszint. A magas vércukorszint, hiperglikémia miatt a béta-sejtek több inzulint próbálnak termelni, hogy az inzulinrezisztenciát kiegyenlítsék. Ez a folyamat kóros inzulintermeléshez vezet, végül az inzulintermelés kimerül. A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a kórt. A betegség kezelése a kezdeti szakaszban életmódváltoztatással (diéta, helyes táplálkozás, sport, testsúlycsökkentés), majd vércukorcsökkentő, valamint az inzulin hatását növelő tablettás készítményekkel történik. A betegség későbbi szakaszában, mikor az inzulintermelés már kimerült, az 1-es típusú diabéteszhez hasonlóan szükségessé válik az inzulin adása.

 

Az inzulinnal szembeni érzékenység csökkenése, az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki. E diabéteszforma gyakorisága szorosan összefügg az életmóddal; a mozgásszegény életmód, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás döntő szerepet játszik e betegség kialakulásában. Manapság az elhízás gyermek és serdülőkorban is jelentkező rohamos terjedésével azonban ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik. A világon a 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik (az összes cukorbeteg kilenctizede a 2-es típusú betegségben szenved) a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. Korábban ezt a diabétesz formát "enyhe" betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség. Súlyos, mivel mintegy 10-15 évvel lerövidíti a várható életkort, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

 

Tünetek

Mértéktelen szomjúság

Gyakori, nagy mennyiségű vizelet

Túlzott fáradtság vagy gyengeség

Akaratlan fogyás

Lassú sebgyógyulás

Kiújuló fertőzések, például húgycső- vagy gombás hüvelygyulladás

Elhomályosodó látás

A kéz és lébfej zsibbadása, bizsergése


A táplálékkigészítők hatása

A cukorbetegséget mindig szakorvosnak kell kezelnie. a táplálékkiegészítők mindkét tipusú cukorbetegség esetén a hagyományos gyógyszerekkel együtt is szedhetők. Bizonyos kiegészítők alkalmazásakor módosítani kell az inzulin vagy az antidiabetikus gyógyszer adagját. A változást mindenképpen orvos engedélyével hajtsa végre.

A B vitaminok segítenek a glükóz (szőlőcukor) energiává alakításában szerepet játszó enzimek szintézisében, és mérséklik a diabétesz által okozott idegsejtpusztulás mértékét is. A króm csökkenti a cukorbetegek vércukor - és LDL ("káros") koleszterinszintjét, emeli a HDL ("védő") koleszterinszintet. Az indai gyógynövény a Gymnema sylvestre javíthatja a vércukorszint szabályozását, néha még csökkenti is az inzulin - vagy egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszer mennyiségét.

Az esszenciális zsírsavak védik az idegsejteket, és megőrzik a verőérfalak rugalmasságát. A halolajak növelik a "jó" HDL-koleszterin mennyiségét és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsok a szemet, idegsejteket és a szívet is védik. Az E-vitamin megakadályozhatja az érfalban a plakk képződését, az alfa-zsírsavak pedig elősegíthetik a glükóz lebomlását. Sok cukorbeteg szervezetében kevés a magnézium és cink mennyisége, ami akadályozza az inzulin felhasználását és (gyakori tünetként) késlelteti a sebgyógyulást. A cink szedését hosszú távon rézzel kell kiegészíteni. A fekete áfonya megelőzheti a szemkárosodást, a taurin nevű aminosav elősegíti az inzulin felszabadulását, és megakadályozza az éren belüli vérrögképződést, ami infarktust okozhat. Újabb tanulmányok a magnézium szerepét is hangsúlyozzák.

Megelőzés:

-Tornázzon rendszeresen. Aki testmozgással heti több, mint 3500 kalóriát éget, feleakkora valószinűséggel fog a II. tipusú diabéteszben szenvedni, mint aki kevesebb, mint 500 kalóriát éget el ily módon. A testedzés azoknak is hasznos, akik I. tipusú diabéteszben szenvednek.

-Csökkentse testsúlyát: a túlsúlyosság a II. típusú diabétesz egyik fő hajlamosítő tényezője

.Fogyasszon teljes kiőrlésű gabonatermékeket, gyümölcsöt és zöldségeket, ami a vércukorszintet egészséges határok között tartja

-Cukorbetegek is fogyaszthatják a Xilovit – természetes növényi alapú édesítőszereket. Bővebb info: xilovit.hu

Ajánlott táplálékkiegészítők

B-vitamin komplex   
Adagolás: Minden reggel 1 tabletta evés közben
Ajánlat: Ha lehet szedjen B-50 komplexet, amiben 50 mg B12 vitamin és biotin, 400 mg folsav és 50 mg minden más B-vitamin található
Króm   
Adagolás: naponta háromszor 200 mg étkezés közben
Ajánlat: befolyásolhatja az inzulinszükségletet, konzultáljon szakorvosával
Magnézium   
Adagolás: Naponta kétszer 100 mg
Ajánlat: vesebetegség esetén ne szedje
Cink   
Adagolás: naponta 30 mg
Ajánlat: Olyan készítményt vásároljon, amely 2 mg rezet is tartalmaz
Gymnema    Sylvestre
Adagolás: Naponta 200 mg kivonat
Ajánlat: befolyásolhatja az inzulinszükségletet, konzultáljon szakorvosával
Halolajak   
Adagolás: Naponta 2 kávéskanálnyi, hogy a 2 g omega-3 zsírsavat biztosítsa
Ajánlat: Kérjen tanácsot orvosától, ha véralvadásgátlót szed.
Antioxidánsok   
Adagolás: reggelente 1000 mg C-vitamin, 250 mg E-vitamin és 150 mg alfa-zsírsav
Ajánlat: Kérje orvosa tanácsát, mielőtt alfa-zsírsavat kezd szedni, hatással lehet a vércukorszintre
Fekete áfonya   
Adagolás: Naponta kétszer 160 mg
Ajánlat: Szedjen 25% antociántartalmú engedélyezett készítményt
Taurin   
Adagolás: Naponta kétszer 500 mg L-Taurin üres gyomorral
Ajánlat: Ha egy hónapnál hosszabb ideig szedi, egészítse ki aminosavkeverékkel

Figyelmeztetés: Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz! Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával!

 

Forrás: Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements





Kapcsolódó termékek

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz