Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Irritábilis bél szindróma (IBS) 2011-11-10

Irritábilis bél szindróma (IBS)

 

Az irritábilis bél szindróma a vastagbél működészavaraira visszavezethető tünetegyüttes, gyakran hallhatjuk rövidített elnevezését, az IBS-t. Az irritábilis kifejezés jelzi, hogy a panaszok hátterében a bél fokozott érzékenysége és megváltozott működése áll, a panaszok hátterében ugyanakkor semmilyen szervi eltérés nem mutatható ki. 

Az IBS olyannyira gyakori betegség, hogy a meghűlések után ez a munkahelyi és iskolai hiányzások második leggyakoribb oka. Az IBS olyan kórkép, amely férfiakon és nőkön egyaránt előfordul, de a nőknél gyakoribb. Általában fiatal korban kezdődik, és változó erősségű panaszokkal sokáig elkíséri az érintetteket. A különböző felmérések adatai alapján Európa különböző országaiban az IBS a lakosság 9-23%-át érinti. Magyarországon 15% érintettséggel számolva mintegy másfélmillió embernek van ilyen jellegű panasza.


A vastagbél felépítése

A vastagbél felépítésének, valamint működésének kissé elmélyültebb ismerete nélkülözhetetlen az irritábilis bél szindrómára jellemző panaszok, a szóba jövő kezelési lehetőségek és a tennivalók pontos megértéséhez.

A vastagbél a bélcsatorna alsó, körülbelül 120-130 cm hosszú szakasza, amely a vékonybél becsatlakozása alatt mintegy 15 cm-rel, a jobb csípőlapátnál, vakon kezdődik (vakbél). A belső felszínt nyálkahártya béleli, majd kifelé haladva az érellátást biztosító kötőszövetes zóna, azután a hosszanti és körkörös izomból, valamint számtalan idegelemből felépülő izomréteg, végül a vastagbelet kívülről borító hashártya következik.

A vastagbélben a születés utáni néhány nap során nagyon változatos (egyénenként eltérő) összetételű és hatalmas tömegű baktériumflóra telepedik meg. 

 

Tünetei, felismerése

Mindenekelőtt hangsúlyoznunk kell, hogy az IBS nem vastagbélgyulladás (colitis), és nem alakul ki belőle daganatos betegség.

A két jellemző panasz a hasi fájdalom és a székelési zavar, mely utóbbi lehet hasmenés, székrekedés, ürítési zavar, nyákos széklet, vagy ezek kombinációja. Gyakori kísérő tünet a haspuffadás, a rossz közérzet, az alvászavar, a nyugtalanság, a nyomott hangulat vagy egyéb lelki/hangulati probléma. IBS-ben a hasi fájdalom feszítő, húzó vagy csavaró jellegű, nyugtalanító. A nőknél gyakori, hogy a fájdalom a munkavégzés kezdetén fokozódik. Leggyakrabban az alhas valamelyik oldalán jelentkezik, gyakran összefügg a székeléssel.

Gyakori a fokozott gáztermelés, de a kiürített bélgáz mennyisége gyakorlatilag nem változik. A belek korgása, intenzív és hallható mozgása kíséri a kellemetlen tüneteket.

E panaszok mellett a leggyakoribbak: a szegycsont mögötti égető fájdalom, az étkezés után hamar jelentkező teltségérzés vagy hányinger, savas felböfögés.

 

Kialakulásának okai, megelőzés, kezelés

Az orvostudomány mai álláspontja szerint a panaszok és tünetek kialakulásában szerepet játszhatnak a bél mozgászavarai, a bélfal fokozott érzékenysége, a bélcsatornában található idegelemek és a központi idegrendszer működési zavara, a fájdalom kóros megélése, illetve ezek kombinációja is.

Sokáig úgy gondolták, hogy az IBS tüneteinek egyetlen lehetséges oka a bél mozgászavara. Az IBS-ben szenvedők emésztőcsatornájában a táplálék áthaladásának ideje (tranzitidő) kétségtelenül igen változó. Lehet lassú, ilyenkor székrekedéssel kell számolni, és lehet gyors, amely hasmenést idéz elő, sőt a két jelenség gyakran kombinálódik vagy váltakozik. A híg, gyakoribb széklet, az egymás után jelentkező székelési inger (a kiürülés hiánya) vagy nyákos széklet váltakozhat a bogyós, nehezen üríthető széklettel.

Számos külső körülmény alapvetően befolyásolja a bélmozgást és a székelés ritmusát. Ilyen lehet pl. az utazás, főként, ha jelentősen eltérő életkörülmények között zajlik vagy több időzónát érint, de egy szokatlan étkezés, a nagy pszichés teher, a vizsgadrukk is ugyanebbe a kategóriába sorolható. 

 

Kezelés, megelőzés

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan szer, amellyel a tüneteket egyszer s mindenkorra meg lehetne szüntetni.

A túlzások kerülése (rendszeres étkezés betartása, a nagy és nehéz étkezések, "a nagy kilengések" kerülése, a fokozottabb fizikai aktivitás, a stresszhelyzetek kerülése vagy helyes kezelése stb.) általában jótékony hatású.

A stressz csökkentése, illetve a stresszhelyzetek megfelelő kezelésének elsajátítása szintén az életmódi tanácsok része. Jótékony hatású lehet az átmeneti környezetváltozás és a szabadidő kihasználása. Ha megfigyeljük, hogy bizonyos fajta étel vagy ital fogyasztása után jelentkeznek vagy fokozódnak a panaszaink, az orvos legtöbbször azt tanácsolja, hogy néhány hétig kerüljük azokat.

A gyógyszeres kezelés alapja a vezető hasi panasz enyhítése vagy megszüntetése. Az irritábilis bél szindrómában javasolt fájdalomcsillapítók és görcsoldók egy része orvosi javaslat (recept) nélkül is hozzáférhető. IBS-ben a csoportterápiás, relaxációs kezelésen alapuló eljárások mellett egyes esetekben sikerrel alkalmaznak hipnózistechnikát.

Az IBS prognózisa az életkilátásokat illetően jó, a gyógyulást illetően azonban nem. A tünetek általában fiatal felnőttkorban kezdődnek, és több évtizedes lefolyásra számíthatunk.

 

A táplálékkiegészítők hatása

A természetes táplálékkiegészítők sok esetben hatékonyan enyhítik az IBS tüneteit. Az alább felsoroltak egymással és hagyományos gyógyszerekkel egyaránt kombinálhatóak. A bélben oldódó borsmentaolaj-kapszula-amely biztosítja, hogy az olaj ne a gyomorban, hanem a bélben oldódjon fel - igen hatékonyan enyhíti a hasi fájdalmat okozó bélgörcsöket és az IBS egyéb tüneteit is. Egy vizsgálat szerint , melybe 110 IBS-ben szenvedő beteget vontak be, a bélben oldódó borsmentaolaj-kapszulát szedők 79%-ának csökkentek a hasi fájdalmai, és 56%-uknak teljesen el is múltak, miközben szinte semmilyen ártalmas reakció nem lépett fel.

A bolhamag útifű magjának rostanyaga sok embernél - bár nem mindenkinél - enyhíti az IBS tüneteit. A legtöbb esetben megszünteti a székrekedést, és használ a hasmenés ellen is, ugyanis megköti a bélcsatornában lévő vízet és növeli a széklet tömegét, illetve egyben puhítja is azt. Ezáltal a görcsök erejét is csökkenti. Ha bolhamagútifű-készítményt szed, naponta legalább nyolc pohár vizet igyon meg. Ha a tünetei súlyosbodnak, hagyja abba a rostanyag szedését.

A probiotikumok, a belekben élő hasznos baktériumok, amelyek segítenek a táplálék megemésztésében, vitamint termelnek, és gátolják a betegséget okozó káso baktériumok korlátlan elszaporodását.

 

Ajánlott táplálékkiegészítők

Borsmentaolaj

Adagolás: Naponta háromszor 1-2 kapszula, étkezések között

Bolhamag útifű

Adagolás: Naponta 1-3 evőkanálnyi por, vízben vagy gyümölcslében feloldva

Probiotikumok

Adagolás: Naponta háromszor 2 kapszula üres gyomorral, vagy 2-3 pohár biojoghurt

 

Mit tehet még?

-Egyen több rostos ételt: gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket. Ugyanakkor tartsa be a fokozatosság elvét, hogy ne puffadjon fel a hasa és elkerülje a túlzott bélgázképződést. Nagy mennyiségű rostos étel helyettesítheti a bolhamagútifű-készítményt.

-Egyen kisebb adagokat, de gyakrabban. Kerülje a koffeint, az alkoholt és a zsíros ételeket.

-Csökkentse a stresszt. Segíthetnek a relaxációs technikák és a jóga.

-Végezzen naponta legalább 20 perc testmozgást: ez segíti a belek normális mozgását, és csökkenti a stresszt.

-Orvosa segítségével kezdjen diétát, hogy kizárásos alapon megállapítsa melyik étel okozza a problémát.

-A tejcukor-érzékenység IBS-szerű tüneteket válthat ki., sőt egyeseknél a tejfogyasztás is előidézheti az IBS-t. A tejcukor (laktóz) lebontási képessége gyakran csökken az életkorral, mert idősebb korban a bélrendszerben csökken a laktáz nevű enzim mennyisége.


Figyelmeztetés: Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz! Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával! 

Forrás: Dr. Újszászy László: Hasfájás, puffadás - irritábilis bél szindróma? (origo) egészség; Reader's Digest Guide to Vitamins, Minerals and Supplements

Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz