Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Az elhízás hatásai 2012-05-24

A kövérség (fölösleges testzsír) egyre jelentősebb problémát jelent Magyarországon. Az orvosok a testtömeg indexet (BMI-t) használják annak meghatározására, hogy a beteg testsúlya az egészséges tartományban van-e. A BMI kiszámolása úgy történik, hogy a kilogrammban mért testsúlyt el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével. Például, ha valaki 70 kg súlyú és 170 cm magas, akkor a BMI-je (70/1,7x1,7) 24,2 kg/m2. A 25 kg/m2 feletti BMI túlsúlyt, míg a 30 kg/m2 feletti BMI elhízást jelent.

 

Az elhízás számos szervben okozhat problémákat: az alábbi fejezetekben megismerheti, hogy miért káros az elhízás az egészségre.

1) Agy

Ha valaki kövér, akkor nagyobb a szélütés veszélye. A kövér ember agyi ereit leszűkíthetik a zsíros lerakódások. Ezt hívják érelmeszesedésnek (ateroszklerózis).

Ezután vérrögök keletkezhetnek, amelyek elzárják az agy vérellátását, ami szélütéshez vezet.
A kövérség kapcsán nő a magas vérnyomás előfordulási gyakorisága is, ami szintén fokozza a szélütés kockázatát.

2) Légút

A kövérség szoros kapcsolatban áll az obstruktív alvási apnoeval. Ez egy olyan állapot, amelyben a beteg légútja alvás közben részlegesen összeesik.

Az obstruktív alvási apnoe gyakrabban fordul elő kövéreknél, a nyak területén lerakódott zsírréteg miatt.

Az obstruktív alvási apnoe-ban szenvedő emberek körülbelül 60-70%-a kövér. Szerencsére a fogyás javíthat ezen az állapoton.

3) Szív

A kövér embereknek gyakran határérték felettiek a koleszterin és egyéb vérzsír szintjei. Ez elősegíti a zsíros lerakódások kialakulását a verőerek falában (ateroszklerózis). Ha az ateroszklerózis leszűkíti a szívet ellátó ereket, az anginás panaszokat (mellkasi fájdalmat), vagy szívrohamot okozhat. Ezt az állapotot hívják szívkoszorúér betegségnek.

A gyerekkori kövérség alapozza meg a felnőttkori szív és érrendszeri betegségeket.

4) Tüdő

A kövérség megnehezíti a légzést: csökkenti a tüdő funkcióját és gyengíti a légzőizmokat.

A kutatók körében egyre inkább az a vélekedés, hogy a kövérség és a krónikus (hosszú távú) légzésproblémák összefüggenek. A kövérség és az asztma kapcsolata még nem világos, de azt már kimutatták, hogy azoknál az asztmás kövér embereknél, akik fogynak, enyhülnek az asztma tünetei.

5) Ütőerek

A magas vérnyomás is egy olyan betegség, ami kapcsolatban áll a kövérséggel: a testsúly növekedésével párhuzamosan a vérnyomás is hajlamos növekedni. A magas vérnyomás önmagában nem mindig okoz tüneteket, viszont fokozza a szélütés és a szívroham kockázatát.

A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a kövér embereknek csökken a vérnyomásuk, ha lefogynak. A legjobb az, ha 25-ös testtömeg index (BMI) alá fogy le a beteg, de már körülbelül 5 kg-os fogyás is jelentősen mérsékelheti a vérnyomást, és ezáltal a szélütésben vagy szívbetegségben való elhalálozás kockázatát is.

6) Csukló

A kéztőcsatorna szindróma (egy ideg összenyomódása a csuklótájékon, ami fájdalmat, zsibbadást vagy bizsergést okoz az ujjakban, illetve gyengíti a kéz szorítóerejét) 4x gyakoribb kövér embereknél.

7) Emlők

A menopauzát követően a kövér nőknél nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának, mint azoknál a nőknél, akiknek a testtömeg indexük (BMI) az egészséges tartományban van.

A menopauzát követő elhízás tehát különösen fontos a mellrák kockázatának fokozódása szempontjából. Azonban még a menopauzát megelőzően is kisebb az esélye egy kövér nőnek túlélni a mellrákot, mint az alacsonyabb BMI-vel rendelkező mellrákos nőnek.

A kövérség a férfiaknál kialakuló mellrák esetében is kockázati tényező.

8) Máj

Az alkoholos májbetegségek (beleértve a májzsugort és a májgyulladást is) gyakoribbak azoknál az embereknél, akiknek súlyfölöslegük van.

A kövérség a máj elzsírosodásának is fokozza a kockázatát – számos olyan állapot van, amikor a zsír felgyülemlik a májban.

9) Epehólyag

Az epekövek gyakrabban fordulnak elő túlsúlyos és kövér emberekben, mint a normál testsúlyúaknál. Ennek oka a túlsúlyos, kövér emberek magas koleszterinszintje.

Az epekövek gyakorisága a kövéreknél 33%-os, ezzel szemben a normális testtömeg indexszel rendelkező embereknél ez az arány 10%. Azonban a túlságosan gyors fogyás (több mint heti 1,3 kg) is kockázati tényezője az epekövek kialakulásának, ezért fokozatosabb fogyás javasolt.

10) Nyelőcső és gyomor

A kövérség szorosan összefügg a nyelőcsődaganatok kialakulásával: minél magasabb a testtömeg indexe valakinek, annál nagyobb a betegség kockázata.

A kövéreknél nagyobb valószínűséggel alakul ki daganat a gyomor felső szakaszán (az úgynevezett cardián) is.

11) Immunrendszer

A túlsúly káros lehet az immunrendszerre, csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. A kövér embereknél nem működnek megfelelően a falósejtek, amelyek feladata az ellenséges mikrobák elpusztítása.

A kövér embereknél nagyobb a kockázata a sérüléseket és égési sérüléseket követő fertőzések kialakulásának is.

12) Vesék

Kutatások szerint a kövérség fokozza a veseelégtelenség veszélyét – minél magasabb valakinek a testtömeg indexe, annál nagyobb a veseelégtelenség veszélye. Ennek oka az lehet, hogy a kövérség nagyobb megterhelést ró a vesékre.

A kövér embereknél, különösen a kövér nőknél nagyobb az esélye a veserák (vesesejtes rák) kialakulásának.

13) Hasnyálmirigy

A kövérség a legjelentősebb külső kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából. A 2-es típusú cukorbeteg egy olyan betegség, amelyben a szervezet nem reagál megfelelően az inzulin hormon hatására. Az ebben a betegségben szenvedők 90%-a túlsúlyos vagy kövér.

A kövérség hatására nehezebb a cukorbetegség karbantartása: az antidiabetikumok kevésbé hatékonyak a kövér emberekben.

Jó hír viszont a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő kövér emberek számára az, hogy már 5%-nyi súlycsökkenés is jelentősen javítja a vércukorszint beállíthatóságát.

14) Vastagbél és végbél

A vastagbél, illetve a végbél rákos megbetegedése gyakoribb a kövér embereknél, mint azoknál, akiknek a testtömeg indexük (BMI) az egészséges tartományban van.

A nagy derék körfogat (hasi típusú elhízás) különösen jelentős kockázati tényezője a végbélráknak.

15) Nemi szervek: a méh

A súlyosan kövér nőknél 3x gyakrabban fordulnak elő menstruációs problémák, mint az egészséges testsúlyú nőknél.

A kövér nőknél az endometrium (a méh belső nyálkahártya borítása) tumor valószínűsége is 3-4x magasabb, mint azoknál a nőknél, akiknek a testtömeg indexük (BMI) az egészséges tartományban van. A kövér és egyben cukorbeteg nőknél még nagyobb az endometriumrák kockázata.

16) Nemi szervek: megtermékenyítés és terhesség

A kövérség férfiaknál és nőknél egyaránt rontja a megtermékenyítés képességét.

A nőknél a terhesség előtti kövérség fokozza a terhességi komplikációk, mint például a magas vérnyomás, pre-eklampszia és terhességi cukorbetegség veszélyét.

Szülés kapcsán a kövér nőknél nagyobb az esélye a túlhordásnak, az elhúzódó vajúdásnak, illetve a mesterségesen beindított vajúdásnak. A kövérség összefügg a császármetszés szükségességének valószínűségével, a szülés közbeni vérvesztéssel, és növeli a szülést követő szövődmények gyakoriságát is.

17) Húgyhólyag

A nőknél a kövérség fokozza a stressz inkontinencia (a vizelet elcsöppenése nevetés, köhögés, tüsszentés, edzés vagy nehéz tárgy felemelése közben) és a késztetéses inkontinencia (hirtelen erős vizelési kényszer, amit a vizelet elcsöppenése követ) kockázatát.

18) Térd

A kövér embereknél nagyobb az oszteoartritisz kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek a testtömeg indexük (BMI) az egészséges tartományban van. Ez különösen a térdízületben jellemző, de előfordulhat a csípő, kéz és a deréktájék ízületében is.

Ha valakinek oszteoartritiszes a térde, akkor legalább 4,5 kg leadása javítja a tüneteit.

A kövérség növeli a reumás ízületi gyulladás kockázatát is.

19) Vénák

A kövérség fokozza a mélyvénás trombózis (MVT) kockázatát. Ez egy olyan betegség, amelyben a vér megalvad a láb mélyen futó vénáiban. A mélyvénás trombózisban szenvedő betegeknél, ha leválik egy vérrög a megalvadt vérből, akkor az a tüdőbe eljutva tüdőembóliát okozhat, ami halálos kimenetelű is lehet.

Ha valaki túlsúlyos, akkor megnő a krónikus vénás elégtelenség kockázata is. Ebben a betegségben nem elég erős a szívbe vezető vénás véráram. Ez azt jelenti, hogy a vér felgyülemlik a lábakban, ami fájdalmat és duzzanatot okoz, valamint a láb bőre vörhenyessé válik, megvastagszik és kifekélyesedik.

20) Lábak

A Sever kór, amely a serdülés korai szakaszában lévő gyerekeknél a sarok fájdalmát okozza, sokkal gyakoribb kövér gyerekeknél.

A kövérség fokozza a köszvény kockázatát. Ez egy olyan betegség, amelyben a húgysav lerakódik az ízületekbe. A nagylábujjon gyakran megjelenik a köszvény, de a test más ízületeit is érintheti.

Forrás: MyDoctor


Fogyást támogató készítmények a vitaminspecialistán>>


Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz