Kategóriák

Gyártók

AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN


A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést. Ennek megfelelően a termékek jelölése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.


TOVÁBB >>

---------------------------------


AJÁNLD
WEBÁRUHÁZUNKAT!

Ajánld webáruházunk barátaidnak és mi barátonként 500 Ft-al honoráljuk ezt neked!
(sőt ajánlásod miatt ők is kapnak 500 Ft kedvezményt!)
Mindketten jól jártok!
(regisztrált vevőnk kell légy ajánláshoz) RÉSZLETEK ITT.

-----------------------------

 

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne tanácsokat kapni egészségének megóvásához, kérem adja meg nevét és email címét!
Név:*
E-mail cím:*
 

---------------------------------

 

HŰSÉG PROGRAM


Minden vásárlásod után 2% jóváíródik a fiókodban.
(az akciós termékek esetén is!)
Minden 100 Ft után 2db Pont.  2db Pont = 2 Ft

(A pontjaidat bármikor levásárolhatod, nincs vásárlási limit. Összegyűlt hűségpontjaidat a Fiókod menü-ben ellenőrizheted, illetve konvertálhatod kuponná.)

Mitől lesz friss az agyunk? Az agy legfontosabb tápanyagai 2013-12-17


Biztosan tapasztaltuk, és gyakran tapasztaljuk magunkon és gyerekeinken, hogy hirtelen lecsökken a koncentráció és a figyelem, tanulási nehézségek jelentkeznek, túlságosan gyorsan kifáradunk, váratlanul megszédülünk. Természetesen ilyenkor azonnal gyógyszerekhez nyúlunk, és valóban a tüneteket átmenetileg kezeljük is. De mi van akkor, ha nem csupán a tüneteket szeretnénk kezelni?

A legmodernebb kutatási eredmények azt igazolják, hogy ugyan sok mindent tudunk az agyról, de valójában mégis inkább semmit. Ami viszont a kutatások során erősen háttérbe szorult, hogy az agyra úgy gondoljunk, mint olyan szervünkre, amelyet bizony megfelelően táplálni kell.

Ha az agy nem kapja meg tőlünk azokat az anyagokat, amelyekre neki szüksége van, akkor a következő problémákat észlelhetjük mind magunkon, mind gyerekeinken:

    csökken a koncentráció és a figyelem
    rosszabb az emlékezőképesség
    tanulási nehézségek lépnek fel
    hiperaktivitás, kifáradás észlelhető
    gyakori a szédülés, az ingerlékenység és hangulatingadozás
    indokolatlan agresszivitást tapasztalunk
    romlik a látás
    nem érezzük, ha szomjasak vagyunk
    gyakori vizelés lép fel
    szárazabb lesz a bőr
    korpásodik a haj

A fenti tünetek többségét bizony nagyon gyakran az agy rosszul tápláltsága okozza, mindez pedig közvetlenül rontja a kommunikációs képességet, a tanulási képességet, a tudásszerző képességet, összességében a gondolkodási képességet (kognitív képesség). Ez komoly probléma, mert a kognitív képesség alapvetően határozza meg, mire vagyunk képesek az életben, illetve mire nem. Tehát nagyon nem mindegy, mivel és hogyan tápláljuk az agyunkat!

A kognitív képességeinket táplálkozással jelentősen javíthatjuk, és ha felelősen gondolkodunk magunkról és gyerekeinkről, akkor javítanunk is kell. Természetesen a fő szabály, mint mindenütt az életben: az egyensúly és a változatosság megtartása! Nem szabad azonban felednünk, egyetlen fontos tápanyag hiánya jelentősen ronthatja a kognitív képességet.

Az agy annyira fontos szerv, hogy magzati állapotunkban legelsőként az agy indul fejlődésnek. Ekkor és a későbbiekben is az egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a folsav, amely a B12-vitaminnal együtt építi az új sejteket és a gerincvelőt.

Vitaminok

A folsav főzés során könnyen lebomlik, ezért csak párolni szabad, de legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. A „C-vitamin”, mint az közismert, az egészséges immunrendszerhez, a fizikai energiához szükséges, valamint segíti a vas felszívódását. A „B-vitamin” az agy működéséhez és az egészséges idegrendszerhez szükséges, szerepük van az agy hírvivőinek (többek közt a dopamin, adrenalin…) létrehozásában. A vitaminhiány koncentrációs és emlékezőképességi zavarokat, enerváltságot, ingerlékenységet és álmatlanságot idéz elő.

Ásványi anyagok

Az idegrendszer egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium, a magnézium és a vas jelenléte. A kalciumot és a magnéziumot természetes nyugtatóként tartják számon, mert az izmokat és az idegsejteket lazítják el.

Esszenciális zsírsavak

Az omega 3 és 6 a szem és az agy fejlődéséhez, működéséhez elengedhetetlen. Növeli a szellemi fejlődést és segíti a normális idegi funkciókat.

Az agy hírvivői közül a kolin

Az emlékezet, a memória fejlődésében játszik szerepet. A felnőttkori memóriakapacitás meghatározásában, illetve később a memória megóvása érdekében is nagy szükség van rá. A kolin hiánya a memória és a gondolkodás romlásához vezet. A szülés utáni első hónapokban az anyatej nagyon sok kolint tartalmaz. Kutatások azt igazolták, hogy a szoptatás fejleszti a gyermekek hosszú távú intelligenciáját, vagyis a szoptatott csecsemők magasabb IQ – val rendelkeznek, mint a tápszeres babák.

Szénhidrát

Az agy működéséhez szükséges energiát a folyamatos és egyenletes glükózellátását biztosítja. A glükóz legjobb forrásai a komplex szénhidrátok, azaz a keményítők, amelyek ideális esetben a napi táplálék bevitel 1/3 részét teszik ki. Ez azért különösen fontos, mert az agy vércukorszintje így egyenletes marad, azaz az agy megkapja a folyamatos energiaellátást.

Fehérje

Neurotranszmitterek építik fel, elengedhetetlen az agy kémiájához és ahhoz a kiegyensúlyozott érzelmi állapothoz, ami a napközbeni stressz leküzdésében, a belső motiváltság megtartásához szükséges.

Zsírok

Az agy 60%-ban zsírokból épül fel, ezért fontos az elfogyasztott zsír minősége. Lényegesek az agy fejlődéséhez, lehetővé teszik a gondolkozást, az emlékképek tárolását és visszaidézését, vagyis a zsírsavszint és az intellektuális teljesítmény, a viselkedés között szoros összefüggés van.

Okosító táplálékok

A jó kedélyállapot és a kiegyensúlyozott teljesítmény eléréséhez, az általános egészségmegőrzésen túl érdemes odafigyelni az agy számára különösen fontos tápanyagok bevitelére is.

Gyermekeink születésükkor hozzák magukkal intelligenciájuk nagyobb részét. Egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy az agyi kapacitás növelhető bizonyos tápanyagok biztosításával, amíg egyetlen tápanyag hiánya is negatívan befolyásolja viselkedésüket, tanulási képességüket.

forrás: femcafe.hu
(A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködött: Szabó Mónika pszichopedagógus, a Szamócadiagnosztika vezetője.)



Belépés/Regisztráció

Kosár  

Nincsenek termékek

Szállítás 0 Ft
ÁFA 0 Ft
Teljes 0 Ft

Pénztárhoz