Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Golgotavirág 2011-11-07

Golgotavirág

A golgotavirág (Passiflora) a Malpighiales rendbe tartozó golgotavirág-félék (Passifloraceae) család egyik nemzetsége. A korábbi rendszertanok az akkor még csak ezt az egy nemzetséget tartalmazó családot az ibolyavirágúak (Violales) rendjébe sorolták.

A „golgotavirág” név a latin Passiflora elnevezés fordítása. A latin név a 17. század elejéről ered („passio” = szenvedés, „flor” = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét (Passió vagy Golgota) és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint Krisztus keresztútját a virág egyes részei szimbolizálják.

Gyümölcstermő golgotavirág

Ez a különösen szép virágú gyümölcstermő növény soha nem élt bibliai tájakon, ám a fantázia nem ismer távolságokat. Az amerikai őserdők növénye az ősi dráma szimbóluma lett. Hitbuzgó szerzetesek figyeltek fel virágjának különleges szerkezetére, és gyorsan készen állt a magyarázat: a virág belső széle rojtokból álló koronája a tövises korona, a virágot alkotó szálacskák a véres ostorok, fehérsége az ártatlanság, a virág középső oszlopa a kereszt. Megvannak rajta még a szegek (bibeszálak) és a kalapács (porzó) jelképei is. Levelei dárdaszerűek, kapaszkodó kacsai kötélhez hasonlítanak. Magjai szív alakúak, a szerető szív jelképei.

A golgotavirág a XVII. században jutott el Európába és kezdte meg hódító útját. Sorsáról szépen ír Rapaics Raymund: „Akkoriban a nagyurak gyönyörködtek a golgotavirágban, később a nagyurak kedve más, újabb virágok felé fordult, s a golgotavirág kiszorult a külvárosokba, falvakba, ahol a szegény emberek ma is áhítattal őrzik ablakukban. Ott a botanika most is olyan ősi és bájos együgyűségek tudománya, mint volt valaha évezredek előtt."

Gyümölcsét gyakran granadillának is nevezik, mert kerekded termései és sok kis apró magja a gránátalmára emlékeztetnek. A több száz, szemet gyönyörködtető faja mellett hármat termesztenek nagyobb területen, de legbecsesebb a Passiflora edulis, a passiógyümölcs. Egyik típusának, a Passiflora alatanak sok apró, táplálékul szolgáló magja szétharapva — mint a bennszülöttek teszik — részegítő bódulatot okoz.

A maracuja szilvaszerű termései folyamatosan érnek. A gyümölcsökben sok az A-vitamin és a nikotinsav, továbbá a foszfor, a kalcium és a vas. Beérve maguktól lehullanak, és fokozatosan megráncosodnak – a cukor- és zamatanyagok eközben tovább gyarapodnak bennük. A termések szobahőmérsékleten hosszan tárolhatók — közben sok vizet vesztenek, de az ízük nem romlik. A teljesen érett gyümölcsök íze üdítő, savanykás-édes-csípős. A hosszában kettévágott termésekből a húsrész könnyen kikanalazható. Kevés cukor hozzáadásával különleges csemege. Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek is jó.

A másik két termesztett faj inkább csak érdekesség. Az óriás passiógyümölcs nagy terméseit a sárgadinnyéhez hasonlóan fogyaszthatjuk, levét frissen tisztán vagy más gyümölcs levével keverve isszák. Egyes fajok (mint például a májusialma) levelében vagy gyümölcsében gyógyhatású anyagok is vannak.

Hatásai:

Egészségvédő hatása: Nyugtató, fájdalomcsillapító, emésztésserkentő, nőgyógyászati problémák, sérülések kezelése. Ízletes és nyugtató, altató és szívroham-megelőző hatású forrázathoz egy teáskanál szárított golgotavirág-levelet, egy csésze forró vízben 10-15 percig áztassunk.

A növény föld feletti része olyan fl avonoidokat tartalmaz, amelyek hatásosan alkalmazhatók alvási problémák kezelésére. Az álmatlanságban szenvedő betegek számára fokozatosan visszahozza a természetes elalvást. Nagyon hatásos a stresszel teli életmód okozta folyamatos szorongás, feszültség csökkentésére, és ezért mintegy előkészíti a nyugodt és békés alvást, pihenést. Nem okoz függőséget.


Golgotavirág ellenjavallat: Bizonyos szerzők arra intenek, hogy a golgotavirág erős mérget, cianidot tartalmaz, ezért mikor golgotavirágot vásárolunk, bizonyosodjunk meg, hogy. P. incarnatá-t vettünk, mert az előbbi állítás csak a dísznövényként használatos, kék golgotavirágra igaz.

A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az alkalmazható növényi eredetű készítményekkel kapcsolatban! A gyógynövények felhasználásának bizonyos esetekben és állapotok mellett kis dózisban is lehetnek káros egészségügyi hatásai, ezért az itt leírtak alkalmazása csak saját felelősségre történhet. A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.



Forrás: Wikipedia; Terebess gymülöcskalauz

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz