Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Együnk brokkolit! A jótékony hatásokról. 2012-05-10

Ha a brokkoli és az egyéb, úgynevezett keresztes virágú zöldség egészségügyi előnyeit akarjuk élvezni, nem elég azokat táplálék-kiegészítő formájában szedni, hanem magukat a zöldségeket kell fogyasztani. Ennek oka az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének tudósai által kiadott tanulmány szerint - amely a Journal of Agricultural and Food Chemistry című lapban jelent meg - az, hogy a bennük található kulcsfontosságú fitokemikáliák csak így tudnak teljes mértékben felszívódni.

Emily Ho, az egyetem tanársegédje arról számolt be, hogy sosem egyszerű meghatározni, vajon a fontos tápanyagok az eredeti élelmiszereken, vagy a különféle étrend-kiegészítőkön keresztül szívódnak-e fel hatékonyabban.

Bizonyos vitaminok és tápanyagok, például a folsav, amit főleg várandósoknak ajánlanak, étrend-kiegészítő formájában hatékonyabban fejti ki hatását, ám a kutatók szerint, azok az összetevők, amik a brokkoliban és a hozzá hasonló zöldségekben találhatóak, nem így működnek.

Az ok, ami miatt erre a következtetésre jutottak a szakemberek, a mirozináz nevű enzimben rejlik, mivel ez hiányzik a glükozinolátok – azaz a keresztes virágúakban található egyik értékes fitokemikália - legtöbb mesterséges változatából. Márpedig e nélkül az enzim nélkül a testünk ötször, vagy akár nyolcszor kevesebb mennyiséget képes felszívni az értékes összetevőkből.

Mi hat a brokkoliban?

A cikkben említett glükozinolátok több hasznos tulajdonsággal is rendelkeznek. Egyrészt ún. természetes peszticidek, azaz kártevőirtók, másrészt - és számunkra ez a fontosabb: daganatellenes hatással is bírnak. Erre legjobb példa a sulphoraphan (szulforafán) hatóanyag a brokkoliban. A nagyobb mennyiségű brokkolit, karfiolt és kelbimbót fogyasztók táborában kevesebb az egyes daganattípusok előfordulásának az aránya.

A tények tudományos alátámasztása még várat magára. Az bizonyos, hogy a bél mikroflórájában a brokkoli mirozináz nevű enzime a cikkben említett glükozinolátokat olyan vegyületekké alakítja, amelyek védő hatással bírnak a daganatkialakulással szemben. Ezek persze ún., "in vitro" tehát laboratóriumi eredmények, de alapot teremtenek majd klinikai vizsgálatokra is, pl. a brokkolikivonat hatásának tanulmányozása emlőrák-kockázat esetén.

Forrás: egeszsegkalauz.hu





Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz